Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3156
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19357
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95387
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kasmet čia nuostabiausia VASARA!!!

2011 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis Nr.63 (1110)

Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras jau dešimtus metus iš eilės rūpinasi vaikų poilsiu vasaros atostogų metu. Šią vasarą Kaltanėnų vaikų vasaros poilsio stovyklos programoje „Nalšios žemės takais“ turiningai dalį vasaros atostogų praleido 275 vaikai iš įvairių Lietuvos vietų: Kauno, Utenos, Vilniaus ir Molėtų miestų bei Ignalinos, Švenčionių, Kauno, Vilniaus rajonų. Projekto „TAPK“ dėka dalis socialiai remtinų vaikų galėjo stovykloje pailsėti nemokamai, o 180 stovyklautojų kelialapio kaina sumažėjo.

Visų pamainų metu stovykloje vyko daug įdomių ir turiningų veiklų. Stovyklos dienų temos buvo skiriamos pažinti praeitį, susipažinti su Nalšios žeme: „Dabartis visada kupina praeities“, „Žvilgsnis į praeitį“, „Švenčionių kraštas - iškili Nalšios žemės dalis“, „Žeimenos apylinkės“, „Naujų įspūdžių beieškantiems“. Stovyklautojai dalyvavo įvairiuose orientaciniuose žaidimuose po Kaltanėnų apylinkes, keliavo dviračiais, turėjo galimybę paplaukioti baidarėmis, patobulinti irklavimo valtimis įgūdžius, dalyvauti naktiniame žygyje „Praeities paminklų beieškant“. Į dienos programas integruoti centro parengti pažintinės veiklos renginiai: „Subėga takeliai į kaimus“, „Žeimenos krašto pažinimo takais“, „Ką pilkapiai mena“, „Staklelės trinksėjo, drobelės blizgėjo“, „Duona ne per vėją atėjo“, „Greta, bet nepažįstama“, „Miestas tarp aukštumų“.

Prieš prasidedant stovyklai buvo organizuoti mokymai būsimiems stovyklų vadovams. Viena iš pagrindinių užduočių - parengti edukacinę programą arba pažintinės veiklos renginį. Sėkmingai stovyklos metu buvo įgyvendinta Justo Pošiūno edukacinė programa „Šiaudų batai, šakaliniai padai...“. Šios programos metu stovyklautojai turėjo galimybę apsilankyti Modžiūnų gatviniame kaime ir Ežerinčiškės kaime susipažinti su pynimo iš šiaudelių technika. Edukacinė programa orientuota supažindinti su pynimo iš šiaudelių tradicija ir jų panaudojimo papročiais, išmokyti paruošti šiaudus vėrimui, mokoma juos nupjauti, išdžiovinti, sulyginti, pritaikyti įrankius jų ruošimui ir gaminti įvairius paprastų ir sudėtingų formų sodus, žvaigždes, paukščius, aplikacijas, pintų šiaudų darbelius iš pasiruoštų šiaudinukų.

Laikas, kaip upės vanduo, nenumaldomai bėga, daug ką su savimi nusinešdamas į užmarštį. Bet ne viskas pavaldu laikui: išlieka žmogiškosios vertybės, tradicijos, kurios kuria, moko, pasakoja. Kaip tik tokie yra ir senieji amatai, buvę mūsų senolių gyvenimo pamatas ir džiaugsmas. Dabar – ir mūsų džiaugsmas, nes kaip nesidžiaugti ir nesistebėti tuo, kas iki mūsų dienų išliko, yra puoselėjama, saugoma ir perduodama ateinančioms kartoms. Daugelį amatų, deja, galima pavadinti nykstančiais. Siekiant išsaugoti ir ateinančioms kartoms perduoti savo krašto etninį paveldą į stovyklos programą integruotas pažintinės veiklos renginys „Staklelės trinksėjo, drobelės blizgėjo“. Šios programos tikslas – supažindinti jaunąją kartą su audimo papročiais, mūsų krašto audėjomis bei jų amatu. Džiaugiamės Šakališkės kaime senovinėje gryčioje įrengta audimo klase. Mums noriai talkina, audimo paslaptis atskleidžia audėja Janė Baronėnienė iš Berniūnų kaimo.

Susipažinti su Švenčionių kraštu – iškilia Nalšios žemės dalimi – stovyklautojai turėjo galimybę ekskursijų metu. Šiais metais keliavome ir Nalšios žemės paribiais, sėlių žeme.

Apsilankėme Gražutės regioniniame parke, Salako jūrų muziejuje, Stelmužėje, Zarasuose, Šlyninkos vandens malūne. Šlyninkos vandens malūnas – tai jau tris šimtmečius menantis unikalus technikos paveldo statinys su išlikusia autentiška įranga. Šeimininkė Regina supažindino su duonos kepimo paslaptimis, parodė kaip raugiama, maišoma ir kepama naminė duona. Stovyklautojai turėjo galimybę savo rankomis pasigaminti duonos, paragauti smetoniškų blynų iš razavų miltų.

Kiekvieną stovyklos pamainą buvo organizuojamas dviejų dienų turistinis žygis valtimis. Stovyklautojai susipažino su Aukštaitijos nacionalinio parko miškais, ežerais, gamtos ir architektūros paminklais, mokėsi gyventi gamtoje, naudotis žemėlapiu bei dirbti komandoje.

Viena iš naujovių šiais metais – ekspedicija pėsčiomis Reškutėnų apylinkėse. Reškutėnai – tai teritorija, kur apsigyveno lietuvių gentis, kur savita kultūra, tradicijos ir papročiai buvo puoselėjami nuo žilos senovės. Ekspedicijos dalyviai turėjo puikią progą susipažinti su Lietuvos valstybės pradžią menančiais archeologiniais radiniais, istoriniais paminklais, pagilinti istorijos žinias, praeiti užžėlusiais protėvių takais. Į šią ekspediciją buvo integruotas pažintinės veiklos renginys „Ką pilkapiai mena“. Pagrindinis šios programos uždavinys - supažindinti stovyklautojus su laidojimo pilkapiuose papročiais ir Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje esančiais pilkapiais, su XIII a. Rėkučių gynybiniu įrenginiu, archeologiniais radiniais Reškutėnų muziejuje. Muziejaus vadovė Viktorija Lapėnienė jau daugelį metų su džiaugsmu priima stovyklautojus. Daug įdomaus papasakoja apie Reškutėnų apylinkių praeitį. Pats muziejus stebina eksponatų gausa. Stovyklautojai turi galimybę prisiliesti prie praeities, savo rankomis pačiupinėti eksponatus.

Mūsų centro ir Aukštaitijos nacionalinio parko direktoriaus E.Leškevičiaus bei pavaduotojos I.Čeponienės iniciatyva, talkininkaujant Švenčionėlių seniūnui A.Juodaičiui ir Reškutėnų bendruomenės pirmininkei, nutarta Reškutėnuose, buvusios mokyklos patalpose, įsteigti edukacinį centrą gamtos tematika. Gamtiniu požiūriu tai unikali vieta, garsėjanti ypatingai retų ir saugomų paukščių gausa. Čia saugomos Europoje nykstančios vabzdžių rūšys. Žemaitiškės balose įrengtas stebėjimo bokštelis. Stovyklos metu vyko edukacinė pamokėlė gamtos klasėje. Pamoką vedė Janė Petkūnienė. Stovyklautojai turėjo galimybę iš bokštelio stebėti retus paukščius, dalyvauti viktorinoje, apžiūrėti drugelių ir vabzdžių kolekcijas, paukščių bei gyvūnų iškamšas.

Kelionių, ekspedicijų metu kiekvienas sutiktas žmogus, kiekvienas susitikimas mums atneša ką nors naujo ir svarbaus. Labai smagu, kad prie vaikų pažinimo ugdymo prisideda dailininkė Jūratė Stauskaitė. Ji ir jos dukra aktorė Monika Bičiūnaitė mielai aprodo savo sodyboje įkurtą muziejų, kuriame surinkti eksponatai yra ne tik iš Kaltanėnų apylinkių, bet ir iš viso pasaulio. Maloniausia užsukti pas dailininkę pasisvečiuoti lyjant lietui. Ji visus pavaišina mėtų arbata ir papasakoja daug įdomių istorijų.

Drožinėjimo ir medžio paslaptis mums atskleidė Boleslovas Malikėnas, gyvenantis Vaiciukiškės kaime. Stovyklautojai su didžiuliu susidomėjimu klausėsi pasakojimo apie vantų rišimą, patys bandė drožti šaukštą.

Kad ir kaip gaila, bet vasara jau baigiasi. Tikimės, kad mūsų vaikų vasaros poilsio stovykla gyvuos dar ne vieną dešimtmetį. Ir kitais metais vaikams iš įvairių Lietuvos kampelių padėsime aktyviai ir turiningai praleisti laiką, lavinsime jų socialinius įgūdžius, bendravimo poreikius, ugdysime jų tautinę savimonę ir pilietiškumo sampratą, mokysime saugoti savo savastį, puoselėti materialinę bei dvasinę kultūrą.


Apie stovyklą iš stovyklautojų lūpų:

Stovykla, kaip ir kasmet, SUPERINĖ! Pirmosiomis dienomis nėra laiko liūdėti! Daug daug daug veiklos! Krikštynos šiemet pačios fainiausios per 4 metus! Dviračiai ir baidarės - super!

Justina Survilaitė (Vilnius)

 

Šioje stovykloje aš daug ko išmokau: pinti iš šiaudų, plaukioti baidarėmis, valtimi. Daug sužinojau apie Lietuvos praeitį. Norėčiau ir kitais metais čia sugrįžti.

Kristina (Kupiškis)

 

Kai pirmą sykį čia atvažiavom mūsų buvo apie 20. Buvome nepažįstami, iš skirtingų miestų. Buvo nedrąsu. Antraisiais metais vėl susitikome. Keliems iš mūsų šie metai buvo patys geriausi. Tretieji metai! Daugumai tobuliausi! Susipažinome su naujais vadovais. Apie juos galime prirašyti visas sporto salės grindis. Ketvirtieji – šie metai. Kaip visada puikūs. Deja, galbūt jau paskutiniai. Šiemet mūsų tik 6, bet tai parodo, kad mes labiausiai mylim Kaltanėnus. Su direktoriumi keliauti smagu, jis daug kalba ir daug žino, rūpinasi, kad jaunoji karta būtų išprususi. Irena ir Danutė visada rūpinasi mūsų saugumu, kad šios 10 dienų būtų tobuliausios per visą vasarą. Vadovai patys geriausi ir nuostabiausi. AČIŪ Jums, niekada Jūsų nepamiršime.

Akvilina Rudzinskytė, Dominykas Bražėnas, Justė Survilaitė, Justinas Orechovas, Ieva Žolneravičiūtė ir Rasa Maliavkaitė

 

Lina TURLIENĖ

 
Reklaminis skydelis