Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2855
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13042
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89072
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Stovykloje Reškutėnuose vaikai susipažino su krašto istorija, folkloru, tradicijomis

2014 m. liepos 2 d. trečiadienis Nr. 49 (1387)

Prieš kurį laiką, o tikriau birželio 20 d., Reškutėnų bendruomenės namuose teko matyti gražų koncertą, kurį surengė kūrybinėje edukacinėje stovykloje „Aš-tu, vakar-šiandien“ dalyvavę vaikai ir jų vadovai.

Kadangi stovykla truko tik penkias dienas, klausantis atliekamų dainų, sugrotų melodijų ar žiūrint į smagius šokius sunku buvo patikėti tuo, kad visa tai išmokta per tokį trumpą laiką. Bet, pasirodo, kai yra noras, net ir per penkias dienas galima daug ko išmokti, tad visiškai nenuostabu, kad stovyklos dalyvių koncertas priminė profesionalaus folkloro kolektyvo pasirodymą. Pasibaigus koncertui projekto ir stovyklos vadovė, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro parko vyr. specialistė kultūrologė Sigutė Mudinienė dėkojo visiems prisidėjusiems vykdant projektą. Atminimo dovanėles iš vadovės rankų gavo stovykloje dalyvavę vaikai.

O štai ką apie stovyklos gyvenimą ir veiklą papasakojo Sigutė Mudinienė atsakydama į mano klausimus.

- Stovykloje dalyvavo 15 Reškutėnų apylinkių vaikų. Vieni čia gyvena, kiti – atvykę vasaroti pas senelius, tad jų šaknys čia, šiame krašte. Per penkias dienas, stovykla vyko birželio 16-20 dienomis, vaikai, vadovaujami kūrybingų lektorių ir vadovų, susipažino su Reškutėnų krašto istorija, tautosaka, folkloru. Kiekviena mūsų diena prasidėdavo liaudiškais šokiais ir dainomis, o baigdavosi liaudies dainų improvizacijomis prie laužo. Svarbu, kad tradicinio šio krašto dainavimo vaikai mokėsi iš autentiškų Reškutėnų krašto pateikėjų. Ne tik dainavo ir šoko stovyklos metu vaikai, bet galėjo išbandyti ir sodų vėrimą, ir juostų pynimą, ir darbą su moliu. O kokia stovykla be ekskursijų, kurios suteikia dar daugiau galimybių geriau pažinti šį kraštą, jo istoriją? Buvo aplankytas Aukštaitijos nacionalinis parkas, Nalšios muziejaus Reškutėnų filialas, arba, kaip įprasta šiame krašte vadinti, Reškutėnų muziejus. O tai, ko mes išmokome, matėte šios dienos koncerte. Viso to nebūtų buvę jei ne žmonės, mokę vaikus. Esu dėkinga lektorėms Ingai Cicėnienei ir Lionei Gruodienei, vadovams, Aukštaitijos nacionalinio parko savanoriams Albai ir Calum, kaimo dainininkams, muziejininkei Viktorijai Lapėnienei, patalpas gyvenimui suteikusiam kunigui Vidui Smagurauskui, mus parėmusiems Lietuvos kultūros tarybai ir Vokietijos paramos fondui „Förderverein Kinder in Litauen“ ir, žinoma, projekto koordinatorei Janinai Petkūnienei.

O štai ką apie tęstinį projektą papasakojo Reškutėnų kaimo bendruomenės pirmininkė Janina Petkūnienė.

- Nuo pat Reškutėnų bendruomenės įsikūrimo mes puikiai bendraujame su Aukštaitijos nacionaliniu parku. Su ten dirbančia kultūrologe Sigute Mudiniene ir sugalvojome šį projektą, kuris būtų naudingas ne tik čia gyvenantiems, bet ir čia vasaroti atvykstantiems vaikams. Prieš porą vasarų buvo surengta pirma stovykla, kuri vaikams labai patiko, tad norėjosi pradėtą darbą tęsti. Tačiau praeitą vasarą finansavimo negavome ir mūsų svajones teko atidėti. Jos išsipildė šią vasarą. Malonu, kad ir po šios stovyklos vaikai pilni įspūdžių. Belieka tik stebėtis, kiek išmokta per tokį trumpą laiką. Įdomiausia, kad iš pradžių kai kurie vaikai labai jau nenoriai bandė dainuoti ar šokti, bet vadovai surado būdų, kaip juos sudominti, ir rezultatą jūs matėte. Jis puikus. Net mūsų krašto dainininkės su Voldemaru Prunskumi stebėjosi vaikų talentu. Toks projektas galėtų būti tęstinis ir duoti puikių rezultatų, nes šio krašto istorijos ir folkloro lobynai neišsemiami. Finansavo projektą Lietuvos kultūros taryba ir Vokietijos paramos vaikams fondas „Förderverein Kinder in Litauen“. Su šiuo fondu Reškutėnų kaimo bendruomenė bendradarbiauja jau ketvertą metų, gauname iš fondo įvairios paramos. Šią vasarą bus dar vienas šio fondo remiamas projektas. Vienas iš šio fondo norų, kad vietiniai gyventojai mokytų vaikus, perteiktų savo patirtį jaunajai kartai. Taip buvo ir ką tik pasibaigusio projekto – edukacinės stovyklos „Aš-tu, vakar-šiandien“ metu.

Štai tokias mintis apie edukacinę stovyklą „Aš-tu, vakar-šiandien“ išsakė projekto ir stovyklos vadovė, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko vyr. specialistė, kultūrologė Sigutė Mudinienė ir projekto koordinatorė, Reškutėnų bendruomenės pirmininkė Janina Petkūnienė.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis