Mes turime 285 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2557
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12744
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88774
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Europos parlamento sprendimai svarbūs Lietuvos žmonėms

2014 m. kovo 15 d. šeštadienis Nr. 20 (1358)

Apie darbą Europos Parlamente ir Lietuvoje kalbame su europarlamentare Vilija Blinkevičiūte.

 

Kokius  Lietuvos žmonėms svarbius sprendimus priėmė kadenciją baigiantis Europos Parlamentas?

Tokių sprendimų buvo daug. Apie juos stengiausi nuolat informuoti skaitytojus. Svarbiausiu įvardinčiau mūsų patvirtintą naują Europos Sąjungos biudžetą, iš kurio Lietuva per septynerius metus turėtų gauti net 45 mlrd. litų. Tai dešimtadaliu daugiau nei iki šiol.  Šios lėšos padės  atnaujinti mokymo, gydymo, socialinių paslaugų įstaigas, kelius bei kitus mums svarbius objektus, mažinti nedarbą ir skurdą, gerinti  pasirengimą darbo rinkai, plėtoti verslą, žemės ūkį, mokslo tyrimus ir inovacijas bei spręsti kitas žmonėms aktualias problemas. Norėčiau išskirti ekonominių ir finansų krizių prevencijos priemones, kurios turėtų mus saugoti nuo skaudžių ekonomikos nuosmukių pasekmių. Man teko daugiausia prisidėti ieškant problemų sprendimų nedarbo ir skurdo mažimo, socialinės apsaugos, vaiko teisių, jaunimo galimybių, pensijų garantijų, neįgaliųjų socialinės integracijos, moterų ir vyrų lygių galimybių srityse, kurios aktualios ir Lietuvos žmonėms. Neabejoju, kad šiuos darbus tęs ir naujos kadencijos Europos Parlamentas.  

 

Pastaruoju metu Lietuvoje  diskutuojama dėl žemės pardavimo užsieniečiams, euro įvedimo bei sumažintų pensijų kompensavimo. Kaip šios problemos atrodo žvelgiant iš Europos Parlamento?

Nė viena Europos Sąjungos šalis neturi didelių problemų dėl savo žemės pardavimo užsieniečiams. Aš visiškai suprantu jautrų mūsų žmonių požiūrį į žemę. Esame maža šalis, kurioje žemė yra didelė vertybė.  Tačiau reikėtų įvertinti tai, jog dabar mes  gyvename Europos Sąjungos šeimoje, kurioje lietuviai gali laisvai įsigyti žemės. Ar teisinga būtų uždrausti tai daryti kitiems šeimos nariams? O jeigu dėl to neteksime ženklios dalies finansinės paramos, kuri yra labai svarbi mūsų žemdirbiams? Tai irgi būtina įvertinti. Norėtųsi, kad kuo daugiau mūsų žemės būtų dirbama ir duotų naudos visiems žmonėms. Būtina sustiprinti saugiklius mūsų žemės pardavimui užsieniečiams.  Esu už euro Lietuvoje įvedimą. Tai padėtų pritraukti į šalį daugiau investicijų, kurios sukurtų naujų darbo vietų, žmonės sutaupytų valiutos keitimo sąskaita. Tai parodė Estijos ir Latvijos patirtis. Europos Parlamente mes dažnai nagrinėjame euro zonos šalių problemas. Norėtųsi, kad ir Lietuva būtų tarp jų, ypač jei mums prireiktų kitų šalių paramos. O sumažintų lėšų pensijų kompensavimui lėšų turime rasti Lietuvoje. Būtina ne tik atstatyti skriaudą pensininkams bet ir pradėti galvoti apie pensijų didinimą. Nemanau, kad trūkstamų lėšų reikėtų paimti iš sąžiningai dirbančio verslo arba visų gyventojų. Šiam tikslui reikėtų panaudoti ekonomikos augimo vaisius. Kitas lėšas privalu atsiimti iš šešėlinės ekonomikos ir kontrabandos, kuri Lietuvoje vertinama beveik 30 procentų.  Neseniai Europos Parlamente mes svarstėme, kaip geriau kovoti su šia negerove.  Pasiūlėme daug priemonių, kurias, tikiuosi, įvertins ir Lietuvos Vyriausybė, kovodama su šešėline ekonomika, kontrabanda ir nelegaliu darbu. 

 

Esate viena aktyviausių europarlamentarų – 34-a tarp 766 Europos Parlamento narių. Ar lieka dar laiko dirbti ir Lietuvoje?

Būdama Lietuvoje stengiuosi rasti galimybių pabendrauti su žmonėmis, papasakoti apie savo darbą Europos Parlamente, išklausyti jų problemas, patarimus.  Per šiuos beveik penkerius metus turėjau daugiau nei 200 susitikimų įvairiose Lietuvos vietovėse.Noriunuoširdžiai padėkoti visiems  už šilumą ir palaikymą, kuriuos nuolat jutau susitikimuose. Labai noriu atsidėkoti tuo pačiu. Nepykite, jei nepavyko su visais susitikti bei visų problemų išspręsti. Stengsiuosi dirbti žmonėms ir toliau.    

Rimantas Kazlauskas

 
Reklaminis skydelis