Mes turime 574 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6969
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25390
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:107139
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pristatyta Švenčionių Visų Šventųjų parapijos 600 m. istorija

2014 m. birželio 11 d. trečiadienis Nr. 44 (1382)

Šie metai Švenčionių Visų Šventųjų parapijai ir bažnyčiai – jubiliejiniai metai. Ir dar vienas gražus renginys, skirtas parapijos 600 metų jubiliejui, sekmadienį, birželio 8 d., vyko Nalšios muziejuje. Progos buvo dvi – Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios daiktų parodos atidarymas ir leidinio „Švenčionių bažnyčios ir parapijos istorija“ pristatymas.

Ne taip dažnai mes galime iš arčiau apžiūrėti bažnyčios liturgijoje naudojamus daiktus, tad Nalšios muziejuje atidaryta paroda – puiki proga užpildyti šią žinių nišą. Juk iš tiesų, kai gali iš arčiau pažvelgti į sakralinius daiktus, tarsi pajunti jų dieviškąją energetiką. Tiek maldų ir šventų žodžių sugėrę procesijų vėliavos, altorėliai, arnotai. Tarp eksponuojamų daiktų yra ir labai senų. Kaip rašoma bažnyčios aprašuose ar inventorinėse knygose, Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje visada buvo istorinę ir religinę vertę turinčių daiktų. Gaila, kad per tuos ilgus šimtmečius daug kas dingo. Kol kas neteko pamatyti nė vieno atvaizdo su bent kiek senesne, prieš mūrinę stovėjusia bažnyčia, nors 1933 m. kovo 10 d. leidinyje „Mūsų Vilnius“ buvo rašoma: „Švenčionių klebonijoje yra senosios vytautinės bažnyčios atvaizdas. Tai tikrai seni ir charakteringi lietuviškojo stiliaus Dievo namai“. Kokią vertę dabar turėtų tas atvaizdas, jei jis imtų ir atsirastų? Deja, tokių stebuklų beveik nebūna. Tame pačiame leidinyje rašoma ir apie zakristijoje saugomą Vytauto Didžiojo portretą. Jo taip pat mes negalime pamatyti. O gaila, bet galime parodoje pamatyti daug kitų vertingų sakralinių daiktų.

Parodos atidarymą pradėjusi Nalšios muziejaus direktorė Alytė Šiekštelienė, pristačiusi svečius: kleboną Vidą Smagurauską, kunigą Steponą Tunaitį ir leidinio autorių Sigitą Bukėną, žodį perdavė pagrindiniam šios parodos iniciatoriui klebonui Vidui Smagurauskui, kuris savo pasisakymą pradėjo žodžiais:

- Nuoširdžiai dėkoju tiems, kurie atėjo čia į parodos atidarymą ir leidinio pristatymą. Čia susirinkusiems yra svarbi mūsų istorija, mūsų praeitis, dabartis ir ateitis. Tad nuoširdus jums ačiū.

Po to Švenčionių parapijos klebonas, dekanas Vidas Smagurauskas papasakojo apie parodoje eksponuojamus daiktus, jų paskirtį liturgijoje. Paroda susideda tarsi iš dviejų dalių. Vienoje – seni sakraliniai bažnyčios daiktai, kitoje – Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos parapijos 600 metų jubiliejui skirto konkurso dalyvių nutapyti paveikslai. Papasakojo klebonas ir leidinio „Švenčionių bažnyčios ir parapijos istorija“ atsiradimo peripetijas. Dėkojo jis ir Sigitui Bukėnui, kuris mielai sutiko, kad leidiniui būtų panaudota jo diplominio bakalauro darbo medžiaga. Kiek vėliau Sigitas Bukėnas sakė, kad tikrai nesitikėjo, kad jo diplominiame darbe surinkta ir pateikta medžiaga bus išleista atskiru leidiniu.

Iš tiesų išleista „Švenčionių bažnyčios ir parapijos istorija“ labai svarbus reiškinys, nes jis paplis kur kas plačiau, išliks ne tik asmeniniuose, bet ir muziejų archyvuose, nešdamas žinią apie Švenčionių parapijos jubiliejų ne tik dabarties, bet ir ateities kartoms. Ir nors, kaip sakė klebinas Vidas Smagurauskas, nieko nėra pastovaus, tik Dievas amžinas, bet manau, kad ir ateityje ne vienas žmogus, kuriam bus svarbi krašto, parapijos istorija, su jauduliu skaitys šią nedidelę knygutę, kaip ir Jono Juodagalvio knygą „Švenčionys: dvaras-miestelis-miestas“, kurioje taipogi daug vietos skiriama ir Švenčionių parapijai ir bažnyčiai.

Pasibaigus oficialiai parodos atidarymo ir knygos pristatymo daliai susirinkusiems buvo išdalintus knygutės „Švenčionių bažnyčios ir parapijos istorija“. Buvo dar kartą apžiūrėti parodos eksponatai.

Algis JAKŠTAS