Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2221
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18422
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94452
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajono viešosios bibliotekos fondai pasipildė dovanotomis knygomis

2014 m. sausio 18 d. šeštadienis Nr. 5 (1343)

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota ir globojama akcija „Knygų Kalėdos“ praėjusių metų pabaigoje vyko jau trečiąjį kartą. Dovanoti knygų bibliotekoms buvo kviečiami visi, kam knyga yra vertybė ir neatsiejama gyvenimo dalis. Prie akcijos dosniai ir aktyviai prisidėjus verslininkams, visuomenės ir politikos veikėjams, įvairioms įstaigoms ir organizacijoms, leidėjams ir rašytojams, užsienio šalių ambasadoriams ir Lietuvos gyventojams, akcija tapo rekordine. Rengėjų duomenimis, joje surinkta daugiau nei 40 tūkst. knygų kaimų ir miestelių bibliotekoms. Akcijos metu surinktos knygos bus išdalintos daugiau nei tūkstančiui kaimų ir miestelių bibliotekų, taip pat šalies mokyklų bibliotekoms. Naujos knygos keliaus ir į lietuvių mokyklas Baltarusijoje ir Lenkijoje.

Akcijoje „Knygų kalėdos“ dalyvauja ir Švenčionių rajono viešoji biblioteka. Kaip sakė Švenčionių r. viešosios bibliotekos specialistė Liudmila Untanienė, knyga – žmogaus sukurtas turtas žmogui, kiekvienam iš mūsų. Knyga – tai žinių, minčių ir mokslo labirintas, kuris vilioja mus ieškoti galimybių žengti į pažinimą.

Paskelbus 2013-ųjų „Knygų Kalėdų“ akciją Švenčionių r. viešosios bibliotekos direktorė Leonarda Vilčiauskienė ir Švenčionių r. verslo ir turizmo informacijos centro direktorė Violeta Čepukova iniciavo renginį „Knyga man, tau ir kiekvienam“, savotišką rajono verslininkų, kitų bibliotekos skaitytojų ir bibliotekos darbuotojų susitikimą, kuris vyko labai šiltoje ir draugiškoje aplinkoje Švenčionių r. viešosios bibliotekos skaitykloje. Bibliotekos darbuotojai papasakojo apie bibliotekos veiklą, funkcijas, teikiamas paslaugas, ateities vizijas ir svajones. Svečiai pasidalino mintimis, kokias asociacijas jiems kelia žodis biblioteka, prisiminimais apie pirmąsias vaikystės pažintis su biblioteka, su įžengimu į knygų pasaulio slėpinius. Labai džiugu, kad rajono verslininkų namuose knygos labai gerbiamos, ne vienas iš jų turi sukaupęs ir toliau kaupia vertingas namų bibliotekas, tačiau neišsiverčiama ir be viešosios bibliotekos pagalbos, ypač siekiant mokslo žinių. V.Čepukova sakė iki šiol prisimenanti, kaip džiaugsmingai skubėdavo pasiimti knygų į bibliotekos Vaikų skyrių, verslininkės Alma Bulkienė, Lilija Puzyriova pasakojo apie knygas, kurios joms paliko pačius giliausius įspūdžius, apie tas, kurios buvo labai reikalingos ir joms, ir jų vaikams mokantis ir studijuojant. Juk be knygų tiek daug reikalingų žinių negausi, čia jau nepakaks vien kompiuterio, kad ir koks populiarus pagalbininkas jis bebūtų – įsitikinusios verslininkės.

Nalšios muziejaus darbuotoja ir folkloro ansamblio „Dobile“ vadovė Violeta Balčiūnienė biblioteką laiko svarbiu kultūros židiniu, kuriame ne tik knygas galima skaityti ar organizuoti naujų knygų pristatymus, susitikimus su autoriais, surasti įvairios informacijos įvairiuose šaltiniuose, pasinaudoti internetu, multimedija, bet ir surengti kitus įvairius kultūrinius renginius.

Renginio „Knyga man, tau ir kiekvienam“ metu buvo pristatytos ir akcijos „Knygų kalėdos“ rengėjų rekomenduojamos dovanoti knygos, kurių galima buvo įsigyti Švenčionių knygyne.

„Knyga išlieka didelė vertybė. Ji mus sutelkia ir įkvepia dalintis gerumu, rūpintis savo bendruomene, gimtąja kalba ir Lietuva. Svarbu, kad naujos knygos pasieks kultūros židinius tolimiausiuose šalies kampeliuose“, - dėkodama visiems, taip aktyviai palaikiusiems akciją ir padėjusiems atnaujinti kaimų ir miestelių bibliotekas, yra pasakiusi akcijos iniciatorė ir globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Apie akivaizdžiai juntamą susitelkimą, norą dalintis, rūpintis vieni kitais, džiuginti gerais darbais kalbėjo ir Švenčionių viešosios bibliotekos direktorė L.Vilčiauskienė, specialistė L.Untanienė, Verslo ir turizmo informacijos centro direktorė V.Čepukova. Juk kalėdinė gerumo dvasia tuo šventiniu periodu apima bene visus žmones. Tad ir „Knygų kalėdos“ subūrė draugėn geros valios žmones. Akcijos metu Švenčionių viešosios bibliotekos fondus papildė per pusšimtį įvairiausių knygų. Kultūros ministras Šarūnas Birutis padovanojo vieną iš vertingiausių egzempliorių – enciklopediją „Didžioji Lietuva“, gerų knygų biblioteka gavo ir rajono mero Vytauto Vigelio, vicemerės Rajos Krupeninos, rajono verslininkų, tarybos narių, kraštiečių, mokinių ir kitų bibliotekos draugų. Bibliotekos lentynose dar puikuosis „Žinių enciklopedija“, šviesaus atminimo gydytojos ir rašytojos Filomenos Taunytės leidiniai (beje, jie labai populiarūs tarp skaitytojų), Mead „Dvasios galia“ ir t.t. Iš Vilniuje esančio „Vagos“ knygyno atėjo septynios knygos, kurias, L.Untanienės manymu, greičiausiai padovanojo mūsų kraštiečiai, nors ir nepasiskelbę pavardžių. Nemažai reikalingų mokslinių knygų skyrė ir Lietuvos tautosakos ir literatūros institutas. Albertas Vizbaras padovanojo savo išleistą knygą apie ansamblį „Šimtažiedis“, kuris ne kartą yra koncertavęs ir mūsų rajone, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos gimnazistė nuolatinė bibliotekos skaitytoja Sandra Sadauskaitė atnešė grožinės literatūros leidinių. Kai kurie dovanoję knygas žmonės pageidavo, kad jų dovanos pasiektų tam tikras bibliotekas, pavyzdžiui konkretaus kaimo ar Vaikų literatūros skyrių. Visi pageidavimai bus išpildyti, patikino Švenčionių bibliotekininkės. Visiems jiems – ir žinomiems, ir nežinomiems geradariams – dėkingi ir Švenčionių viešosios bibliotekos kolektyvas, ir jos skaitytojai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis