Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5533
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24077
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71403
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kurkime saugesnį internetą kartu

2014 m. vasario 26 d. trečiadienis Nr. 16 (1354)

Kiekvieną akimirką milijonai jaunuolių naršo po internetą namuose, mokykloje, būdami pas draugus arba, galima sakyti, bet kur – tereikia interneto prieigos delninuke arba mobiliajame telefone. Šiandien internetas vaikams – vieta, kur jie gali susirasti draugų iš viso pasaulio, išbandyti įvairias pramogas, tyrinėti, mokytis ir tobulėti. Beje, vaikų atradimai internete, žalingas interneto turinys, kibernetinės patyčios, seksualinis viliojimas tėvams ir mokytojams kelia ne tik džiaugsmą, bet ir teikia rūpesčių. Pastaruoju metu itin išpopuliarėjus socialiniams tinklams, tapo aktuali asmeninės vaikų informacijos ir jų pačių apsauga, mat socialiniuose tinkluose skelbiamais duomenimis gali pasinaudoti ne tik draugai, bet ir piktavaliai.

Atsižvelgiant į tai, 2014 m. vasario 10-15 d. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje buvo vykdomas integruotas informacinių technologijų, psichologijos ir karjeros projektas „Kurkime saugesnį internetą kartu“. Projekto tikslas – užtikrinti mokinių saugumą internete ir suteikti žinių apie galimus pavojus ir būdus jų išvengti. Projekto vykdytojai – informatikos mokytoja M.Gučienė, gimnazijos psichologė V.Guogienė ir karjeros koordinatorė A.Abramovičienė. Visą saugesnio interneto savaitę 7-8 ir 1-2 gimnazijos klasių mokiniams vyko pamokos „Kurkime saugesnį internetą kartu“. Pamokų metu buvo kreipiamas dėmesys į žalingą informaciją ir netinkamą elgesį internete, skatinamas saugesnis mokinių naudojimosi internetu elgesys. Mokiniai bei jų tėvai buvo supažindinti su oficialia programos „Saugesnis internetas“ svetaine ir jos informacija, aktualijomis, naudingomis nuorodomis. Mokiniai atliko testą „Ar aš esu saugus internete?“ ir dalyvavo viktorinoje „Draugiškas internetas“. Nemažai diskusijų ir teigiamų emocijų sukėlė Lietuvos vaikų „Garbingo elgesio internete“ kodekso aptarimas. Mokiniams labai patiko netradicinė pamoka „Kurkime geresnį internetą kartu“, kuri vasario 11 dieną buvo tiesiogiai transliuojama iš Litexpo rūmų. Ją vedė labai populiarus ir visiems pažįstamas „mokytojas“ Marijonas Mikutavičius. Na, o 2-ųjų gimnazijos klasių mokiniai laukia atvykstančių „Barclays“ Technologijų Centro atstovų, kurie ves pamoką „IT darbo rinka ir karjeros galimybės joje“.

Šią savaitę keitėsi ir pamokų, integruotų su informacinėmis technologijomis, struktūra. Per etikos (mokytoja D.Voitechovič) ir žmogaus saugos (mokytojas V.Valeika) pamokas mokiniai diskutavo apie žmogaus saugumą internete, žiūrėjo filmus, atliko testus, prisiminė, jog, norint sveikai gyventi, reikia keisti darbo kompiuteriu įpročius – dažniau daryti pertraukėles, pajudėti ir pasimankštinti. Mokiniai pakartojo pratimus, skirtus įvairiems raumenims atpalaiduoti. Kartais darbas kompiuteriu paveikia vaiko regėjimą, laikyseną, net psichiką, atsiranda priklausomybė. Priklausomybę lemia ne kompiuteris, o paties moksleivio psichologinės ir socialinės problemos. Šia tema atlikusi mokinių ir tėvų apklausą ir analizę gimnazijos psichologė Virginija Guogienė vasario 12 dieną apie tai informavo ir mokinių tėvus.

Nekyla abejonių, kad internetas pakeitė dabartinės visuomenės gyvenimo būdą. Mes galime bendrauti su draugais ir šeima, beveik akimirksniu apsikeisti nuotraukomis ir vaizdo medžiaga su bet kuo pasaulyje, patogiau apsipirkti, galime rinktis iš žymiai daugiau alternatyvių pasiūlymų, pasinaudoti banko paslaugomis ir dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Mūsų vaikai naudojasi internetu kaip mokomuoju įrankiu ir pasaulis tampa jiems ranka pasiekiamas. Paprašykite savo paauglių vaikų, kad parodytų nuostabias vietas, skirtas paaugliams, ir informuotų apie sritis, kurios jums gali būti naudingos. Padarykite naršymą internete šeimos patirtimi. Naudokitės juo planuodami atostogas, rinkdamiesi filmą ar pasidomėkite, kuo užsiima kitos šeimos. Paverskite šią sritį teritorija, kurioje jūs būsite mokinys, o jūsų vaikas – mokytojas. Atsiminkite, kad teigiamos interneto savybės nusveria neigiamas.

Marija GUČIENĖ