Mes turime 333 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1636
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17837
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93867
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Seimo narys Valentinas Stundys: „Mažoms savivaldybėms bus sunku“

2014 m. vasario 12 d. trečiadienis Nr. 12 (1350)

Praėjusią savaitę, penktadienį, TS – LKD frakcijos Seimo nariai Valentinas Stundys, Vytautas Juozapaitis ir Liutauras Kazlavickas susitiko su Švenčionių rajono meru Vytautu Vigeliu, mero pavaduotoja Raja Krupenina ir administracijos direktore Vida Rasteniene. Susitikime dalyvavo Finansų skyriaus vedėja Liusė Januš, tarybos narys Vytautas Bulka, Seimo narių padėjėjai.

Parlamentaras Valentinas Stundys apibrėžė apsilankymo tikslus: „TS – LKD  frakcijos atstovai jau apsilankė daugelyje savivaldybių, domėjosi padėtimi. Būdami opozicijoje nesnaudžiame – dirbame, gali būti, kitą kadenciją galime ateiti, norime susiformuoti pasiūlymų paketą.“

Parlamentaras Valentinas Stundys sakė labiausiai besidomintis savivaldybių biudžetais: 2013 m. įvykdymu ir planuojamu 2014 m. „Mažoms savivaldybėms bus sunku, - konstatavo Seimo narys. - Planuojamas biudžeto augimas tik 5 proc., ir tai tik didžiosioms savivaldybėms, kurios sugebėjo išsireikalauti padidintas įplaukas per gyventojų pajamų mokestį.“

Meras Vytautas Vigelis sutiko, kad metai būsią nelengvi, kaip ir praėję 2013-ieji. 2013 m. nesurinkta vos ne 1 mln. Lt planuotų pajamų. 500 tūkst. mažiau nei planuota savivaldybė surinko nekilnojamojo turto mokesčio, dar 400 tūkst. mažiau nei planuota negauta iš gyventojų pajamų mokesčio. Meras svečiams paaiškino nesurinkimo priežastis, apie kurias ne kartą buvo rašyta ir kurių įtakoti savivaldybė visiškai negali. Nekilnojamojo turto mokesčio nesurinkimo viena didžiausių priežasčių – Finansų ministerijos klaida, kai „Lietuvos dujų“ NT mokestis buvo suplanuotas dvigubai didesnis. Ši klaida nebuvo įvertinta ir planuojant 2014 m. biudžetą. Vos ne 100 tūkst. Lt siekia NT perskaičiuoto mokesčio permokos grąžinimas. Dar tiek pat VAVMI labai stengiasi išieškoti iš skolininkų. GPM planas buvo sietas su minimalios algos padidinimu, kas, panašu, realiai neįvyko, verslininkams pagudravus ir sumažinus etatus nuo pilno iki 0,75 arba atleidus dalį darbuotojų. Situaciją 2013 m. dar apsunkino iki 1000 Lt padidinta minimali mėnesinė alga, kuriai mokėti savivaldybei prireikė 1,5 mln. papildomų lėšų, o iš Finansų ministerijos šiam tikslui gavo tik 700 tūkst. Savivaldybės biudžetas 2014 m. dar nepasieks ikikrizinio lygio, todėl 2013 m. buvusioji situacija gali pasikartoti.

Biudžetas nuleidžiamas iš aukščiau, o jo nevykdymo pasekmes srėbt tenka savivaldybei – nuolat trūksta lėšų atlyginimams. Seimui, Vyriausybei, ministerijoms pinigų užtenka, o šalies savivaldybės vis giliau klimpsta į skolas. Susitikimo dalyviai vieningai stebėjosi, kodėl savivaldybių ir aukščiausios valdžios matymas yra skirtingas, sutarė, kad reikia formuoti poziciją, jog tos dvi nuomonės nesiskirtų.

Valentinui Stundžiui, dirbusiam Molėtų rajono meru, puikiai žinoma, kad savivaldybė pati biudžeto neplanuoja, nerenka ir nekontroliuoja. O štai kitus svečius, regis, nustebino tai, kad savivaldybėms biudžetus suplanuoja ir nuleidžia Finansų ministerija. „Mūsų nuomonės niekas neklausia, mes biudžeto neplanuojame ir net neadministruojame“, - patikino Finansų skyriaus vedėja. Biudžetą renka valstybinė mokesčių inspekcija, su kuria neliko net tiesioginio bendravimo, kai rajonuose nebeliko anksčiau buvusių savarankiškų mokesčių skyrių, tik atstovai. Nors meras pasidžiaugė, kad su VAVMI santykiai normalūs, duomenų tenka prašyti Vilniuje, todėl užtrunka ilgiau.

Politikai aptarė ir daugiau aktualių klausimų, kurie ir Seimui, beje, žinomi. Krizės metu Kubiliaus Vyriausybė viršplanines lėšas nusavindavo į valstybės biudžetą. Skelbiama, kad krizė baigėsi, o sprendimas dėl viršplaninių lėšų nusavinimo neatšauktas. Kultūros darbuotojų atlyginimams didinti vietoj reikiamų 50 mln. Lt ministerija surado tik 25 mln., nacionaliniame lygmenyje atlyginimai tikrai didės, tuo tarpu rajone lankęsi konservatoriai abejoja, ar lėšos pasieks savivaldybes. Seimo narys Vytautas Juozapaitis pasakojo prieš tai buvęs Plungėje. Pasak jo, kraštas kitas, o kultūros nepriteklius visur vienodas.

Susitikime taip svarstyta didėjanti specialistų stoka rajonuose, spartus regionų nykimas ir jų gaivinimo politikos nebuvimas, merų tiesioginių rinkimų įteisinimo projektai, kurie, pasak konservatorių, galimai prieštarautų Konstitucijai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis