Mes turime 161 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1062
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17263
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93293
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Etnologija ir folkloristika – ne tik arklių traukiami vežimai ir vyžos...

2014 m. sausio 25 d. šeštadienis Nr. 7 (1345)

Praėjusių metų pabaigoje Švenčionių miesto kultūros centre praktiką atliko Kauno Vytauto Didžiojo universiteto edukologijos ir folkloristikos ketvirtakursė Rūta Lamauskaitė. Jos praktikos vadovė Švenčionių kultūros centro renginių organizatorė Jolanta Olechnovič labai džiaugėsi linksma, entuziastinga ir kūrybinga mergina, kuri tarsi gaivaus vėjelio gūsis vėl sugrįžo į antraisiais namais tapusį kultūros centrą.

Antraisiais Rūtos namais šią kultūros įstaigą pavadinome ne šiaip sau – juk mergina čia 11 metų šoko tautinius šokius „Aukštaitijoje“, aktyviai dalyvaudavo kitose veiklose. Išvaikščioti visi Švenčionių miesto kultūros centro užkaboriai.

Tautiniai šokiai – viena iš priežasčių, atvedusių Rūtą į dabartines studijas. Juk lietuvių liaudies šokiai supažindina ir su apeigomis, liaudies šventėmis bei papročiais. Be to, mergina dar besimokydama mokykloje domėjosi istorija, kultūra, todėl ir nusprendė siekti aukštojo išsilavinimo tokiose srityje. Tiesa, ne vieną toks merginos pasirinkimas ir nustebina, juk dabar madinga studijuoti vadybą, teisę ar socialinį darbą, tad neretas sužinojęs Rūtos studijų kryptį šiek tiek nustemba ar net užklausia, ką jai reiks dirbti.

„Folkloristika ir etnologija daugeliui asocijuojasi su senoviniu kaimu, arkliais ir vyžomis, - kvatojasi Rūta. – Tačiau etnologija tyrinėja ir dabartinę kultūrą, kalbą, istoriją, naujas šventes subkultūras ir net tatuiruotes. Svajoju dirbti organizacinėje veikloje ir esu įsitikinusi, kad surasiu savo vietą. O domėtis reikia ir praeitimi, ir dabartimi, ir ateitimi“. Šiuolaikiška mergina džiaugiasi pasirinkusi etnologijos ir folkloristikos studijas Kauno Vytauto Didžiojo universitete, nes mokomasi įdomių ir turiningų dalykų. Tiesa, pirmajame ir antrajame kurse teko mokytis daug pažintinių, bendrųjų dalykų, tačiau vėlesniuose – jau gilinamasi į konkrečius specialybės niuansus. Pasak Rūtos, ji dabar gilinasi į šiuolaikinį folklorą – rašo darbą apie Valentino dienos tradicijas Lietuvoje, o bakalauro darbui surinktą medžiagą planuoja išplėsti prijungdama informaciją apie Valentino dienos tradicijas užsienyje. Mergina sakė tam pasitelkusi ir draugus, kurių turinti kone kiekviename pasaulio kampelyje. Juk geriausia gauti informaciją iš pirmų lūpų.

Praktikos Švenčionių miesto kultūros centre metu Rūtai teko ir pačiai surengti švenčių, ir padėti kitiems jas organizuoti. Mergina džiaugėsi, kad pavyko gana greitai parašyti scenarijų ir puikiai jį įgyvendinti, nes buvimo scenoje patirties jau yra, o ir teorinių žinių studijuojant nemažai įgyta.

R.Lamauskaitė Švenčionių kultūros centre buvo suorganizavusi edukacinį-pramoginį renginuką su pradinukais apie adventinius, Kūčių nakties ir kalėdinius burtus, spėjimus ir tikėjimus. Ji puikiai paaiškino vaikams apie jų atsiradimą, žaidimo forma pasiūlė juos išbandyti patiems. Mažiesiems mokinukams tokie užsiėmimai labai patiko, vaikai ir patys prisiminė, kokių šventinių tradicijų laikomasi jų šeimose, kokius būrimus jie žino arba atlieka namuose. Rūtai talkino Jolanta Olechnovič. Krykštavimo ir gerų emocijų buvo pilna salė. Susirinkusiems savo programą parodė „Domino“ šokių studijos mokiniai, vadovaujami Daivos Gerojimaitės. Švenčionių kultūros centro dailininkė Diana Raginienė pamokė vaikučius, kaip nesunkiai namuose pasidaryti puikių puošmenų eglutei ir įvairių kitų šventinių dekoracijų.

Atlikusi vieną praktiką Lietuvos istorijos institute, kitą – muziejuje, o trečiąją – Švenčionių kultūros centre švenčioniškė Rūta Lamauskaitė, studijuojanti etnologiją ir folkloristiką Kauno Vytauto Didžiojo universitete, tikisi visas šias patirtis pritaikyti ir tolimesnėje veikloje, dėl kurios įvairūs sumanymai jau sukasi veiklios merginos galvoje.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis