Mes turime 160 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3443
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10179
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54162
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pagerbti Pabradės amatininkai ir menininkai

2014 m. kovo 1 d. šeštadienis Nr. 17 (1355)

Tautinis paveldas ir tradiciniai amatai yra viena svarbiausių, išskirtinių kiekvienos valstybės etninės kultūros bruožų. Yra svarbu skatinti nykstančius tradicinius amatus, išsaugoti ir populiarinti per šimtmečius puoselėtas tradicijas. Kurdami ateitį visuomet turime atsigręžti į praeitį. Nematerialusis paveldas – tai iš kartos į kartą perduodami papročiai, tradicijos, religinės apeigos, žinios, senieji amatai, įgūdžiai. Senųjų amatų atgaivinimas ir plėtojimas užtikrina tradicijos tęstinumą, prisideda prie paveldo išsaugojimo. Tai – gyvos pamokos jaunajai kartai, padedančios geriau pažinti ir įsivaizduoti krašto istoriją, papročius, kultūrą, skatinančios kūrybiškumą ir išradingumą.

Švenčionių rajono vietos veiklos grupė „Švenčionių partnerystė“ bei dvi Latvijos vietos veiklos grupės „Jūrkante“ ir „Cesu rajona lauku partneriba“, gavusios paramą iš programos „Leader“, įgyvendino projektą „Senieji amatai šiandien“. Pagrindinė projekto idėja – artimiau supažindinti kaimo gyventojus su gyvuojančiais senaisiais tradiciniais amatais, suteikti galimybę amatininkams perteikti žinias, įgūdžius ir patirtį kaimo jaunimui, dalyvaujant bendrose dviejų projekto veiklose.

Pabradės miesto bendruomenė „Domus“ aktyviai įsijungė į Švenčionių VVG tarptautinį projektą, rinkdama medžiagą, informaciją apie Pabradės krašto amatininkus. Surinktą medžiagą su amatininkų, menininkų darbais bei autorių nuotraukomis bendruomenė pateikė projekto vadovei Birutei Borovikienei katalogo „Senieji amatai šiandien“ leidybai.

Surinkus informaciją apie Pabradės krašto amatininkus, medžio drožėjus, menininkus, gimė idėja surengti parodą, pasidžiaugti jų darbais ir artimiau supažindinti miesto bendruomenę su šiais žmonėmis.

2014 m. vasario 22 d. Pabradės miesto bendruomenė „Domus“ UAB „Intersurgical“ sporto komplekso patalpose organizavo parodos „Pabradės senieji amatai šiandien“ atidarymą. Parodoje eksponuojami 23 amatininkų ir menininkų darbai (iš jų 3 bendruomenės „Domus“ narių). Parodos atidarymo renginyje dalyvavo LR Seimo narys Zbignev Jedinskij, Švenčionių r. VVG pirmininkas Darius Velička, pabradiškiai Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nariai, kaimyninių rajonų bendruomenių nariai, vietos įmonių, įstaigų vadovai, miesto gyventojai. Renginio metu dėmesys, pagarba, nuoširdūs padėkos žodžiai ir gėlės buvo skirti 22 atvykusiems amatininkams bei menininkams, o svečiai ne tik džiaugėsi ir grožėjosi medžio, veltos vilnos meno dirbiniais, tapybos kūriniais, dekupažu, jiems puikią nuotaiką palaikė smagūs, bendruomenės narių gyvai atliekami muzikiniai intarpai.

Šia paroda džiaugiasi ne tik amatininkai, menininkai, bendruomenės nariai, ją gausiai lanko Pabradės „Ryto“ bei „Žeimenos“ gimnazijų pedagogai su mokiniais, vaikų lopšelio - darželio „Varpelis“ darbuotojai su ugdytiniais. Tai puiki edukacinė aplinka, kurioje yra galimybė „gyvai“ pamatyti nupintus krepšius iš vytelių ar balanų, kad iš vilnos galima pasigaminti ne tik veltinius, siūlus, bet ir nuostabiausius spalvotus veltos vilnos papuošalus, net įspūdingiausius paveikslus.

Tokie renginiai ugdo pagarbą papročiams ir tradicijoms, lavina kūrybiškumą, vienija naujiems darbams ir iššūkiams.

Olė KAVALIŪNIENĖ