Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3010
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13197
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89227
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tėvo ir sūnaus Klipčių elgesio ėmėsi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

2013 m. gruodžio 7 d. šeštadienis Nr.90 (1333)

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą ir kreiptis į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl privačių interesų nedeklaravusio rajono tarybos Rimanto Klipčiaus patraukimo administracinėn atsakomybėn. Natūraliai kyla klausimas – ką galimai galėtų slėpti jaunas ūkininkas?

 

Tarybos nariai privalo deklaruoti interesus

Siekiant politikų veiklos skaidrumo įstatymas jiems sukuria prievolę pateikti viešų ir privačių interesų deklaracijas, kurios yra visuomenei laisvai prieinamos - visi norintys gali pamatyti kiek ko politikai turi – turtų, skolų, galimų interesų... Jeigu gyveni ir dirbi sąžiningai, tiesiog užpildai deklaraciją ir daugiau jokių rūpesčių. Taip ir padarė 23 rajono tarybos nariai iš 25. Tėvas ir sūnus Rimas ir Rimantas Klipčiai kažkodėl nevykdo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme nustatytos prievolės deklaruoti privačius interesus, nors juos daug kartų ragino tai padaryti atsakingas už tarybos narių deklaracijų pateikimą asmuo – mero patarėja Audronė Linkuvienė, taip pat ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Komisija buvo net terminus pratęsusi, bet ir tie jau pasibaigę.

 

Etikos sargų vėzdas pakibo virš Rimanto Klipčiaus galvos

Apie tėvą Klipčių šįkart nekalbėsime, nes jo klausimą Vyriausioji tarnybinės etikos komisija dar tik svarstys artimiausiu metu.

Pirmiausia etikos sargų vėzdas pakibo virš sūnaus Rimanto Klipčiaus, panorusio dar ir kitus tarybos narius kontroliuoti – opozicijos siūlymu jis išrinktas Kontrolės komiteto pirmininku.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, nustačiusi, kad Rimantas Klipčius nustatyta tvarka nėra deklaravęs privačių interesų (galutinis terminas deklaruoti buvo gegužės mėn.), šių metų liepos 31 d. jam išsiuntė atitinkamą priminimą, tačiau, kaip dabar praneša Komisija, Rimantas Klipčius privačių interesų nėra deklaravęs iki šiol. VTEK, atsižvelgdama į tai, kad privačių interesų deklaravimas yra imperatyvių Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatų, kurių Rimantas Klipčius galimai nevykdo sąmoningai ir piktybiškai, pažeidimas, lapkričio 26 d. posėdyje nusprendė pradėti tyrimą dėl šių aplinkybių atitikties įstatymo nuostatoms. Gruodžio 3 d. posėdyje VTEK nusprendė kreiptis į teismą dėl nuobaudos Rimantui Klipčiui paskyrimo.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nuomone, atsižvelgdama į visas šias aplinkybes, sprendimą dėl Rimanto Klipčiaus tinkamumo užimti savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininko pareigas turi priimti Švenčionių rajono savivaldybės taryba.

 

Rimantas Klipčius nuvylė tarybos narius

Spalio pabaigoje vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje kilo sąmyšis, kai opozicija pasiūlė Kontrolės komiteto pirmininku rinkti Rimantą Klipčių. Tarybos nariai Vytautas Bulka ir Kazys Vainickas piktinosi: „Kaip toks žmogus gali būti Kontrolės komiteto pirmininku, pats pažeidinėdamas įstatymą?“. Kiti tarybos nariai buvo atlaidesni jauniausiam tarybos nariui. Rajono meras Vytautas Vigelis pasisakė, kad jis asmeniškai balsuosiąs „už“ ir kvietė visus balsuoti: „Siūlau išreikšti pasitikėjimą jaunu žmogumi ir suteikti jam šansą – tegul dirba, pareigos atsakingos“. Meras pabrėžtinai paprašė Rimanto Klipčiaus, kad susitvarkytų deklaraciją. Deja, prašymas nebuvo išgirstas.

 

Kas trukdo Rimantui Klipčiui deklaruoti privačius interesus?

Belieka spėlioti, kodėl nusprendęs eiti į politiką ir dar užimti tokias pareigas kaip Kontrolės komiteto pirmininko, Rimantas Klipčius galimai negerbia Lietuvos respublikos įstatymų. Bent kiek aiškesnio atsakymo neišpešė nei tarybos nariai posėdžio metu, nei už tarybos narių deklaravimą atsakinga mero patarėja Audronė Linkuvienė, kuri sako daugybę kartų asmeniškai raginusi vykdyti įstatymo reikalavimus.

Tarybos posėdyje Rimanto Klipčiaus nerišlūs paaiškinimai, kad jis kažkada, kandidatuodamas Seimo rinkimuose, kartą jau buvo pateikęs deklaraciją, daugumai tarybos narių, pasak jų, pasirodė tik kaip naivūs atsikalbinėjimai ar paprasčiausias melas – juk įstatymą skaityti politikas turbūt moka, be to, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija siuntė oficialius priminimus ir raginimus.

Kas slypi už tokio atkaklaus galimai vengimo deklaruoti privačius interesus, jeigu tarybos narys geriau pasirenka atsidurti teisme? Gal nenoras, kad jam žemę nuomojantys žmonės kažką sužinotų, gal dar kažkas? Rimantas Klipčius yra jaunas ūkininkas, šaltinių teigimu, nuomojasi žemę iš gyventojų, žmona dirba Žemės ūkio ministerijoje. Gal šioje grandinėje slypi atsakymas?

Kadangi tarybos nario Rimanto Klipčiaus kontaktai tarp kitų viešai skelbiamų tarybos narių kontaktų nepateikti, su juo susisiekti nepavyko, tad kviečiame poną Rimantą Klipčių savo nuomonę išsakyti redakcijai el. paštu: svencioniu.krastas@takas.lt.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis