Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5835
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27722
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71705
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Čia – mūsų namai

2013 m. gruodžio 7 d. šeštadienis Nr.90 (1333)

Kiekvienais metais Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja Giedra Kaminskienė Švenčionėlių kultūros centre suorganizuoja didžiulį projektinį renginį, į kurį susirenka aplinkinių rajonų neįgalieji parodyti savo parengtas pramogines programas, pabendrauti, sustiprinti draugiškus ryšius ir pasikrauti vieniems iš kitų teigiamos energijos bei pasisemti naujų idėjų. Kasmet renginio tema būna vis kitokia, tačiau vyrauja labai šilta ir optimizmu trykštanti atmosfera.

Šiemet vyko projekto „Būkime kartu“ renginys „Čia – mūsų namai“, skirtas Lietuvoje gyvenančių tautinių mažumų konsolidacijai stiprinti. Jį puikiai vedė Gražina Jarmalytė, kalbėjusi visomis kalbomis ir priminusi visiems, kad ir kokia kalba mes bekalbėtumėm – visus vienija gimtinė Lietuva, kurios gyvenimą daugiatautiškumas tik praturtina.

Šventėje dalyvavo Utenos krašto žmonių su negalia sąjungos liaudiškos kaimo kapela „Dar ne sutema“, Ignalinos rajono neįgaliųjų draugijos kolektyvas „Varžtelis“, Visagino miesto neįgaliųjų draugijos kolektyvas „Pušelė“, Molėtų krašto žmonių su negalia ir LASS Molėtų filialo jungtinis kolektyvas „Molėtuvka“, Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos kolektyvas „Pasitikėjimas“, Švenčionių rajono neįgaliųjų draugijos kolektyvas „Upelė“, Pabradės filialo kolektyvas „Praeities aidai“, Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro padalinio Dienos centro „Verdenė“ teatro grupė ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos šokių kolektyvas „Erdvė“.

Kiekvienas kolektyvas teatralizuotais pasirodymais, dainomis, šokiais ir smagia muzika pristatė Lietuvoje gyvenančias tautines mažumas, jų kalbą, kultūrą, papročius ir tradicinius patiekalus, kuriuos paskui visi draugiškai ragavo vakaronės metu. Visi pasirodymai daugiausia buvo humoristiniai, tačiau švelniai ir draugiškai pašiepiantys vienokias ar kitokias kiekvienos tautos savybes. Tačiau niekas dėl to neįsižeidė, o smagiai plojo linksmiesiems „čigonams“, temperamentingiesiems „ukrainiečiams“, kvatojosi iš humoreskų, braukė ašarą, klausydami ilgesingų ir už širdies griebiančių dainų.

Labai gražiai šventę papildė ir jaunimas – Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos šokių kolektyvas „Erdvė“.

Renginio metu žiūrovai ne tik puikiai praleido laiką, pasidžiaugė žmonių su negalia sugebėjimais groti, dainuoti, šokti, vaidinti, bet ir gavo vertingų istorinių žinių apie kiekvieną Lietuvoje gyvenančią tautą: kiek jų gyvena Lietuvoje, kokios garsiausios istorinės asmenybės, kokios svarbiausios šventės ir t.t.

Renginio dalyvius sveikino LR Seimo narys Petras Čimbaras, rajono vicemerė Raja Krupenina.

Irena POŽĖLIENĖ