Mes turime 255 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3806
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22350
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69676
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mokesčių inspekcija linki gero derliaus ir primena svarbią informaciją

2014 m. liepos 16 d. trečiadienis Nr. 53 (1391)

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) primena reikalavimus norintiems prekiauti sodo ir daržo gėrybėmis.

Gyventojai, norintys prekiauti pačių užaugintomis sodo ir daržo gėrybėmis, neprivalo įsigyti verslo liudijimo ar registruoti individualios veiklos. Tačiau prireikus jie turėtų būti pasiruošę pateikti žemės ūkio paskirties sklypo nuosavybę patvirtinantį dokumentą ar sklypo nuomos ar panaudos sutartį. Prekiaujančiųjų savo sodo ar daržo gėrybėmis pajamos nėra apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

„Tačiau prievolė mokėti pridėtinės vertės mokestį atsiranda visiems pardavėjams (tiek prekiaujantiems pačių užaugintomis sodo, daržo ar miško gėrybėmis,  tiek ir perparduodantiems šią produkciją), jei pardavimo pajamos  per metus viršija 155 tūkst. litų“, - teigia Vilniaus AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Glumbakienė, pabrėždama, kad gyventojai, kartu su pačių užaugintais vaisiais, uogomis, daržovėmis, gėlėmis, daigais ir sodinukais perparduodantys ir kitų augintojų produkciją, turi įsigyti verslo liudijimą, suteikiantį teisę verstis prekyba, arba įregistruoti individualią veiklą.

Vilniaus AVMI primena, kad verslo liudijimas - patogi verslo forma, nes pagal ketinančiojo prekiauti pageidavimą veiklą vykdyti galima laikinai arba tik tam tikromis savaitės dienomis. Nuo šiol, norint gauti verslo liudijimą, nebūtina važiuoti į Valstybinę mokesčių inspekciją. Jį lengva išsiimti namuose, apsilankius interneto svetainėje www.vmi.lt. Visi mokesčiai sumokami prieš vykdant veiklą ir priklauso nuo to, kiek laiko gyventojas ketina ją vykdyti. Tiesa, verslo liudijimą bent trumpam išsiėmęs prekybininkas iki kitų metų gegužės 1 d. privalės deklaruoti savo pajamas.

Norint vykdyti Individualią veiklą pagal pažymą, visų pirma ją reikia užregistruoti VMI, o pajamų mokestį sumokėti kitais metais. Jis priklauso nuo realiai uždirbtų pajamų, todėl jei veikla nepavyksta ir pajamų neuždirbama, mokėti mokesčių nereikia. Pajamų mokestis mokamas pasibaigus metams ir tik nuo gautų (uždirbtų) pajamų. Jos apmokestinamos  taikant 5 procentų pajamų mokesčio tarifą. Šiuo mokesčiu apmokestinamos tik tos pajamos, kurios yra gautos už ne savo sklype užaugintus vaisius, uogas, daržoves. Svarbu tai, kad norint vykdyti šią veiklą nereikia įstatinio kapitalo. Taip pat nebūtina samdyti buhalterio, direktoriaus. Uždirbtas pelnas iškart tampa veiklą vykdančio asmens pajamomis. Dar vienas individualios veiklos pagal pažymą pranašumas - leidžiami atskaitymai, t. y. išlaidos, susijusios su individualios veiklos vykdymu, mažina pajamas, bet kartu ir mokėtinų mokesčių sumą. Kaip ir vykdę veiklą su verslo liudijimu, taip ir dirbantys pagal pažymą iki kitų metų gegužės 1 d. privelės deklaruoti savo pajamas.

Vilniaus AVMI pabrėžia, kad gyventojų pajamos už parduotas miške surinktas uogas, vaistažoles, riešutus ar grybus, neviršijančios 10 000 litų per mokestinį laikotarpį (kalendorinius metus),pajamų mokesčiu neapmokestinamos ir nedeklaruojamos. Gyventojų pajamos už parduodamas pačių surinktas miško gėrybes, viršijančios 10 000 litų per metus, apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu.

Vilniaus AVMI inf.