Mes turime 233 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:587
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19131
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66457
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Už šildymą norėtųsi mokėti mažai, gyventi – šiltai

2014 m. vasario 8 d. šeštadienis Nr. 11 (1349)

Apie aritmetinę klaidą, sukėlusią burbulų audrą, tiesos ieškojimą ne iš to galo ir kt. centralizuotai tiekiamos šilumos problemas

 

60 - 80 laipsnių šaltis“ ... Lauko gatvėje?

Taip juokaujant galima tikrai užrūstinti Dievą, kuris šią žiemą mūsų kraštui labai maloningas. Žiema persirito į antrą pusę, o jos vargų kol kas nepatyrėme, neskaitant poros savaičių šaltuko, kelių vėjuotų dienų. Šildymo sąskaitos siaubo nekelia, nes šildymo kaina rajone išlieka viena mažiausių Lietuvoje, šiuo metu 14 vietoje iš 60 rajonų. Be to, 9-14 vietose esančių rajonų šilumos kainos skiriasi labai nežymiai – tik dešimtosiomis cento dalimis (pateikiame VTEK skelbiamą kainų grafiką, jį galite rasti ir internete). Todėl kažkokios kalbos apie „dvigubai pabrangusį šildymą“ yra visiška nesąmonė. Šilumos kaina nustatyta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, patvirtinta rajono savivaldybės tarybos ir negali keistis. Priminsime, kad šį šildymo sezoną ji yra 22,97 ct/kWh.

Daugelis daugiabučių gyventojų sako gyvenantys šiltai arba net labai šiltai ir niekuo nesiskundžia. Sąskaitos už šildymą šią žiemą gerokai mažesnės negu pernai. Pavyzdžiui, 2012 metų gruodžio mėnesį Švenčionėliuose 1 kv. metro kaina buvo 6,22 Lt, o 2013 metų gruodžio – 4,82 Lt. Švenčionyse 2012 metų gruodžio – 7,56 Lt/kv.m, o 2013 gruodžio – 5,25 Lt/kv. m, Pabradės mieste 2012 metų gruodžio – 7,15 Lt/kv. m, o 2013 metų gruodžio 4,41 Lt kv. m.

Pasak specialistų, gretimi mėnesiai (lapkričio ir gruodžio) nelyginami, nors jie abu iš pirmo žvilgsnio buvo šilti. Lyginami tik analogiški mėnesiai – pvz., šių metų gruodis su ankstesnių metų gruodžiu. Priklausomai nuo įvairių meteorologinių faktorių, ypač drėgmės, nulinė temperatūra gali pareikalauti daugiau šildymo negu -5 laipsnių šaltukas.

Vis dėlto yra butų, kuriuose gana vėsu. Paprastai priežastis būna: kampiniai butai, kraštiniai aukštai, nesandarūs langai, išbalansuotos šildymo sistemos, kai gyventojai ne tik pasididina radiatorių skaičių, bet ir įsirengia grindinį šildymą vonioje ar net visame bute. Dėl tokių „euroremontų“ labai nukenčia kiti namo gyventojai, įvyksta avarijos sistemose. Šildymo sistemas subalansuoti turėtų gyventojai savo lėšomis.

 

Kas gi atsitiko Lauko gatvės 42 name?

Atsakyti būtų galima trumpai – tiesiog įvyko klaida, žmogiškasis faktorius. Jeigu gyventojai siekė išsiaiškinti tiesą, reikėjo iš karto kreiptis į savivaldybę arba tiesiai į šilumos mazgą prižiūrinčią UAB „Švenčionių švara“. Be tiesiogiai šį darbą dirbančių asmenų jokia televizija nepadės, bet, kaip dažnai Švenčionėliuose nutinka, buvo nueita kitu – rėksmingu – keliu, greičiausiai, kaip įprasta, ne be kelių skandalingų politikų įsikišimo. Eilinis šou nevertas dėmesio, nes problemos neišsprendė, tuo įsitikino ir patys gyventojai. Klaida buvo išaiškinta ir operatyviai duotas atsakymas gyventojams tuoj po to, kai jie kreipėsi laišku į merą.

Šilumos tiekėjas ir reguliuotojas UAB „Švenčionių švara“ pripažįsta, kad jos darbuotojai, nuimdami skaitiklio gruodžio mėnesio parodymus šiame name, tiesiog suklydo ir užrašė 10 tūkst. kWh daugiau negu sunaudota, kas prilygsta maždaug 5 papildomoms dienoms. Galima juos už neatidumą kaltinti kiek nori, bet, kaip sakoma, lai meta akmenį tas, kuris niekada neklysta.

Jokių skaudesnių pasekmių ši klaida negalėjo turėti, išskyrus tai, kad žmonėms teko iš anksto sumokėti už dar nesuvartotas 10 tūkst. kWh, bet tie pinigai niekur nedingo. Net jeigu klaidos ir niekas nebūtų pastebėjęs, kitą mėnesį skaitiklio parodymų skirtumas būtų buvęs mažesnis ir mokėti už sausio mėnesį būtų reikėję mažiau.

„Už sausio mėnesį šio namo gyventojų sąskaitos ta suma savaime mažėja. Švenčionėliuose sausio mėnesį 1 kv. metro šildymo vidutinė kaina 6,7 Lt, o Lauko g. 42 namo vidutinė 1 kv. metro kaina 5,57 Lt, iš karto matosi, kad žmonės mokės mažiau“, - paaiškino UAB „Fortum Švenčionių energija“ direktorius Vaclovas Papinigis. Pasak jo, visai ne tuo adresu įsiveržę „humoristai“ elgėsi kaip akli ir kurti, jokių paaiškinimų nenorėjo girdėti, nors UAB „Fortum Švenčionių energija“ su šia istorija niekaip nesusijusi. Ji sąskaitas išrašo vadovaudamasi šilumos mazgus prižiūrinčių komunalinių įmonių pateiktais rodmenimis.

Po to, kai šalyje įstatymu buvo atskirtas šilumos tiekimas nuo gamintojo, „Fortum Švenčionių energija“ tik gamina šilumą, o šilumos mazgus eksploatuoja, reguliuoja ir skaitiklio parodymus nuima bei perduoda duomenis „Fortum Švenčionių energijai“ komunalininkai - Švenčionių ir Švenčionėlių miestuose UAB „Švenčionių švara“, o Pabradėje – UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Pagal įstatymą rajonuose, kur yra mažiau kaip 50 tūkst. gyventojų, galima buvo šios funkcijos ir neatskirti, kaip kad padaryta Zarasuose. Mūsų rajone Pabradėje šilumos mazgus nuo seno prižiūrėjo „Pabradės komunalinis ūkis“, o Švenčionyse – „Švenčionių švara“. Šilumininkai patys vykdė šilumos punktų priežiūrą tik Švenčionėlių mieste, kur, beje, pasireiškia daugiausia nepasitenkinimo, kaip manoma, neatsitiktinai, o dėl skandalingų politikų kurstymo. Vaclovas Papinigis paaiškino, kad siekiant išvengti spekuliacijų apie kažkokį neskaidrumą, nors ir nebūtina, buvo nuspręsta šilumos punktų reguliavimo visiškai atsisakyti ir Švenčionėliuose.

 

Meras palaiko gyventojus

Rajono meras Vytautas Vigelis dėl susidariusios situacijos kaltina abiejų įmonių vadovus: „Jeigu šilumą gaminančios ir tiekiančios įmonių vadovai būtų normaliai bendravę su žmonėmis, nebūtų kilę konflikto. Suprantu, kad darbuotojai galėjo suklysti, bet reikėjo skubiai aiškintis, o ne versti kaltę vieni kitiems, vos išaiškėjus klaidai, UAB „Švenčionių švara“ direktorius turėjo apie tai pranešti žmonėms, viską gerai išaiškinti ir atsiprašyti.  Visiškai palaikau žmones, kiekvienas litas už šildymą turi būti skaičiuojamas pagrįstai. Reikia daugiau atviro bendravimo su žmonėmis. Gaila, kad gyventojai nesikreipė į mane pirmiausiai. Būtume tą klaidą išsiaiškinę žymiai greičiau. Taip pat reikalausiu, kad šilumos gamintojai ir tiekėjai tarpusavyje išsiaiškintų visus nesklandumus ir nekeltų chaoso. “

Meras Vytautas Vigelis sako asmeniškai kontroliuos šią sritį, o konfliktą sukėlusią situaciją pavesta išanalizuoti mero potvarkiu sudarytai darbo grupei.

 

Gal kas nors sukioja skaitiklius?

 UAB „Fortum Švenčionių energija“ direktorius Vaclovas Papinigis kategoriškai neigia, kad šilumininkai paslapčiomis nuotoliniu būdu (į šilumos mazgus jie nepatenka) pasuka skaitiklius siekdami didesnių pajamų ir sako, kad techniškai tai net neįmanoma. Tuo tarpu UAB „Švenčionių švara“ direktorius Kazimieras Džiaukštas sako turintis tokių įtarimų ir dabar kelis namus akylai stebintis.

Kol direktoriai aiškinasi, teisingumo dėlei pasiteiravau Utenos energetikos inspekcijoje, ar įmanoma skaitiklius pasukti nuotoliniu būdu. Vyriausioji inžinierė inspektorė Aušra Paulauskienė tvirtina, kad iki šiol nebuvo išrasta tokio prietaiso, kuris sugebėtų tai padaryti. Yra tik nuotolinio nuskaitymo prietaisai, bet jie negali keisti rodmenų.

 

Šildymą atpigina renovacija

Tikėtis šiltų žiemų ir nieko nedaryti su būstais būtų labai neatsakinga. Todėl meras Vytautas Vigelis rengė susitikimus su gyventojais ir asmeniškai įtikinėjo renovacijos nauda, kartu konsultavo specialistai. Šią žiemą, kur renovuoti pastatai, jau matosi rezultatai.

Nors džiaugiamės nešalta žiema, šių ir praėjusių metų sausio temperatūros buvo panašios. 2013 metų sausio vidutinė temperatūra buvo 7,9 šalčio, 2014 sausio – 7,3 laipsniai šalčio. Be abejo, tai mažino mokestį už šildymą, bet ne itin daug. 2013 metų sausį 1 kv. metro šildymo kaina Švenčionėliuose buvo 6,85 Lt/kv m, o 2014 sausį – 6,70 Lt/kv.m, atitinkamai Švenčionyse 8,32 ir 7,14 Lt/kv.m, Pabradėje 6,69 ir 6,10 Lt/kv.m. Kaip matome, Švenčionyse šildymo kaina sumažėjo ryškiausiai, bet ne todėl, kad ten būta šilčiau. Labiausiai šildymo išlaidas sumažino renovacija.

1 kv. metro vidutinę šildymo kainą labai užkelia net keli labai neekonomiški namai. Švenčionyse renovavus Rymo g. daugiabučius, kur šildymas buvo vienas brangiausių, vidutinė kaina labai sumažėjo, jau nekalbant apie kainą tuose namuose.

Yra apie ką pamąstyti švenčionėliškiams, kur renovacija sunkiai skinasi kelią.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ