Mes turime 208 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1977
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15976
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63302
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Afrikinis kiaulių maras – jau Ignalinos rajone

2014 m. liepos 26 d. šeštadienis Nr. 56 (1394)

Didžiulius nuostolius kiaulių augintojams nešančio afrikinio kiaulių maro grėsmė vis realesnė ir realesnė. Dar prieš kurį laiką užkrato patekimo buvo laukiama iš kaimyninės Baltarusijos, tai dabar, o tiksliau šią savaitę, jo židinys užfiksuotas ir patvirtintas kaimyniniame Ignalinos rajone, ir, kas baisiausia, kad susirgo šia liga ne vieną ar dvi kiaules laikančio kiaulių augintojo kiaulės, o modernaus kiaulių komplekso, kuriame taikomos pačios griežčiausios kontrolės ir apsaugos priemonės, kiaulės.

Kaip rašoma 2014 m. liepos 24 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išplatintame pranešime, liepos 23 d. buvo gautas UAB „Idavang“ generalinio direktoriaus pranešimas, apie pastebėtą padidėjusį kiaulių gaišimą šiai bendrovei priklausančiame Rupinskų padalinyje, kuris yra Ignalinos rajone, Kazitiškio sen. teritorijoje. Į Rupinskų k. esantį kiaulių kompleksą nedelsiant išvyko Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus valstybiniai veterinarijos inspektoriai ir Ignalinos padalinio veterinarijos gydytojai. Buvo paimti gyvulių kraujo ir organų mėginiai ir nuvežti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą kiaulių kritimo priežasčiai nustatyti. Tyrimai parodė, kad kritimo priežastis – afrikinis kiaulių maras. Valstybiniai veterinarijos inspektoriai nustatė užkrato zoną, iš kurios uždrausta išvežti kiaules, kiaulieną ir produktus, kurių sudėtyje yra kiaulienos, pradėti tyrimai priežasčiai nustatyti, bet tai jau maža paguoda, nes teks sunaikinti visas 19411 komplekse auginamas kiaules. Kaip skelbiama informacinėse priemonėse, kiaulės jau pradėtos migdyti dujomis ir bus užkasamos komplekso teritorijoje. Kaip sakė kolegos žurnalistai iš Ignalinos r., nors Rupinskų kompleksas buvo už buferinės zonos ribų, bet čia buvo taikomos pačios griežčiausios saugos priemonės. Ir štai toks netikėtas afrikinio kiaulių maro protrūkis su liūdna atomazga, nes faktiškai kompleksas keletą metų negalės funkcionuoti. Savininkai, ko gero, gaus draudimą, o ten dirbę žmonės liks be darbo. Beje, prieš trejetą savaičių afrikinis kiaulių maras buvo užfiksuotas kitame Ignalinos r. pakraštyje, netoli Didžiasalio. Nuo Rupinskų iki mūsų rajono ribos ne taip ir toli, apie pora dešimčių kilometrų. O ką šioje sudėtingoje situacijoje mūsų rajono kiaulių augintojams pataria Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius ir vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Vytas Jazgevičius.

- Situacija iš tiesų rimta ir sudėtinga, nes sunku prognozuoti, kur skitą kartą gali įsiplieksti afrikinio kiaulių maro židinys. Tad patarimas kiaulių augintojams, nors jų jau liko palyginus nedaug, skersti kiaules ir patiems mėsą sunaudoti, nes jei jos susirgtų afrikinių kiaulių maru, kiaules tektų sunaikinti, tvartus dezinfekuoti. Ignalinos r. moderniai įrengtame kiaulių komplekse atsiradęs afrikinis kiaulių maras akivaizdžiai įrodo, kad tai labai atsparus ir greitai plintantis virusas. Tad geriausia išeitis – kiaulių auginimo kuriam laikui atsisakyti. Nepatartume ir naujų paršelių pirkti, nes situacija labai jau trapi. Anksčiau afrikinio kiaulių maro užkrato laukėme iš Baltarusijos, o dabar jis gali patekti iš kaimyninio Ignalinos rajono. Dar didesnį dėmesį apsaugai turėtų skirti ir netoli Švenčionėlių esančio kiaulių komplekso, kuriame auginama per 12 tūkstančių kiaulių savininkai ir vadovai. Nes padėtis iš tiesų rimta, pavojinga ir sunkiai prognozuojama. Šioje situacijoje daug atsakingiau turėtų elgtis ir medžiotojai. Norime dar kartą priminti, kad afrikinio kiaulių maro virusas labai atsparus ir, ko gero, pats geriausias būdas jo plitimui užkirsti kiaulių nelaikymas arba paskerdimas. Tik taip galima nutraukti pavojingą grandinę, - atsakydami į mano klausimą sako Švenčionių VMVT veterinarijos specialistai, o aš kviesčiau dar likusius kiaulių augintojus įsiklausyti į jų patarimus, nes dabartinėje situacijoje posakis: „Tai, kas kaimynui, man nenutiks“ negalioja.

Algis JAKŠTAS