Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2668
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18869
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94899
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kas iki gegužės 2 d. privalo deklaruoti pajamas ir turtą?

2014 m. kovo 29 d. šeštadienis Nr. 24 (1362)

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) primena, kuriems Švenčionių rajono savivaldybės gyventojams privalu deklaruoti pajamas ir turtą.

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad iki šių metų gegužės 2 d. pajamas ir turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje, ir jų šeimos nariai. Metines pajamų deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai, t. y. tie, kurie buvo įregistravę individualią veiklą pagal pažymą arba įsigiję verslo liudijimą, nesvarbu, gavo pajamų, ar ne. Be to, deklaracijas privalo pateikti tie individualią žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai (ūkininkai, jų partneriai ir neįsiregistravę kaip ūkininkai ar partneriai), kurių pajamos iš žemės ūkio veiklos per 2013 m. yra didesnės kaip 10 tūkst. litų ir jie mokestiniu laikotarpiu buvo įregistruoti kaip pridėtinės vertės mokesčio mokėtojai.

Nuo praėjusių metų metines gyventojo (šeimos) turto deklaracijas ir pajamų deklaracijas privalo teikti kredito įstaigų tarybų ir (ar) valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai, viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo tarybų ir (ar) valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui (-iams) per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 Lt.

Deklaracijas pateikti privalo valstybės ar savivaldybių įmonių bei įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardytas pareigas einančių asmenų šeimų nariai.

Kaip ir kasmet, gyventojai, norintys susigrąžinti dalį 2013 m. patirtų išlaidų, taip pat turėtų pateikti metinę pajamų deklaraciją. Pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata gali tie gyventojai, kurie 2013 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ir (ar) pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2008-12-31 paimtą būsto kreditą, taip pat tie, kurie praėjusiais metais mokėjo 15 proc. GPM, ir tie, kurie pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD). Atkreiptinas dėmesys, kad tie gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu NPD, turėtų pateikti deklaraciją ir mokestį sumokėti.

Šiais metais net 600 tūkst. elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) vartotojų, prisijungę prie sistemos, galės savo pajamas deklaruoti dar greičiau ir patogiau. 10-ąjį gimtadienį švenčianti EDS dar labiau patobulėjo ir daug kam pakaks paspausti vienintelę nuorodą „pateikti“. Visa reikalinga informacija šių mokesčių mokėtojų deklaracijose jau bus įrašyta. Patartina nelaukti paskutinių deklaravimo dienų ir elektronines deklaracijas pateikti jau artimiausiu metu.

Vilniaus AVMI primena, kad su deklaravimu susijusią informaciją gyventojai gali gauti ir paskambinę telefonu 1882, apsilankę mokesčių administratoriaus svetainėje internete www.vmi.lt arba užsukę į Vilniaus AVMI Švenčionių poskyrį (Lentupio g. 5, Švenčionys).

 
Reklaminis skydelis