Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3197
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13384
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89414
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Atliekų deginimas: už ir prieš

2014 m. liepos 16 d. trečiadienis Nr. 53 (1391)

Norint sumažinti atliekųužimamątūrįir prailginti sąvartyno eksploatavimo laiką, atliekas reiktųrūšiuoti ir perdirbti. Taip pat viena išalternatyvųgali būti atliekųdeginimas. Tačiau gyventojams reikia priminti, kad deginti atliekas patiems draudžia Aplinkos oro apsaugos įstatymas. Atliekos turėtųbūti deginamos tam skirtose vietose.

Kokios atliekos deginamos? Ne visos atliekos gali būti deginamos. Priešvežant atliekas įdeginimo gamyklą, būtina atskirti plastmasę, popierių, stiklą, nes šios medžiagos yra perdirbamos. Tuomet likusi dalis atliekųyra kraunama įsunkvežimius ir vežama įjėgainiųbunkerius.

Atliekų deginimo technologijos. Atliekųdeginimąant judančio ardyno (grotelių)galima pritaikyti labai įvairiai atliekųsudėčiai, todėl groteliniai katilai plačiai taikomi mišriųbuitinių-komunaliniųatliekųdeginimui. Taikant šiąatliekųdeginimo technologiją, dažniausiai statomos didelės įmonės, kurios labiau ekonomiškos, tačiau labiau piktina aplinkinius gyventojus. Naudojant deginimąverdančio sluoksnio būdąbūtina, kad atliekas sudarytųmaždaug vienodo dydžio ir kaloringumo dalelės. Todėl priešdeginant mišrias atliekas, jas reikia gerai susmulkinti ir sumaišyti. Ši technologija labiau tinkama smulkesniųįmoniųatveju –mažiau piktina visuomenę. Taip pat labai tinkama naikinant pavojingas atliekas (pvz., medicinines, veterinarines, infekuotas atliekas). Atliekųdeginimąrotacinėse krosnysegalima naudoti kai kuriose statybiniųmedžiagų, mineraliniųproduktųgamybos technologijose, pvz., cemento gamyklose.

Atliekų deginimo privalumai. Atliekųdeginimas visame pasaulyje yra laikomas ekologiškiausia ir pažangiausia komunaliniųatliekųutilizavimo technologija, pasižyminčia mažiausiu poveikiu aplinkai. Dalįkomunaliniųatliekųsudaro biologinės kilmės medžiagos, todėl jųdeginimas mažiau nei iškastinis kuras turi įtakos ir pasauliniam klimato pokyčiui. Komunalinės atliekos deginamos aukštoje temperatūroje, todėl nemalonūs kvapai yra termiškai suskaldomi ir įaplinkąnepatenka. Susidarantis šlakas ir pelenai gali būti sėkmingai naudojami keliųstatyboje. Po sudegimo šlakuose likęmetalai gali būti išrinkti ir panaudoti perdirbimui.

Atliekų deginimo trūkumai. Deginamos atliekos turi būti išrūšiuotos, o tai jau yra papildomi kaštai. Modernūs atliekųdeginimo įrenginiai, skirti tokiam atliekųtvarkymo būdui, yra patys brangiausi. Medžiagos, kurios sudeginamos, turi būti pakeičiamos naujomis analogiškomis medžiagomis. Naujųiškasenųgavyba ir jųtransformavimas įnaujus produktus sunaudoja gerokai daugiau energijos, nei pagamina atliekųdeginimo įrenginys. Reikia turėti gan dideles atliekųatsargas, kad sumažėjus jųsrautui, deginimo procesas nenutrūktų. Jei deginimo krosnis dirba ne pilnu pajėgumu, krenta jos našumas, galima didesnėtarša, patiriami nuostoliai.

Poveikis aplinkai. Daugelis gyventojųnepaiso draudimo ir nerūšiuotas buitines atliekas degina namųkrosnyse. Ypačpavojinga deginti plastikinętarą, gumą, impregnuotąmedieną, senus baldus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes. Pavyzdžiui, deginant gumą, išsiskiria ypačdaug sieros junginių, Be to, siera, susimaišiusi su suodžiais kamine, gali sukelti gaisrą. Atliekas deginti buitiniu būdu labai pavojinga ir dėl to, kad nepasiekiamas visiškas degimas ir tokiu būdu susidaro bei įaplinkos orąpatenka ypačdidelės kenksmingųmedžiagųkoncentracijos (sieros, anglies bei azoto oksidai). Deginant atliekas taip pat išsiskiria dioksinai ir furanai, kurie yra patys pavojingiausi patvarieji organiniai teršalai (POT). POT pasižymi labai lėtu skilimu aplinkoje normaliomis sąlygomis. Jie ypatingai patvarūs, patekęįaplinkąilgai išlieka nesuiręnet dešimtimis metų. Be to, kai kurie POT skilimo produktai gali būti dar toksiškesni negu patys teršalai.

Kadangi namųkaminai nėra aukšti, kenksmingos medžiagos neišsisklaido, o kaupiasi to paties ir kaimyninio namo kieme, sode, dirvoje, tvenkinyje. Šiek tiek teršalųpasilieka ir namo viduje.

Manoma, kad kelios dešimtys šeimų, deginančiųnerūšiuotas buitines atliekas, užteršia orąbei aplinkąlabiau negu dešimtis tūkstančiųgyventojųaptarnaujanti specialiai įrengta atliekųdeginimo krosnis.

Situacija Švenčionių rajone. Švenčioniųrajone nėra atliekųdeginimo gamyklos. Artimiausia tokia gamykla būtųVilniuje, kur gamyklos statyba turėtųbaigtis iki 2015 m. pabaigos. Švenčioniųrajone atliekas surenka ir išveža UAB „Švenčionių švara“ir UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Nuo šiųmetųbalandžio 1 d. Švenčioniųrajono gyventojai užatliekųtvarkymąatsiskaito sumokėdami vietinęrinkliavąpagal turimo nekilnojamojo turto objekto bendrąplotąir naudojimo paskirtį.

Jolita Bradulienė

 
Reklaminis skydelis