Mes turime 164 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1618
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5011
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52337
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pasaulis švenčia Užgavėnes

2014 m. kovo 1 d. šeštadienis Nr. 17 (1355)

Užgavėnės – sena šventė. Jos paskirtis – išvyti žiemą, paskatinti greičiau ateiti pavasarį. Šventė švenčiama likus 7 savaitėms iki Velykų. Užgavėnės – paskutinė žiemos mėsiedo diena, per kurią daug valgoma, ypač mėsiškai. Iš pat ankstyvo ryto moterys verda, kepa. Sunkesnių darbų jau nedirbama. Net buvo sakoma, jeigu sunkiai per Užgavėnes dirbsi, tai per visus metus nebus poilsio, nepabaigsi darbų. Būta manančių, kad per Užgavėnes valgyti reikia 7, 9 ar net 12 kartų.

Beje, Užgavėnės žinomos daugelyje pasaulio šalių. Dažniausiai per šią šventę ar jos laikotarpiu įvairiose šalyse švenčiami triukšmingi ir spalvingi karnavalai, kurie pažymi svarbų gamtos virsmą – pabudimą iš žiemos sąstingio.

Karnavalas Brazilijoje turėtų tęstis nuo šeštadienio prieš Užgavėnes iki Užgavėnių, tačiau kai kuriuose Brazilijos miestuose jis švenčiamas net septynias ar aštuonias dienas. Nuo Naujųjų metų iki Užgavėnių šalyje nepriimami svarbūs sprendimai, nes visi ruošiasi karnavalui.

Visų pasaulio karnavalų sostinė yra Rio de Žaneiras. Daugiau nei dvylika sambos mokyklų varžosi geriausio kostiumo, šokio, muzikos kategorijose. Mokyklos pasirūpina teminėmis platformomis, kostiumais, šokėjais ir muzikantais. Rio paradai vadinami bandas. Juose dalyvauja virš 10 tūkst. dalyvių, kurie žygiuoja per visus Rio de Žaneiro rajonus.

Bolivijojevyksta karnavalai ir vaikams, ir suaugusiems. Vaikai pasipuošia kostiumais ir žygiuoja gatvėmis. Suaugusieji šoka. Tačiau svarbiausia Bolivijos karnavalo dalis – laistymasis vandeniu. Dalyviai mėtosi vandens pripildytais balionais ir laistosi vandeniu iš kibirų.

Karibų salose irgi vyksta daugybė karnavalų. Trinidado ir Tobago karnavale, kuris vyksta tik pirmadienį ir Užgavėnių dieną, mušami specialūs būgnai. Haityje karnavalas tęsiasi keturias dienas.

JAVAlabamos valstijos Mobile miesto gyventojai teigia, kad jų mieste įvyko pirmasis Amerikoje paradas. Pirmą kartą ši šventė vyko 1704 metais, o paskui kasmet 138 metus. Mobile šventėje dalyvavo ir kitos dvi karnavalo grupės: Boeuf Grass draugijos paradas vykdavo kartą per metus Užgavėnių dieną nuo 1711 m. iki 1861 m., o ispanų mistikų draugija (Spanish Mystic society) rinkdavosi Dvyliktąją naktį nuo 1793 m. iki 1833 m.

Italijos Venecijos karnavalasdažnai vadinamas tobuliausiu karnavalu ir trunka 10 dienų prieš gavėnią. Gatvėse vyksta įvairūs renginiai, koncertai, kanalais plaukia išpuoštos gondolos su kaukėtais jų irkluotojais. Oficiali šventės pabaiga – Šv. Marko aikštėje vykstanti puota. Italijos miesteIvrea gyvuoja tradicija per karnavalą mėtytis apelsinais.

Vokiečiaisavąjį karnavalą vadina fasching. Didžiausias paradas vyksta Diuseldorfo mieste ir yra vadinamas Rosenmontag. Jis vyksta pirmadienį, o jame dalyvauja per pusę milijono žmonių. Vokietijoje mėgstami politizuoti karnavalai.

 

Užgavėnių proga siūlome savo skaitytojams pasimėgauti grikių blyneliais. Jiems reikės:

1 kiaušinio, trupučio druskos, 1 stiklinė kefyro, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 3 šaukštų miltų, o grikių miltų dėti tiek, kad išeitų grietinės tirštumo tešla, šiek tiek ištirpinto sviesto blyneliams apipilti.

Kiaušinį išplakite su druska, supilkite kefyrą ir išmaišykite. Tada suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais bei grikių miltais. Išmaišykite ir tešlą palaikykite apie 30 min. Kai tešla išbrinks, iškepkite nedidelius blynelius. Iškart apšlakstykite ištirpintu sviestu ir patiekite. Skanaus!