Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5166
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15353
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91383
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šiais metais daugelis projektų vyksta po stogu

2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis Nr.64 (1111)

Paskaičiuokime milijonus! Ne kieno nors, o mūsų visų, nes šie darbai daromi mums visiems. Šiais metais rajone vykdoma projektų, kurių vertė apie 28 mln. litų. Anksčiau vykdyti projektai – daugiausia tinklų klojimas ir gatvių rekonstrukcija – buvo labiau matomi, o šiemet didžioji dalis projektų vyksta pastatuose arba prie jų, todėl gali klaidingai pasirodyti, kad rajone štilis. Anaiptol ne.
Šią savaitę rajono meras Vytautas Vigelis su Vietinio ūkio skyriaus vedėju Juozu Urbanavičiumi apsilankė visuose rekonstruojamuose objektuose Pabradėje, Švenčionyse ir Švenčionėliuose.

 

Pabradėje daugelis gatvių jau sutvarkyta

Kelerius metus Pabradės gatvių tvarkymui buvo skiriamos nemažos sumos. Pradėta nuo miesto centro, o šiais metais jau galima pasidžiaugti, kad atėjo eilė ir nuošaliau esančioms. Pernai tokiu metu Pabradėje buvo darbymetis – daugelyje gatvių intensyviai vyko darbai, buvo klojami tinklai, ruošiamas gatvių dangos pagrindas. Klojant tinklus kasinėtos gatvės po lietaus buvo pažliugusios, sunkiai išvažiuojamos. Šiuo metu jau nė pėdsako tų nepatogumų.

Baigta Upės gatvės rekonstrukcija, kainavusi 404 tūkst. Lt, paklota ištisinė asfaltbetonio danga.

Nauja asfaltbetonio danga, kainavusi 133 tūkst. Lt, paklota ir pernai dėl duobių baisiai atrodžiusioje Mickevičiaus gatvėje. Dabar puikia gatve mašinos skrieja net per greit.

Atliktas ir labai ilgos – 1,6 km – judrios Bajorėlių gatvės asfaltbetonio dangos apdorojimas ir stiprinimas (504 tūkst. Lt). Šia gatve juda sunkios karinės technikos srautas į Lietuvos kariuomenės centrinį poligoną, todėl rekonstruota danga papildomai sustiprinta ją nufrezuojant ir pašiurkštinant. Gyventojų saugumui šioje judrioje gatvėje bus įrengiamas pėsčiųjų takas (355,0 tūkst. Lt), darbai dar vyksta.

Baigiama šilumos trasų rekonstrukcija (270 tūkst. Lt), vyksta atstatymo darbai.

Pabradės mieste liko viena labai probleminė gatvė – Mokyklos, vedanti į Pabradės socialinės globos namus.

Daug investicijų atiteko Pabradės miesto vandens ūkio gerinimui. Baigtas vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcijos ir plėtros, nuotekų siurblinių statybos Pabradės mieste projektas (1,6 mln. Lt). O štai nuotekų valyklos, kurios vertė 5,5 mln. Lt, įrenginių rekonstrukcija užsitęsė dėl gamtos įnorių. Pernai gegužę pradėtas, šią vasarą objektas jau turėjo būti baigtas, bet terminas buvo pratęstas iki š.m. gruodžio vidurio. Projekto vadovas Gediminas Žvinys neslepia apmaudo – užklupusios liūtys darbus pavertė niekais, vėl teko iš naujo teko vežti gruntą, rengti pagrindą. Šiuo metu darbai vyksta gerai.

Rugsėjo 1-osios išvakarėse meras Vytautas Vigelis užsuko ir į abi Pabradės gimnazijas. Jose šią vasarą buvo tvarkomi sporto objektai – „Žeimenos“ gimnazijos sporto salės remontas (149 tūkst. Lt) ir „Ryto“ gimnazijos dirbtinės dangos sporto aikštelė (parengiamieji darbai 80 tūkst. Lt, dar apie 40 tūkst. Lt kainuos danga).

„Žeimenos“ gimnazijos sporto salėje, kad ir po nedidelio remonto, tapo šviesu ir jauku: suremontuotos ir išdažytos lubos, sienos, grindys, pakeistas apšvietimas, durys. Langai ir radiatoriai uždengti lengvomis metalinėmis grotelėmis, neužgožiančiomis šviesos ir nesulaikančiomis šilumos. Laimei, statant mokyklą naudotos kokybiškos medžiagos – nuo pat pastatymo (1964 m.) sporto salės grindys – tos pačios ir dar tebėra gana tvirtos. Siauros kietmedžio lentelės per tiek dešimtmečių nesideformavo. Tik vietomis juda, tad kelia abejonių. Meras ir vedėjas čia pat nusprendė, kad reikėtų abejotinose vietose pakelti lenteles ir sutvirtinti. Direktorė Natalija Alinauskienė džiaugėsi netikėtai išsprendusi problemą – su meru susitarė, kad sporto salės grindų atnaujinimas bus įrašytas į kitų metų rekonstruojamus objektus. Pasak direktorės, 49 proc. darbų kainos sutinka finansuoti lenkų draugija, bet reikia mero patvirtinimo, jog savivaldybė skirs likusius 51 proc. Sutvirtinus esamas grindis ir paklojus ant jų specialią dangą, grindys būtų amžinos. „Žeimenos“ gimnazija iš savo lėšų susitvarkė ir aktų salę, įėjimo laiptus.

Prie „Ryto“ gimnazijos įrengiama universali sporto aikštelė su dirbtine danga. Įrengtas kokybiškas asfaltbetonio pagrindas, ant jo bus klojama speciali danga. Bus įrengtas apšvietimas, suoleliai, sutvarkyta aplinka. Vietinio ūkio skyriaus vedėjas sakė esąs labai patenkintas šiame objekte įrengtų pagrindų darbų kokybe.

Renovuojamas Pabradės vaikų lopšelis darželis „Varpelis“. Jame baigti I etapo darbai (459 tūkst. Lt), ruošiamasi III etapo darbams, kurių apimtis – 195 tūkst. Lt (į II etapą darželis nepateko).

Labiausiai pabradiškių laukiamo projekto – Pabradės viešojo parko renovacijos ir pritaikymo aktyvaus poilsio, sporto ir turizmo reikmėms (20 mln. Lt) – vyksta paruošiamieji darbai (planavimas, projektavimas ir kt.).

 

Švenčionyse daugiausia dėmesio – sveikatinimo ir gydymo įstaigoms

Esame įpratę dažniau kalbėti apie gydymą, o ne sveikatinimą, kuris ne vienam labai tolimas ir menkai suprantamas. Sveikos gyvensenos propaguotojas – visuomenės sveikatos biuras jau laukia įrangos ir rengiasi įsikurti Švenčionių centre, poliklinikos patalpose. Vykdant ES struktūrinių fondų finansuojamą projektą, patalpos rekonstruotos, pritaikytos biuro veiklai – specialistų kabinetai, mokymų salė, neįgaliesiems pritaikyti san. mazgai ir įvažiavimas, buitinės patalpos. Iš projekto lėšų nupirktas automobilis. Projekto SMD vertė 400 tūkst. Lt.

Jau baigti Švenčionių rajono PSPC rekonstrukcijos darbai. Atnaujintose ir aprūpintose naujausia įranga slaugos ligoninės palatose gulintys pacientai sakė, kad dabar ir sirgti nebaisu. Žinoma, geriau būtų nesirgti, bet jeigu jau tenka pasigydyti, tai kur kas maloniau tą daryti ten, kur jauku ir patogu. Visose palatose yra san. mazgai, deguonies tiekimas, personalo iškvietimo įranga. Personalui darbą palengvina mobili vonia, automatizuota basonų plovykla, pritaikyti baldai. Vienas svarbiausių dalykų, ypač tokio pobūdžio įstaigoje – puiki ventiliacijos sistema, kurios dėka oras gaivus, jokių specifinių kvapų. Projekto vertė 1,6 mln. Lt.

Prieš keletą metų rajono ligoninės pastate buvusios nenaudojamos patalpos kėlė nerimą ir abejones, ką su jomis daryti, o šiuo metu tokių nedaug belieka – tik 5 aukštas. Na, o neatnaujintas kol kas lieka ir dar vienas – 2 aukštas, vidaus ligų skyrius. 1 ir 3 aukšto atnaujinimą apima vykdomas VšĮ Švenčionių rajono ligoninės ambulatorinių paslaugų optimizavimo projektas, kurio vertė 3,5 mln. Lt. 1aukšte bus konsultacijų poliklinika, 3 aukšte – dienos chirurgija. Šio projekto lėšomis ne tik atnaujinamos patalpos, bet ir įsigyjama įranga. 1 aukšte keliose likusiose laisvose patalpose plėsis praėjusių metų pabaigoje atidarytas dializių centras, kurio paslaugų poreikis didžiulis, jau trūksta ir patalpų, ir specialistų.

Įgyvendintas dar vienas Švenčionių kultūros centro renovacijos etapas. Projektas tęstinis, tad vyksta jau keleri metai, nes iš valstybės investicijų programos finansuojamam objektui kasmet skiriamos nedidelės sumos. Šiais metais - 200 tūkst. Lt. suremontuota salė, balkonas, choro studija. Ankstesniais metais sutvarkyta pastato išorė, stogas, pakeistos durys ir langai, šildymo sistema, ventiliacija.

Rajono centre renovuojamos ikimokyklinio ugdymo įstaigos. „Gandriuko“ baigtas II etapas – apšiltinta pastato išorė (404 tūkst. Lt), ruošiamasi atlikti ir „Gandriuko“ (139 tūkst. Lt), ir „Liepaitės“ (123 tūkst. Lt) III etapo darbus – einamąjį vidaus remontą.

Su gatvių remontu rajono centras pateko į keblią situaciją – vietoj sutartyje pasirašytų 19 km vandentiekio ir nuotekų tinklų, UAB „Kašgarija“ per metus tesugebėjo pakloti 1 km 100 metrų. Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius sakė, kad su šia bendrove taip ir nepavyko surasti bendros kalbos. Buvo siūlyta drauge su ja pagal jungtinės veiklos sutartį įsipareigojusiai dirbti šiame objekte kitai įmonei tapti vadovaujančiu partneriu, bet ir pastaroji pasirodė ne ką patikimesnė, todėl sutartis bus nutraukta, skelbiamas naujas konkursas. Gaila, bet šios problemos nuvilkins darbus apie 2 m. Apmaudu, kad dėl UAB „Kašgarija“ tokios niūros prognozės kamavo jau pasirašant sutartį kaip su konkurso laimėtoja, bet, pasak vedėjo, nepasirašyti nebuvo nė menkiausios galimybės, dokumentai buvo parengti tobulai. Iš daugelio planuotų pavyko baigti tik Pakalnės g. rekonstrukciją (1 mln. 138 148 Lt). Pernai skendėjusi purve, šiuo metu – europinio lygio gatvė.

Rengiantis mokslo metams, sutvarkyti Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos laiptai (19,0 tūkst. Lt).

 

Švenčionėliuose daugelis projektų sėkmingai baigiami

Baigta Kosmonautų g. rekonstrukcija (315 tūkst. Lt). „Vyturėlio“ lopšelį – darželį lanko daugiau kaip 100 vaikų, kasdieną daugelis tėvų čia atvažiuoja automobiliais, todėl būtina buvo kiek įmanoma praplėsti aikštelę, pakloti naują dangą“, - sakė rajono meras Vytautas Vigelis.

„Vyturėlis“ šį rudenį pasitinka šiltesnis ir spalvingas – įgyvendintas priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų renovacijos II etapas – apšiltintas pastatas, sutvarkytas stogas (311 tūkst. Lt). Ruošiamasi III etapo – einamojo remonto darbams (215 tūkst. Lt).
Mėžionėlių g. dalyje nutiesti vandentiekio ir fekalinės kanalizacijos tinklai (349 tūkst. Lt), dabar toje gatvės dalyje vykdomi gatvės remonto darbai (81 tūkst. Lt).

Važiuodami Vilniaus gatve jau spėjome pamiršti pernai joje vykusius darbus, iki tol telkšojusias balas, bet pagal projektą ji priduota šiais metais (3 mln. 317 892 Lt).

Kelerius metus po atkarpėlę stūmusis į priekį, Partizanų gatvės rekonstrukcija (368 tūkst. Lt) šiais metais bus baigta – išasfaltuota iki pat „Maltosos“. Šioje atkarpoje susidarė kliūtis ir papildomos 163 tūkst. Lt išlaidos – kabelio iškėlimas iš važiuojamosios kelio dalies.
Rengiami aštuonių daugiabučių namų Liepų ir Bažnyčios g. atnaujinimo techniniai projektai ir jų darbai (2,0 mln. Lt), užbaigti kompleksiniai teritorijos gerbūvio sutvarkymo darbai (4,8 mln. Lt).

Vykdomas nestacionarių socialinių paslaugų asmenims su negale ir socialinės rizikos šeimoms infrastruktūros plėtros projektas (2,9 mln. Lt).

 

Per Šventelę statomas polinis tiltas

Jau kelerius metus Kaltanėnų seniūnijos gyventojai nerimavo dėl avarinės būklės tilto Buivydų kaime, seniūnas Boleslovas Kizikas taip pat kiekviena proga apie tai primindavo. Šiuo metu metu tilto statyba eina prie pabaigos. Parengiamieji darbai atlikti, po kelių dienų turėtų būti kalami betoniniai poliai. Tiltas per mažą upelį bus galingas – 6 metrų pločio, 12 m. ilgio, ant 22 polių. Tokie dideli reikalavimai keliami todėl, kad tiltas yra draustinyje. Baigiant darbus bus įrengta krantinė, kurios negalima mažinti arba keisti. Šių priežasčių apsunkinto projekto vertė vertė – 320 tūkst. Lt.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis