Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1338
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11525
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87555
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ateities kartas džiugins gražūs ir kokybiški medynai

2014 m. gegužės 31 d. šeštadienis Nr. 41 (1379)

Kiekvienais metais Švenčionėlių miškų urėdijoje pasodinama arba atsodinama keli šimtai hektarų miško. Kiek iškirsta, atkurti būtina, tačiau dar miškas įveisiamas ir tuščiuose laukuose, kasmet mišku apsodinama  apie penkiolika hektarų. O tai didžiulė nauda gamtai, juk miškai – ir energetiniai ištekliai, ir deguonies šaltinis, ir gyvūnijos bei augalijos buveinės.

 

Nelengvas šiemetinis miškasodis

Šiemetinis miškasodis Švenčionėlių urėdijoje jau baigtas, buvo atsodinta šimtas šešiasdesimt du, o įveista šimtas vienuolika hektarų miško. Šia tema kalbintas Vytautas Bunevičius, Švenčionėlių miškų urėdijos miško želdinimo inžinierius, pažymėjo, kad šiemetinis miškasodis Švenčionėlių miškų urėdijos teritorijoje nebuvo lengvas: dėl beveik besniegės žiemos, sauso ir gana šilto balandžio dirvoje ypač trūko drėgmės, o tai ypač apsunkino medelių prigijimą. „Labai tikiuosi, kad šiltos gegužės liūtys, kurios neblogai sudrėkino ir mūsų urėdijos smėlingą dirvožemį, atėjo pačiu laiku, ir tai padės sodmenims prigyti“, - sakė V.Bunevičius.

Apsilankę su V.Bunevičiumi viename atsodinto pušyno plote, rezultatu likome patenkinti. Želdinimo specialistas pasidžiaugė, kad didžioji dauguma sodmenų jau prigiję, leidžia ūglius.

 

Beveik du milijonai miško sodmenų

Švenčionėlių urėdijos medelyne išauginami sodinukai šaknis leidžia ne tik gimtinėje, t.y. Švenčionėlių miškų urėdijos teritorijoje, bet pasiekia ir kitus rajonus. Pasak V.Bunevičiaus, šiemet sodmenys iš urėdijos medelyno iškeliavo į Utenos, Ignalinos, Vilniaus ir Kauno rajonus. Miško sodmenis šiemet pirko privatininkai, nes dauguma urėdijų turi savo medelynus.

Iš viso šiemet buvo parduota septyniasdešimt šeši tūkstančiai miško sodmenų, o tinkamų, kaip ir kasmet, išauginta maždaug milijonas devyni šimtai tūkstančių, iš jų beveik pusė milijono lapuočių.

 

Kruopštus selekcinis darbas

Švenčionėlių miškų urėdijoje vyksta ir kruopštus selekcinis darbas. Sėklos, iš kurių bus auginami sodmenys, renkamos tik iš aprobuotų medynų, kitaip sakant iš tų, kurie pripažinti tinkamais. Daug sėklų surenkama ir sėklinėse plantacijose. „Eglės sėklas šiemete rinkome medynuose, beržo turime gerą genetinį draustinį, juodalksnį pirkome iš genetinės plantacijos, o kitais metais planuojame įveisti juodalksnio genetinę plantaciją ir Švenčionėlių miškų urėdijoje, - sakė V.Bunevičius. - Dar po dvejų metų turėsime ir eglės genetinę plantaciją“.

Genetinė plantacija išauginama iš kiekvienos rūšies atrinktų selekciniu požiūriu geriausių medžių skiepijimo būdu. Mokslininkų tyrimai rodo, kad iš tokių medžių išauginami ir geriausiomis savybėmis pasižymintys sodinukai. Taip stengiamasi išsaugoti ir platinti geriausias kiekvienos veislės genetines savybes.

 

Turtingas miškų genofondas – didžiulė nauda gamtai

O Švenčionėlių miškų urėdijoje miškų genofondas tikrai turtingas ir įspūdingas: yra genetinių draustinių, sėklinių plantacijų, ypač didelė Labanoro pušies sėklinė plantacija. Labanoro girininkijos miškuose išskirtas paprastosios pušies genetinis draustinis (25,9 ha), reprezentuojantis toje vietovėje augančias populiacijas ir skirtas genetiniams ištekliams išsaugoti. Tad nebus sunku ir įgyvendinti reikalavimą, kad ateityje miško sodmenys būtų auginami tik iš sėklinėse plantacijose surinktų sėklų. Tai pagrindinė miško atkūrimo ir įveisimo tendencija ne tik Švenčionėlių miškų urėdijoje, bet ir visoje Lietuvoje. Tai neabejotinai duos didžiulę naudą gamtai, nes miškų plotų nemažės, o juose augantys medžiai bus geros kokybės ir genetiškai vertingi. Nauda gamtai įsitikinę ir kalbinti Švenčionėlių miškų urėdijos specialistai. „Taigi ateities kartos džiaugsis tikrai gražiais ir kokybiškais miškais, kuriuose augantys medžiai pasižymės pačiomis geriausiomis genetinėmis kiekvienos rūšies savybėmis“, - šypsosi želdinimo specialistas V.Bunevičius.

Kiekvienais metais Švenčionėlių urėdijoje organizuojamos miško sodinimo talkos, kuriose mielai dalyvauja mokiniai, patys miškininkai, rajono valdžios atstovai ir kiti.

 
Reklaminis skydelis