Mes turime 387 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3426
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19627
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95657
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sakuolė paukštelė Švenčionyse giedojo jau 13-tą kartą

2014 m. kovo 22 d. šeštadienis Nr. 22 (1360)

Jau tryliktą kartą į Švenčionių rajoną atskrido ir pragydo graži pavasario šventė „Sakuolė paukštelė“. Šiemet ši šventė buvo ir atrankos konkursas į vasarą vyksiančios Lietuvos dainų šventės „Čia – mūsų namai“ folkloro dieną „Laimužės lemta“. Kadangi vyko atranka, tai kolektyvų pasirodymus Švenčionių kultūros centre stebėjo ir vertino rimta komisija. Komisijoje buvo trys viešnios iš sostinės: Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus pavaduotoja, Etninės kultūros skyriaus vedėja Vida Šatkauskienė, folkloro poskyrio vyr. specialistė Audronė Vakarinienė ir Regionų kultūros informacijos poskyrio vadovė Inga Kriščiūnienė. Meno kolektyvų pasirodymų pasižiūrėti atvyko ir Švenčionių kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė.

Renginio vedėja Jolanta Olechnovič pirmuosius į sceną pakvietė Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos vaikų folkloro ansamblį „Aušrelė“, kuriam vadovauja Kazimieras Pranskus. Jau septintus metus gyvuojantis ansamblis „Aušrelė“ atliko programą „Sveiki sulaukę šventų Velykų“. Ir nors iki Velykų dar tolokai, bet „Aušrelės“ programa tarsi laiko mašina žiūrovus kilstelėjo pirmyn. Kur kas nedrąsiau į sceną lipo pirmuosius žingsnius scenoje žengiantys Švenčionių kultūros centro ansamblis „Saulalė“ (vadovas Rimantas Ankėnas), bet scenoje jaunieji dainorėliai ir šokėjėliai jautėsi gana užtikrintai. Užtikrintai scenoje jautėsi ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mišrus folkloro ansamblis „Atgaja“ (vadovė Jūratė Vitkauskienė), atlikęs programą „Be saulės nėr šilumos, o be meilės nėra gyvenimo“. Visada gera matyti scenoje koncertuojančią adutiškietę, 2011 metų „Tramtatulio“ laureatę Dainę Stanislavą Rumbutytę, kuri šį kartą grojo cimbolais, o jai talkino ir būgneliu pritarė Eitvidas Rakovskis, su kuriuo jie dalyvavo „Tramtatulio“ respublikiniame ture 2013 metais. Šio dueto vadovas Stanislovas Rumbutis.

Žiūrovus sužavėjo ir Adutiškio vidurinės mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Vosilkėlė“ (vadovė Aldona Burokaitė) parodyta rugiapjūtės pabaigtuvių Adutiškio krašte šventė. Kiekvieną kartą žiūrėdamas adutiškiečių pasirodymus stebiesi, iš kur tiek talentų tame krašte. Žiūrėdami „Vosilkėlės“ pasirodymą žiūrovai , ypač vyresnės kartos, turėjo puikią progą prisiminti, kaip buvo pjaunama pjautuvais, kaip buvo statomos rugių gubos, kaip skambėjo rugiapjūtės dainos.

Vyresniųjų meno kolektyvų pasirodymą pradėjo neseniai kūrybinės veiklos dešimtmetį atšventęs Nalšios muziejaus senojo folkloro ansamblis „Dobile“, vadovaujamas Violetos Balčiūnienės. Apie šio kolektyvo pasirodymą visada galima pasakyti trumpai drūtai – gražu, originalu, nes ne tik senosios dainos, bet ir Labanoro dūda skamba, o kur dar šmaikštūs Andriaus Navicko pasakojimai. Beje, šmaikščių pasakorių turėjo visi ansambliai, ir tai gerokai paįvairino jų pasirodymus. O kai vedėja į sceną pakvietė Strūnaičio kaimo kapelą, žiūrovai iš anksto pradėjo ploti laukdami smagaus ir linksmo pasirodymo, nes šio kolektyvo vadovas Jonas Meškelė ir su pirštinėmis sugeba smagią polką suskelti.

„Sakuolė paukštelė 2014“ koncerto metu buvo prisiminta Vidutinės kaimo šviesuolė, puiki dainininkė Anelė Karmonienė. Apie ją pasakojo ir dainuotas dainas atliko jos dukra Elena, sūnus Rimantas ir marti Marija.

Kapelų pasirodymą pratęsė Tomo Jurkuvėno vadovaujama Vidutinės kaimo kapela. Su jauduliu žiūrovai stebėjo ir plojimais palaikė jau 45 metus gyvuojančio Lazdinių-Adutiškio ansamblio, vadovaujamo Palmiros Krivickienės ir Stanislovo Rumbučio, pasirodymą. Šis unikalus ansamblis parodė vieną gražiausių savo programų „Parugės“. Negailėjo žiūrovai aplodismentų ir Švenčionių kultūros centro kapelai „Kaimynai“ (vadovas Rimantas Ankėnas), svečiams iš Ignalinos – folkloro ansambliui „Čiulbuonėlė“ (vadovė Sigutė Mudėnienė) bei paskutiniams pasirodžiusiems scenoje Adutiškio kaimo kapelos, vadovaujamos Stanislovo Rumbučio, muzikantams.

Koncertui pasibaigus, muzikantai rinkosi į vakaronę, o rezultatų, kas pateko į Lietuvos dainų šventę „Čia – mūsų namai“, teks palaukti iki balandžio pradžios.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis