Mes turime 371 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3511
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35887
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:117636
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iškilmingų šv. Mišių, skirtų Švenčionių parapijos 600 m. jubiliejui, metu suteiktas Sutvirtinimo sakramentas

2014 m. birželio 21 d. šeštadienis Nr. 47 (1385)

Nors šie 2014 metai Švenčionių Visų Šventųjų parapijos 600 m. jubiliejaus metai dar tik įpusėjo, bet, ko gero, pati įspūdingiausia, pati įsimintiniausia šiam solidžiam jubiliejui skirta šventė vyko birželio 15 dieną, sekmadienį, - parapijos 600 metų sukaktis ir Švenčionių miesto šventė.

Apie šios šventės pradžią - jubiliejinio kryžiaus pašventinimą ties Kurpių kaimu – buvo rašyta trečiadienio laikraštyje. Tęsiame pasakojimą, ir šįkart – apie parapijos jubiliejaus iškilmes  bažnyčioje.

Po parapijos 600 metų jubiliejui skirto kryžiaus pašventinimo prie Kurpių kaimo Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas atvyko į Švenčionis. Čia prie bažnyčios vartų jį pasitiko ne tik visi Švenčionių bažnyčioje tarnaujantys kunigai: klebonas Vidas Smagurauskas, vikaras Jonas Naujokaitis, kunigai Steponas Tunaitis ir Henrikas Blaževičius, bet ir kiti į šventę atvykę kunigai, valdžios atstovai bei gausus tikinčiųjų būrys, kurie vos sutilpo į didžiulę Švenčionių bažnyčią.

- Tai džiaugsminga šventė. Sveikiname merą, kultūros ministrą, kitus valdžios atstovus ir jus, brangūs parapijiečiai, o ypač tuos, kurie šiandieną priims Sutvirtinimo sakramentą. Švenčiame istorinę šventę – šios parapijos 600 metų. Švenčiame bažnyčios šventę, o Liturgijoje minime vienos iš svarbiausių mūsų tikėjimo doktrinų Švč. Trejybės sekmadienį. Šiandien suteiksime Sutvirtinimo sakramentą – Šv. Dvasios prisilietimą, taip pat ir mūsų visų atsinaujinimą, kad bažnyčia tiek šimtmečių gyvavusi galėtų ir toliau sėkmingai gyvuoti. Mes esame toji bažnyčia, kurią Kristus paliko, kuri gyvuoja daugiau nei 600 metų ir gyvuos dar ilgai, - kreipdamasis į susirinkusius kalbėjo arkivyskupas Gintaras Grušas.

Sutvirtinimo sakramentą 94 tikintiesiems arkivyskupas Gintaras Grušas suteikė šv. Mišių metu. Sutvirtinimo sakramentas – antrasis sakramentas, kurį gauna katalikas. Pirmasis, žinoma, yra Krikšto. Sakramentai yra Kristaus palikti šventi ženklai, per kuriuos gerasis Dievas teikia savo malones. Iš viso yra 7 sakramentai: Krikšto, Sutvirtinimo, Švenčiausiasis sakramentas, Atgailos, Ligonių patepimo, Kunigystės ir Santuokos.

Pamokslo metu šv. Mišias aukojęs arkivyskupas Gintaras Grušas vėl sugrįžo prie Švč. Trejybės reikšmės krikščioniškame gyvenime, paaiškino jos svarbą. Kalbėjo ir apie sakramentus, apie meilę Dievui ir žmogaus žmogui.

- Šventoji Dvasia, kurią jūs netrukus gausite Sutvirtinimo sakramentu, suteikia jums ir misiją, kiekvieno krikščionio misija yra ta pati – šventumas, o visų mūsų misija krikščioniškame gyvenime yra ta pati – išgirsti Šventosios Dvasios balsą ir jį vykdyti. Tik tokiu būdu pasieksime šventumą. Visų mūsų kelias į tą šventumą yra skirtingas. Kiekvienas turime savo pašaukimą. Vieni pašaukti į kunigystę visiškai atsiduoti Viešpačiui, tarnauti bažnyčiai ir žmonėms. Dauguma pašaukti į šeimos gyvenimą. Tokiu būdu bendrauti su Šventąja Dvasia ir tokiu būdu bendradarbiauti su Dievu pasaulio kūrime, tokiu būdu skleisti Dievo karalystę. Abu keliai reikalauja šventumo. Popiežius Pranciškus neseniai išsiuntė žinią „Šventumas reikalauja dovanoti save, aukojantis kiekvieną dieną, todėl santuoka yra tiesus kelias į šventumą.“ Šeimyninis gyvenimas reikalauja išgirsti Dievo balsą ir vykdyti Dievo valią siekti to šventumo kasdienybėje. Jūs, kurie šiandieną priimsite Šventosios Dvasios dovaną, žvelkite į savo širdis, paklauskite Šventosios Dvasios, ko Dievas nori, kad jūs darytumėte, prašykite išminties ir tvirtumo dovanos, kad išgirdę tai galėtute vykdyti savo gyvenime. Jei pajėgsite tai padaryti ne tik pasieksite šventumą, bet ir patirsite tikrąją laimę savo gyvenimuose, tikrąjį džiaugsmą, - pamokslo metu kalbėjo arkivyskupas Gintaras Grušas.

Gerbiamieji skaitytojai, tikiuosi, nesupyks, kad tiek dėmesio skyriau arkivyskupo išsakytoms mintims, nes jose labai daug tiesos ir gairių, kuriomis remdamiesi tikintieji eitų šventumo keliu.

Pasibaigus šv. Mišioms padėkos žodžius arkivyskupui už atvykimą į Švenčionių parapijos 600 metų jubiliejų ir už suteiktą Sutvirtinimo sakramentą išsakė parapijos bendruomenės atstovai. Švenčionių parapiją su solidžiu 600 metų jubiliejumi ir arkivyskupą Gintarą Grušą pasveikino ir Švenčionių rajono vadovai: meras Vytautas Vigelis, administracijos direktorė Vida Rastenienė bei Švenčionių seniūnė Ina Sinienė.

- Jūsų Ekscelencija, dekane, kunigai, kultūros ministre. Prieš 600 metų Vytautas Didysis pastatė pirmą medinę bažnyčią. Per tą laiką bažnyčios buvo statomos, perstatomos. Daugiau nei prieš 100 metų buvo pastatyta ši bažnyčia. Norėčiau padėkoti visiems, kurie prisidėjo prie parapijos, o ypač kunigams, kurie čia dirbo. Kaip jau žinome, po 600 m. jubiliejaus šventimo mūsų dekanas palieka parapiją. Norėčiau padėkoti kunigui Vidui už atliktus darbus tvarkant bažnyčią ir palinkėti jam sėkmės tolesnėje tarnystėje Dievui ir žmonėms dirbant Ignalinoje ir nepamiršti Švenčionių, o Ekscelencijai noriu palinkėti stiprybės ir išminties valdant Vilniaus vyskupiją, neužmirštant ir Švenčionių, o parapijai jubiliejaus proga nuo savivaldybės norėtume padovanoti arnotą, - sveikindamas kalbėjo rajono meras Vytautas Vigelis.

LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis sveikindamas visus susirinkusius į prasmingą šventę sakė:

- Jūsų Ekscelencija Vyskupe, dekane, džiaugiuosi galėdamas būti čia kartu su jumis. Kaip valstybės ir kaip tautos istorija neatskiriama nuo mūsų tikėjimo, nuo bažnyčios, taip ir šios bendruomenės, šios parapijos istorija neatsiejama nuo šio krašto istorijos. Ilgus metus džiaugsme ir nelaimėj bažnyčia registravo santuokas, gimimus, teikė dvasinės stiprybės okupacijos metais, todėl šiandien džiaukimės galėdami būti čia kartu, džiaugdamiesi atnaujinta bažnyčia, stipria bendruomene, matydami šviesią šios parapijos ateitį. Linkiu stiprybės visiems parapijiečiams, artumo bendrystės, o ganytojams - sveikatos, laimės ir kad šios parapijos žmonės būtų ištikimi šiai parapijai, pamaldūs.

Švenčionių parapijos klebonas Vidas Smagurauskas taip pat įteikė nemažai padėkų žmonėms, prisidėjusiems rengiant jubiliejinius renginius ir visą laiką padedantiems žmonėms.

Jo Ekscelencija arkivyskupas Gintaras Grušas padėkojo parapijos klebonui Vidui Smagurauskui ir kitiems, surengusiems gražų ir prasmingą Švenčionių Visų Šventųjų parapijos 600 m. paminėjimą, kuris baigėsi puikiu koncertu. Pasaulinio garso kūrinius atliko valstybinis choras „Vilnius“ ir solistai Kristina Zmailaitė ir Edmundas Seilius.

Algis JAKŠTAS