Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5626
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19486
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91843
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Silvestras Gimžauskas: lietuviško tautiškumo pragiedrulys

2014 m. gegužės 14 d. trečiadienis Nr. 36 (1374)

Gegužės 19 d. 13 val. Pabradės „Ryto“ gimanzijoje, o 17 val. Švenčionėlių miesto bibliotekoje bus prisimintas poetas, knygnešys, kunigas Silvestras Gimžauskas. Jo kūrybą – eilėraščius, ištraukas iš pamokslų skaitys aktorius Ferdinandas Jakšys, o jaunasis bardas Gytis Ambrazevičius visą kompoziciją paįvairins savo dainomis.

S.Gimžauskas gerokai kito laikmečio žmogus, gyvenęs XIX a. pabaigoje, kilęs iš Ignalinos krašto. Spaudos draudimo metais dirbęs Vilniaus krašte, laikomas šio krašto knygnešytsės tėvu. Savo poezijoje kėlė etines, dorovines problemas, aktaulizavo Lietuvos istoriją, kovojo su girtuokliavimu. Labiausiai sielodavosi dėl „lietuviško liežuvio“ (t.y. lietuviškai), nustotos galimybės laisvai skaityti spaudą sava, lietuvių kalba. Kūrybą skelbė to meto periodiniuose leidiniuose („Aušroje“, „Varpe“, „Apžvalgoje“ ir kt.) Vaižgantas S.Gimžauską yra pavadinęs lietuviško tautiškumo pragiedruliu. Poetas mirė pačiame XIX a. gale, taip ir nesulaukęs lietuviškos spaudos draudimo panaikinimo.

Renginių metu klausytojams bus surengtos nedidelės literatūrinės viktorinos, kurias ves literatas bei šio projekto vadovas Juozas Žitkauskas. Taip tęsiamas Vilniaus mokytojų namų projektas „Jie su Vilnija suaugę“ Vilniaus krašto kultūros ir švietimo įstaigose. Pagrindinis šios projekto renginių tikslas – papasakoti šio krašto žmonėms apie čia kilusius žymius kultūros ir meno žmones, supažindinti ar priminti jų kūrybą. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

„Švenčionių krašto“ inf.

 
Reklaminis skydelis