Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1497
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17698
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93728
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčioniškius džiugina vieni švariausių vandens telkinių

2014 m. liepos 2 d. trečiadienis Nr. 49 (1387)

Lietuvoje po truputį įsivyrauja mada ne tik atokius pasaulio kraštus aplankyti, bet ir ištaikius geresnio oro savaitgalį po gimtą kraštą paklajoti, apžiūrėti išlikusius dvarus, piliakalnius ar pilkapius, atsipūsti prie ežerų ir upių. Kitaip sakant, susipažinti su savo šalies istorija ir įžymybėmis. Galima pasidžiaugti, kad mūsų rajone tiek turistams, tiek vietiniams gyventojams vertų dėmesio turistinių objektų bei įdomios veiklos netrūksta. O svarbiausia, kad nereikia braidyti po šiukšlių krūvas ir prišnerkštus ežerus.

 

Vieni švariausių vandens telkinių Lietuvoje

Švenčionių rajonas yra regionas, į kurį galėtų nukrypti ekologinio turizmo garbintojų akys. Čia nėra milžiniškų gamyklų, gamta nėra užteršta. O ir vandens telkiniai, anot Aplinkos ministerijos Vandenų departamento direktoriaus Daliaus Krinicko, yra vieni švaresnių Lietuvoje. D.Krinickui antrina ir Švenčionių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Algirdas Jurkevičius, teikdamas kad rajone yra daromas vandenų užterštumas monitoringas trijose vietose tai yra Pabradėje Žeimenos upėje, Švenčionėliuose Žeimenos upėje bei Vajuono ežere Švenčionyse du kartus per mėnesį ir nustatyta, kad vandenų būklė puiki, užterštumo nėra. Maudynėmis gali mėgautis tiek vietiniai gyventojai, tiek rajono svečiai. Ir nebūtinai prie jau minėtų vandens telkinių, švara ir tvarka vilioja dažnas iš 289 ežerų.

Verta paminėti, kad ne tik maudynių, bet ir aktyvių vandens pramogų Švenčionių rajone netrūksta - kiekvienas ras sau labiausiai patinkančias, galima keliauti valtimis, stovyklauti paežerėse tam įrengtose stovyklavietėse. O štai Žeimena ir Kiauna - dvi upės, kurias pamėgo baidarininkai. "Mano favoritė Žeimena. Tai upė turinti daug veidų. Sausą vasarą rami, galima plaukti ir su mažaisiais mūsų trimečiu ir penkiamečiu turistais, lietingą vasarą ar ankstyvą pavasarį jau galima pasimėgauti sudėtingesniu plaukimu, o vietomis pasijunti it pasileidęs kalnų upe", - tikina turistė Rimantė Grikytė pamėgusi po Švenčionių rajoną keliauti su mažamečiais vaikais.

 

Tvarkingoos pamiškės ir paupės

Švenčionių rajone yra kas veikti tiek susiruošus keliauti automobiliu, tiek riedėti dviračiais, tiek žygiuoti pėstute. "Keliauk ir džiaukis. Dviračiais apkeliauti galima nemažą dalį rajono, apsistoti specialiai įrengtose stovyklavietėse, prisipliuškenti ežeruose. Ir norėtųsi dar daugiau galimybių keliauti dviračiais po šį žalią rajoną", - dėsto Rimantė ir rekomenduoja visiems pasivažinėti po Kaltanėnų apylinkes ar palei Žeimeną, Labanoro girioje ar Sirvėtos regioninio parko mažuoju šeimos dviračių taku.

Bene žinomiausi ir bene gražiausi yra penki maršrutai pėstiesiems: nuo Seniškio kaimo iki Luknos kaimo, Peršokšnos gamtinis pažintinis takas, Sirvėtos regioninio parko pažintinis pėsčiųjų takas, Labanoro girios pažintinis takas ir pažintinis gamtinis takas palei Žeimenos upę. „Pastarieji du yra mano mėgstamiausi - jais įdomu, tačiau nesudėtinga keliauti ir su vaikais", - pasakoja Rimantė ir priduria, kad tiek žygiuojant, tiek sustojus atsikvėpti džiugina, kad nesimėto šiukšlių ir duženų kalnai.

 

Nesunku pakelti ir svetimą šiukšlę

Taigi dabar šiukšlės surenkamos ir išvežamos, o prireikus atsikratyti didelės buitinės atliekos, paprasta atvežti į tam skirtą aikštelę ir ją atiduoti. Be to, ir keliautojai sąmoningėja, stovyklavietėse susitvarko savo ir kitų šiukšles ir išmeta tam skirtuose konteineriuose, kuriuos galima rasti kiekvienoje dažniau lankomoje vietoje. Būtent taip elgiasi ir mūsų pašnekovė.

Keliautojų šeima radusi kokį butelį ar besimėtantį plastikinį maišelį, nepasibrangina pakelti ir įmesti į tam skirtą šiukšlių konteinerį, ar pasiimti su savimi ir išmesti į miestelių centruose stovinčius rūšiavimo konteinerius. "Na, žmonių visokių pasitaiko. Yra tekę apkuopti ir vieną kitą stovyklavietę. Tačiau, kita vertus, tai reti atvejai. Žmonės labiau tausoja gamta ir gerbia kitų darbą", - pasakojimą baigia keliautoja.

Saulius SODONIS

 
Reklaminis skydelis