Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5945
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27832
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71815
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradės miesto bendruomenė „Domus“ švarino Žeimenos upę

2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis Nr. 56 (1103)

Pabradė nuo seno gali didžiuotis įsikūrusi prie švariausios Lietuvos upės – Žeimenos. Tačiau plaukiant pro Pabradę baidarėmis tuo pradedi abejoti. Ten, kur srovė mažesnė ir upės vaga užaugusi žolėmis, stūkso kalnai šiukšlių, kažkada išmestų, plaukusių pasroviui ir suradusių sau ramų užutekį pačiame miesto centre.

Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ nariai vasaros sezono taip pat neįsivaizduoja be baidarių žygių. Po vieno tokio žygio Andriui Šarėjui kilo mintis suburti bendraminčius ir išvalyti labiausiai užterštą upės ruožą nuo tilto Vilniaus g. miesto centre iki pėsčiųjų tilto. Taigi liepos 27 d. pavakarę susirinko aktyviausi „Domus“ nariai. Daugelis atsinešė pirštinių, o štai Kristina Podūmytė pati susimeistravo specialų įrankį šiukšlėms iš vandens traukti. Pasiskirstę ekipažais po du žmones, sėdome į baidares bei išplaukėme „žvejoti“ šiukšlių. Iš pradžių, stebint situaciją nuo kranto, šiukšlių neatrodė labai daug, todėl į baidares pasiėmėme po kelis šiukšlių maišelius, tačiau priplaukus prie mūsų „žvejybos plotų“ tapo aišku, kad ne veltui krante palikome du akcijos dalyvius, kurie dėl visa ko turėjo papildomų maišų ir paėmė iš mūsų jau surinktą „turtą“. O „turto“, pasirodo, būta visokio: nuo įvairiausių spalvų butelių iki įvairaus dydžio ir modelio batų. Per kelias valandas pripildytų maišų stirta jau pūpsojo krante.

Džiugu, kad mūsų akcijos rėmėjais tapo UAB „Pabradės komunalinis ūkis“, kuri parūpino maišų ir pažadėjo išvežti jau surinktas šiukšles, bei Vaclovo Jasudo IĮ, kuri paskolino baidares.

Norime paskatinti kiekvieną pabradiškį nelikti abejingam mus supančiai aplinkai, vertinti tai, kuo motulė gamta apdovanojo – t.y. švaria upe, nuostabiais miškais, ežerais. Išsaugokime savo turtą ir palikime ateinančioms kartoms.

Daiva SEMAŠKEVIČIENĖ,
Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ narė