Mes turime 561 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1220
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19641
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:101390
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajone dauguma balsavo už Darbo partiją ir Z.Balčytį

2014 m. gegužės 28 d. trečiadienis Nr. 40 (1378)

Šalyje aktyviai aptarinėjami sekmadienį vykusių prezidento ir Europos Parlamento rinkimų išankstiniai rezultatai. Renkant šalies Prezidentą prireikė II rinkimų turo. Jame pergalė vis dėlto atiteko Daliai Grybauskaitei, už ją balsavo 57,87 proc. šalies rinkėjų.

Į Europos Parlamentą po du mandatus laimėjo Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai ir socialdemokratai, gavę labai panašų skaičių balsų, mažai nuo jų atsilikęs Lietuvos liberalų sąjūdis bei partija „Tvarka ir teisingumas“. Po vieną mandatą gavo Darbo partija, V.Tomaševskio blokas bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Liko nieko nepešę tautininkai, žaliųjų partija ir paskutiniai - Liberalų ir centro sąjunga, kurios šalies politiniame gyvenime ir pėdsakai baigia išnykti. Šiuose rinkimuose jie tesurinko 1,49 proc. rinkėjų balsų, galima sakyti, balsavo tik patys ir artimieji. Mūsų rajone beišnykstantys liberalcentristai gavo dar mažiau balsų – vos 1,11 proc.

Atstovauti Lietuvai Europos parlamente penkeriems metams išrinkti: Gabrielius Landsbergis ir Algirdas Saudargas (TS-LKD), Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis (LSDP), Antanas Guoga ir Petras Auštrevičius (LLS), Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis (PTT), Viktoras Uspaskich (Darbo partija), Valdemar Tomaševski (V.Tomaševskio blokas) ir Ramūnas Karbauskis (LVŽS). Jeigu darbiečių ministras Valentinas Mazuronis liktų Vyriausybėje, į Europos Parlamentą galėtų vykti Petras Gražulis, o Vaclovas Karbauskis jau pareiškė siūlantis vietoj savęs Bronį Ropę, Ignalinos rajono merą.

Švenčionių rajone rinkimų rezultatai gerokai skiriasi. Čia dauguma gyventojų balsavo už Zigmantą Balčytį – 65,32 proc., Dalia Grybauskaitė gavo tik 33,93 proc.

Rinkimuose į Europos Parlamentą dauguma rajono gyventojų balsavo už Darbo partiją. Darbo partija rajone gavo 29,47 proc. Partijos kandidatų sąraše 16 numeriu įrašytas rajono meras Vytautas Vigelis rajone gavo 1311 pirmumo balsų, visoje Lietuvoje – 3250. Tai labai aukštas rezultatas. Palyginimui: Ignalinos rajone Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kurios atstovas Bronis Ropė yra ilgametis meras, gavo 24,9 proc. rinkėjų balsų, o B.Ropė pirmumo balsų – 934.

Nusivylę rezultatais karštligiškai ieško savo klaidų socialdemokratai, o Liberalų sąjūdžio netikėtą sėkmės šuolį politologai laiko politikos naujoko milijonieriaus Antano Guogos, labai patraukusio jaunus rinkėjus, nuopelnu ir lygina jį su Viktoru Uspaskich, kuris, beje, nepaisant teismų ir po kelis kartus naikinamos neliečiamybės, kai kurių aukštų šalies politikų atvirai demonstruojamos neapykantos, rinkėjų aukštai vertinamas ir vėl išrinktas į Europos Parlamentą bei vėl įgijęs neliečiamybę. Ar po to europarlamentarai sutiks vėl panaikinti neliečiamybę ir atiduoti kolegą Lietuvos teisingumui?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ