Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:596
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16797
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92827
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Trumpiausią metų naktį Švenčionėliuose paupyje...

2014 m. birželio 28 d. šeštadienis Nr. 48 (1386)

Trumpiausia metų naktis ir ilgiausia diena nuo senų senovės vilioja magijos slėpiniais ir mistika. Ši šventė turi labai senas tradicijas, kuriose atsispindi senovės žmonių filosofija, išreiškianti artimą žmogaus ryšį su gamta. Kiekvienais metais Švenčionėliuose tradiciškai prie Žeimenos upės vykstanti Joninių šventė sutraukia būrius švenčionėliškių ir svečių. Ir kaskart Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas, rengdamas šią šventę, pasiūlo jos dalyviams vis naujų pramogų, linksmybių, gaivina senąsias apeigas. Lyg specialiai tokioms šventėms sukurtas gamtos kampelis – pušų apsupta laukymė, erdvus paplūdimys prie Žeimenos. Taigi nuo galimybės gamtoje šventiškai ir romantiškai praleisti Jonines neatbaidė nei lietus, nei vėsokas oras. Be to, šiemet čia subūrė draugėn Rytų Lietuvos regiono šeimynos, gyvenančias pagal senovinį paprotį: vienuose namuose – vaikai, tėvai ir seneliai. Prie kaitraus Joninių laužo vyks ir II regioninis šeimynų festivalis „Trys kartos po vienu stogu“. Na, gal ir ne visos šeimos nuolat taip gyvena, tačiau nuolat kartu susibėga, turiningai laiką leidžia, groja, dainuoja, įvairiausius rankdarbius kuria, darbus kartu nudirba, šeimyniniais pietumis džiaugiasi.

Pirmiausia kiekviena šeimyna prisistatė, buvo surengta paroda „Mano šeimyna pati pačiausia“, vyko šeimynos amato pristatymas, kulinarinio paveldo pristatymas „Mieliniai pyragai“, surengta šeimynų meninis kūrybinis saviraiškos konkursas ir liaudiška vakaronė su Švenčionėlių miesto kultūros centro folkloro kolektyvu „Erškėtėlis“ (vadovė Loreta Šidlauskienė). Visos festivalyje dalyvavusios šeimynos buvo labai gražios ir darnios. Kiekviena iš jų turi savo pomėgius ir gali pasigirti unikaliais gebėjimais. Viena mezginiais garsėja, kita – papuošalų kūrimu, trečiosios „arkliukas“ – sutažas. O jau linksmos ir dainingos, taip gražiai ratelių su „Erškėtėliu“ ėjo, žaidimus žaidė, dainas dainavo. Visos šeimynos buvo gardžiai pavaišintos (prie to mielai prisidėjo prekybininkai), karšta žolynų arbata sušildytos, apdovanotos atminimo suvenyrais.

Pasak šio projekto vadovės Vidos Vilutienės, šis projektas užtikrins šeimynų dalyvavimą mėgėjų meninėje veikloje ir skatins kultūrinį gyventojų užimtumą. V.Vilutienė pabrėžė, kad projektas šiuo metu labai aktualus, nes tradicinės šeimos ir šeimynos sąvoka praranda tikrąją esmę, kai daugelis emigruoja ir tenkinasi virtualiu bendravimu ir internetiniu apsikabinimu. Tai pavyzdinis renginys, atskleidžiantis gyvenimo darnioje ir didelėje šeimoje džiaugsmą ir laimę. Tai – gyvenimiškos patirties ir išminties perdavimas iš kartos į kartą, gražus kelių kartų bendro buvimo pavyzdys.

Joninių apeiginę dalį vedė Milda Petkevičienė, Vida Vilutienė, folklorinę programą atliko „Erškėtėlis“. Koncertavo Renatos Grigianecienės vadovaujami šiuolaikinių šokių šokėjų grupė ir duetas, pasirodė moterų vokalinis ansamblis „Gabija“ (vadov Vanda Miloš), dainų atlikėjai Marijonas Dieninis, Vitalijus Laptevas. Kviestinis svečias – Andrius Rimiškis, kurį publika priėmė labai šiltai. O iki 2 valandos nakties visi, kas tik jėgų ir noro turėjo, šėlo Joninių diskotekoje, o gal net ir paparčio žiedą surado...

Greitai prabėgo Joninių naktis, nors ir vėsoka, nors ir lietinga, tačiau kupina linksmybių ir stebuklų. Šventės rengėjai dėkingi rėmėjams: Švenčionių rajono savivaldybei, UAB „Maltosa“, UAB „Žeista“, UAB „Velga Vilnius“, R.Maliavkos įmonei „Reks“ ir visiems šventėje prekiavusiems verslininkams, kurie kasmet mielai prisideda prie to, kad rajoninės Joninės Švenčionėlių III paplūdimyje prie Žeimenos upės įvyktų ir būtų įsimintinos.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis