Mes turime 362 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2260
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18461
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94491
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pernai vagys elektros vartotojams padarė nuostolių už beveik milijoną litų

2014 m. vasario 8 d. šeštadienis Nr. 11 (1349)

2013-ieji metai buvo itin reikšmingi, kovojant su įsisenėjusia vagysčių iš elektros skirstomųjų tinklų įrenginių problema. Nors vagys visoje Lietuvoje elektros naudotojams padarė 879 tūkst. Lt vertės nuostolių, elektros skirstymo bendrovė LESTO, bendradarbiaudama su policija ir kitomis institucijomis, išaiškino 63 nusikalstamas veikas, sulaikyti 39 jas padarę asmenys, vagims skirtos pirmosios realios laisvės atėmimo bausmės.

Net 83 proc., arba 730 tūkst. Lt, visų nuostolių patirta dėl transformatorių aušinimo alyvos vagysčių. Dėl metalų ir laidų vagysčių bendrovė, kurios veikla finansuojama iš elektros energijos skirstymo tarifų, patyrė 136 tūkst. Lt nuostolių. Vagystės tūkstančius žmonių paliko be elektros energijos – sudegė net 60 vagių sugadintų transformatorių.

LESTO bendradarbiaujant su teisėsaugos institucijomis 2013 metais buvo išaiškintos 63 nusikalstamos veikos, dėl šių veikų bendrovė patyrė 161 312 litų nuostolį (dalis nuostolių jau atlyginta), sulaikyti 39 šias veikas padarę asmenys. 2013 m. vasarą priėmus Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios numato daug griežtesnę atsakomybę už svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių infrastruktūros vagystes ar gadinimą, pirmą kartą buvo skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Deja, vagysčių nuostolius atlyginti turi visi elektros energijos vartotojai. Didelis ramstis kovoje su vagystėmis yra gyventojų atsakingumas – gyventojų pranešimai apie pastebėtus įtartinai besielgiančius asmenis šalia elektros tinklo įrenginių padeda operatyviai nustatyti pažeidėjus, suremontuoti pažeistus transformatorius, kol jie nespėjo sudegti, ir atstatyti elektros energijos tiekimą gyventojams.

Gyventojai, pastebėję nusikalstamos veikos požymius ar pavojų keliančias situacijas turėtų nedelsdami pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112, LESTO klientų aptarnavimo numeriu 1802 arba pasitikėjimo linija 8 52 552555.

LESTO inf.

 
Reklaminis skydelis