Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5134
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15321
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91351
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijai – 95-eri

2014 m. balandžio 9 d. trečiadienis Nr. 27 (1365)

Balandžio 12 d. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija minės gražų 95 metų jubiliejų. Šios šventės išvakarėse apie gimnazijos gyvenimą kalbėjausi su direktore Danute Čepuliene, mokytoja eksperte Jūrate Vitkauskiene ir gimnazijos moksleiviais Evelina Mamiūnaite ir Deividu Dubinovu.

Mūsų pokalbis prasidėjo nuo gimnazijos istorijos, kurią trumpai priminė gimnazijos 4A klasės mokinė Evelina Mamiūnaitė.

- Mokykla, vėliau peraugusi į lietuvių gimnaziją Švenčionyse pradėta steigti 1918 metais, o pamokos lietuvių kalba prasidėjo 1919 m. sausio 9 dieną. Gimnazijos, kuri per tuos 95 metus turėjo nemažai pavadinimų, įkūrėjas ir pirmasis direktorius buvo profesorius Zigmas Žemaitis. Sugrįžtant prie mokymo įstaigos pavadinimų kaitos, galime sakyti, kad tam įtakos turėjo įvairios okupacijos, santvarkų kaita. Pirmą kartą gimnazijos pavadinimą ši mokymo įstaiga gavo 1920 metais ir vadinosi Švenčionių lietuvių gimnazija. Nuo 1945 metų iki 1969 metų buvo vadinama Švenčionių 1-ąja vidurine mokykla, kuri 1969 m. buvo pervadinta į Švenčionių Zigmo Žemaičio vidurinę mokyklą, o 1998 m. buvo sugrąžintas gimnazijos statusas, ir nuo tada 95 metus švenčiančios mūsų gimnazijos vardas – Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija. Mokyklos įkūrėjas ir pirmasis direktorius profesorius Zigmas Žemaitis buvo iškili asmenybė. Jis buvo ir matematikas, ir aviatorius. Tiesa, gerb. Zigmas Žemaitis vadovavo gimnazijai labai neilgai, o iš jo pareigas perėmęs Matas Untulis įvedė gimnazijoje uniformą. Pirmas lietuvių gimnazijos pastatas buvo ten, kur dabar įsikūręs Švenčionių papildomo ugdymo centras. Įdomu pažymėti tą faktą, kad lenkų okupacijos laikotarpiu Švenčionių lietuvių gimnazijoje mokėsi 851 mokinys. Tai daug. Švenčionių lietuvių gimnazija vykdė svarbią misiją lenkų okupuotame Vilniaus krašte, - Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos istoriją pasakoja Evelina Mamiūnaitė.

- O aš norėčiau šiek tiek paliesti gimnazijos gyvenimą dabar. Juk prisimenant praeitį, negalime neprisiminti ir to, kuo dabar gyvename, - savo pasakojimą pradeda 1B klasės mokinys Deividas Dubinovas. – Gimnazijoje vykdoma daug įvairių projektų, kurie paįvairina ne tik gimnazijos bendruomenės gyvenimą, bet ir mokymosi procesą. Štai vykdant projektą T-klasė į bendruomenės veiklą buvo įtraukti tėvai. Įsivaizduokite pamoką, kurią veda ne mokytojas, o tėvai. Tai savotiškai priverčia pasitempti ir mokinius, ir jų tėvus.

Mokytoja Jūratė Vitkauskienė, papildydama Deivido pasakojimą, priduria, kad gimnazijoje nėra lengva vykdyti tokį projektą, bet jis sėkmingai vykdomas. Tai respublikinis renginys, į kurį įsijungė ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos bendruomenė.

- O aš norėčiau pagirti mokytoją Jūratę Vitkauskienę ir jos vyrą mokytoją Mindaugą, kurie aktyviai dalyvavo projekte T-klasė ir laimėjo stažuotę Šiaurės Italijoje, - sako direktorė Danutė Čepulienė, o Deividas Dubinovas, pasakodamas apie kitus vykdomus projektus, primena ir bendradarbiavimą su Baltarusijos Postavų gimnazija, Lenkijos ir Vokietijos mokyklomis.

- Bendradarbiavimas su Lenkijos Mrongovo Vesterplatės gynėjų bendrojo lavinimo licėjumi trunka nuo 2011 metų, o su Vokietijos Oitino miesto J.Foso gimnazija draugystė tęsiasi 21 metus. Ko gero, kitą tiek ilgai besitęsiantį bendradarbiavimą tarp mokymo įstaigų atvejį būtų sunkoka surasti. Tai puikus draugiškumo ir tolerancijos pavyzdys, - pasakojimą apie kelis vykdomus projektus, o tų projektų yra ir daugiau, baigia Deividas Dubinovas, o gimnazijos direktorė Danutė Čepulienė pasidžiaugė, kad prie bendradarbiavimo su užsienio mokyklomis daug prisideda ir gimnazistų tėvai.

- Trumpai tariant, į projektų vykdymą įtraukiami ir tėvai, kurie padeda mums priimti svečius. Gavome žinią, kad ir į gimnazijos 95-mečio jubiliejų žada atvykti atstovės iš Mrongovo licėjaus. Svečiams mes visados stengiamės parodyti ne tik gimnazijos gyvenimą, bet ir gražų kraštą, kuriame gyvename, - sako Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorė Danutė Čepulienė.

Žinoma, ne tik mokslais ir projektų vykdymu gyvena gimnazija. Apie kultūrinę veiklą papasakojo mokytoja Jūratė Vitkauskienė, kuri pati aktyviai dalyvauja ne tik gimnazijos, bet ir rajono kultūrinėje veikloje.

- Mes turime įvairių būrelių, kuriuose moksleiviai gali lavinti savo įgūdžius. Didžiuojamės turėdami folkloro ansamblius „Atgaja“ ir „Aušrela“, kuriuos pastebėjo ir Lietuvos liaudies kultūros centras. Abu ansambliai pateko į dainų šventę. Mūsų moksleiviai aktyviai dalyvauja ir dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ veikloje. Bendradarbiaujame su Nalšios muziejumi, kultūros centru, Juliaus Siniaus meno mokykla. Pernai mūsų moksleivių ansamblis „Aušrela“ buvo išvykęs į tarptautinį festivalį Neringoje. Sunku įsivaizduoti gimnazijos gyvenimą ir be sportininkų, kurie garsina ne tik rajoną Lietuvoje, bet ir Lietuvą pasaulyje.

- O aš norėčiau paminėti gimnazijoje aktyviai veikiantį Jaunųjų pasieniečių būrelį. Mes visada sudarome sąlygas jiems išvykti į užkardas, pasidomėti realiu pasieniečių gyvenimu. Šiais metais jau yra tokia naujovė, kad jei mokinys keletą metų dalyvavo pasieniečių būrelio veikloje, jam stojant į pasieniečių mokyklą suteikiamos lengvatos, - papildydama mokytojos Jūratės Vitkauskienės pasakojimą apie gimnazijos popamokinį gyvenimą, sako direktorė Danutė Čepulienė, kuri pasidžiaugė realistišku gimnazistų požiūriu į gyvenimą, tai rodo brandos egzaminų pasirinkimas. Direktorė pasidalino planais atnaujinti kompiuterių klasę. Pokalbio metu prisiminė ir bendravimą su tais, kurie baigė gimnaziją.

- Prisiminiau vieną susitikimą su buvusiu šios mokymo įstaigos auklėtiniu Jonu Vaiškūnu, kuris atvykęs į vakaronę taip įdomiai ją vedė, kad visi liko tiesiog sužavėti. Tai vienas iš pavyzdžių, kai buvę mokiniai sugrįžta, tegul ir trumpam, kad ne tik prisimintų čia praleistus mokslo metus, bet ir pasidalintų savo gyvenimiška ir profesine patirtimi. Ateinantį jubiliejų pasitinkame puikiai nusiteikę ir su mintimis, kad tobulėjimui nėra ribų. Džiaugiuosi kūrybiškais mokiniais ir mokytojais. Kilnūs, kūrybiški mokiniai – didžiulis turtas, o brandus mokytojų kolektyvas, nuolat siekiantis naujovių. Ruošdamiesi jubiliejui, esame susitelkę, pasiskirstę pareigomis ir su nekantrumu laukiame visų, kurie balandžio 12 d. galės ir norės atvykti į Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos 95-erių metų jubiliejaus šventę. Pradžia 12 valandą. Tad baigdama norėčiau dar kartą visus pakviesti į mūsų šventę ir kartu prisiminti gimnazijos kelią, pasiklausyti koncerto, pabendrauti, - baigdama pokalbį sako Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorė Danutė Čepulienė.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis