Mes turime 372 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4658
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14845
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90875
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Užgavėnių lauže sudegė visos blogybės

2014 m. kovo 8 d. šeštadienis Nr. 19 (1357)

Užgavėnės – smagi žiemos šventė, kurios simbolinė paskirtis – išvyti žiemą. Ši šventė nuo senų laikų buvo švenčiama visoje Europoje. Lietuvoje iki krikščionybės tai buvo pagoniška šventė, tačiau, įsigalėjus krikščionybei, Užgavėnės buvo priderintos prie gavėnios pradžios. Dabar Užgavėnės švenčiamos laikotarpyje nuo vasario 3 iki kovo 9 dienos, tiksli Užgavėnių data priklauso nuo Velykų datos ir švenčiama likus 7 savaitėms iki Velykų. Kadangi šiemet šv. Velykos bus švenčiamos balandžio 20 dieną, tai Užgavėnių linksmybės vyko kovo 4 dieną ir sutapo su Kazimierinėm. Dėl to šventė buvo dar smagesnė. Kadangi Užgavėnės švenčiamos prieš pat gavėnią, tai šios šventės metu netrūksta ne tik muzikos, persirengėlių, bet ir blynų.

Kepamais blynais kvepėjo ir Švenčionių miesto parke, kur švenčioniškiai ir svečiai susirinko į smagią Užgavėnių šventę. Ant scenos ne tik dainos ir šmaikštus humoras skambėjo, bet ir varžytuvės buvo. Net su žirgu, žinoma, simboliniu, buvo šokinėjama. O kaip per Užgavėnes be čigoniškų burtų? Buvo jų ir Švenčionyse Užgavėnių šventės metu, bet visi su nekantrumu laukė pagrindinės, amžius besitęsiančios, dvikovos tarp žiemą simbolizuojančio Lašininio ir pavasario atstovo Kanapinio. Ir nors šiemet žiema pasipusčiusi padus senokai paspruko, bet Kanapinio ir Lašininio dvikova buvo įtempta ir vyko net keliais etapais. Labai jau Lašininiui nesinorėjo sprukti paskui žiemą. Kaip ten bebūtų, bet, kaip sakydavo vienas televizijos laidos personažas, istorijos, kaip ir tradicijų, nesuklastosi. Kanapinis Švenčionių miesto parke užtikrintai nugalėjo Lašininį.

Gražus šventės akcentas buvo blogybių ir bėdų simbolinis sudeginimas Užgavėnių lauže. Kaip jau minėjau, Užgavėnių šventės metu buvo galima ne tik pasijuokti iš šmaikščių renginio vedėjų Jolantos ir Andriaus replikų, pasiklausyti dainų, pasižiūrėti šokių, bet ir čia pat kepamų blynų paskanauti bei karštos arbatos atsigerti.

Pasibaigus karnavalinei daliai, smagia muzika ir dainomis visus linksmino Adutiškio kapela. Šventiškos nuotaikos dar ir gražus pavasario oras prisidėjo. Ką gi, žiema išvaryta, pavasariui suteikta visiška veiklos laisvė. Tikėkimės, kad jis ta laisve pasinaudos ir mes sulauksime saulės ir šilumos.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis