Mes turime 417 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4028
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20229
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96259
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šventė prasidėjo jubiliejinio kryžiaus pašventinimu

2014 m. birželio 18 d. trečiadienis Nr. 46 (1384)

Važiuodami nuo Švenčionių link Ignalinos, ties Kurpių kaimeliu, matydavo seną, jau griūti pradėjusį kryžių, kuris, pasak liudininkų, išstovėjo čia daugiau nei 80 metų. Laiko ir gamtos išbandymų net ąžuolinis kryžius neatlaiko, tad jo vietoje Švenčionių parapijos klebonas Vidas Smagurauskas sumanė pastatyti naują, Švenčionių Visų Šventųjų parapijos 600 metų sukakčiai skirtą, kryžių. Kryžių, kuris palydės išvykstančius iš Švenčionių ir pasitiks atvykstančius. O kryžių padaryti patikėjo parapijiečiui Jonui Diskai iš Mėžionių kaimo. Prieš pat parapijos jubiliejui skirtą šventę kryžius buvo baigtas ir pastatytas senojo vietoje. Kiek išstovės? Kaip sakė kryždirbys Jonas Diska, turėtų stovėti ilgai, nes vietos, kur gali kauptis drėgmė, apsaugotos stogeliais.

Čia, prie naujojo kryžiaus, skirto parapijos 600 metų jubiliejui, Švenčionių parapijos klebonas Vidas Smagurauskas, rajono meras Vytautas Vigelis, kultūros ministras Šarūnas Birutis, administracijos direktorė Vida Rastenienė, rajono tarybos nariai ir gausus tikinčiųjų būrys pasitiko atvykusį arkivyskupą Gintarą Grušą.

Prieš pašventindamas kryžių arkivyskupas kalbėjo:

- Malonu, kad Švenčionys, švęsdami jubiliejų, tiek parapija, tiek miestas nepasiduoda, o čia graži vieta naujam kryžiui, kuris puikiai tinka paženklinant parapijos teritoriją ir įvažiavimą į miestą.

Vidas Smagurauskas apie kryžiaus pastatymą štai ką papasakojo:

- Jau senokai norėjau pakeisti šį kryžių nauju, bet vis neišeidavo. Matyt, ne veltui sakoma, kad pas žmogų vieni planai, o pas Dievą – kiti. Ir, kaip matote, kryžių pastatėme jubiliejiniais metais strategiškai aktyvioje vietoje parapijos teritorijoje prie tokio judraus kelio. Šis kryžius laimins pravažiuojančius, čia gyvenančius. Aš ir pats iškeliauju iš šios parapijos į Ignalinos parapiją. Ir mane jis pasitiks pravažiuojantį. Nuoširdžiai dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie kryžiaus darymo, statymo, puošimo. Ačiū meistrui Jonui Diskai, auginančiam gražią šeimą, už padarytą kryžių.

Kryžių padaręs Jonas Diska sakė:

- Kryžius simbolizuoja kančią. Čia yra Marija, yra ir vilties, ir prisikėlimo simbolių. Norėčiau padėkoti kunigui Vidui, mūsų klebonui, už kantrybę statant, nes kantrybės reikėjo. Dėkui arkivyskupui už pašventinimą, už pastiprinimą.

Po kryžiaus pašventinimo visi skubėjo į Švenčionis, į bažnyčią, kur šventė, skirta Švenčionių Visų Šventųjų parapijos 600 metų jubiliejui, tęsėsi toliau. Pirmiausia bažnyčioje arkivyskupas Gintaras Grušas aukojo šv. Mišias, kurių metu suteikė Sutvirtinimo sakramentą, o vėliau šventė persikėlė į Švenčionių miesto parką, bet apie tai papasakosime jau kituose „Švenčionių krašto“ numeriuose.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis