Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2663
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12850
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88880
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kad neišsektų sveikatos šaltinis

2013 m. lapkričio 30 d. šeštadienis Nr.88 (1331)

Beveik tris dešimtmečius gydytoja dirbančiai Reginai Valauskienei prieš keletą metų buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusios gydytojos vardas. Prieš 13 metų gydytoja Regina pirmoji rajone įsteigė privatų Reginos šeimos gydytojo centrą. Tai buvo iš tiesų drąsus žingsnis, sulaukęs ne tik pritarimo, bet ir nemažo pasipriešinimo. Apie tai, ar žengtų panašų žingsnį, ir kas pasikeitė per tuos 13 metų ir kalbuosi su Lietuvos nusipelniusia gydytoja Reginas Valauskiene.

 

- Jei ne „Phare“ programa, vargu ar būčiau galėjusi prieš 13 metų įkurti šeimos gydytojo centrą, o tą daryti reikėjo galvojant apie ateitį, nes ES šalyse asmens pirminę sveikatos ambulatorinę priežiūrą vykdo tik šeimos gydytojai, ir tas turėjo būti daroma ir Lietuvoje. Kito kelio nebuvo ir nėra. Džiugu, kad ir Lietuvoje šeimos gydytojo statusas sutvirtėjo, krūvių normos nusistovėjo, ir dabar jau galima normaliai dirbti. Klausėte, kas per 13 metų pasikeitė? Kasmet plečiasi ligoniams teikiamų gydymo paslaugų kiekis ir kokybė, nes mes galime atlikti daugiau ir įvairesnių funkcijų. Mes stengiamės, kad mūsų pacientams būtų atlikti visi reikiami tyrimai, o jei pacientas pageidauja, atliekame ir tuos tyrimus, kurie nėra būtini. Pacientų patogumui turime ir išankstinę registraciją. Sudarome sąlygas pacientui gauti informaciją kuo greičiau, jei reikia, siunčiame ar patariame, kaip patekti pas specialistus. Mes tikrai nedarome jokių kliūčių pacientui vykti gydytis ar konsultuotis pas kitus specialistus, nes esame suinteresuoti kuo geriau suteikti medicininę pagalbą, ir jei tai galima atlikti su gydytojų specialistų pagalba, siunčiame pacientus nedvejodami visada kai tik to reikia.

 

- Sugrįžkime į pačią pradžią. Ar steigtumėte dabar privatų šeimos gydytojo kabinetą, žinodama, kiek įvairių kliūčių reikės įveikti?

- Steigčiau, ir galiu pasakyti kodėl. Mes per tą laiką padarėme labai daug saugodami savo pacientų sveikatą. Man, kaip gydytojai, tai yra labai svarbus faktorius. Teko girdėti tokį posakį: „Jei gydytojai galėtų išgydyti visas ligas, būtų laimingiausi pasaulyje žmonės“. Patikėkite, šiuose žodžiuose šimtaprocentinė tiesa. Visada, kai matai, kad ligonis pasveiko, jauti psichologinę palaimą. Mūsų darbo rezultatai tikrai geri, ir tai džiugina. Gal todėl neturime didelės pacientų kaitos? Kaip jau minėjau, atliekame daug funkcijų, bene vieninteliai rajone dirbame ir šeštadieniais, o tai svarbu dirbantiems, ypač į darbą toliau važinėjantiems mūsų pacientams. Mūsų kabinete vaikams iki 18 metų dantukai tvarkomi nemokamai. Visada laiku skiepijame nuo gripo ir kitų ligų, jei tik pacientai pageidauja. Žinoma, mūsų rezultatai nemaža dalimi priklauso ir nuo pacientų noro profilaktiškai tikrintis. Nes laiku pastebėtas susirgimas visada lengviau išgydomas. Gaila, bet ne visi žmonės laiku profilaktiškai tikrinasi, ateina pas gydytoją tik tada, kai liga jau rimtai prispaudžia. Aš visada savo pacientus kviečiu laiku tikrintis sveikatą.

 

- Pakalbėkime apie skiepus. Dažnai apie juos girdime skeptiškų atsiliepimų.

- Kartais iš tiesų liūdna girdint neigiamą nuomonę apie skiepus, nes tik skiepai pasaulį apsaugojo nuo daugelio baisių ligų. Iš savo daugiametės patirties galiu pasakyti, kad jei žmonės žinotų, kokios komplikacijos būna, nuo gripo skiepytųsi net nedvejodami. Linkiu, kad niekas tų komplikacijų nepajustų nei savo šeimos, nei artimųjų tarpe. O skiepai yra pagrindinė priemonė, apsauganti nuo komplikacijų, bet ne nuo susirgimo gripu. Taip, gripu net ir pasiskiepijus galima susirgti, bet susirgs ir pasveiks. Gripas trunka 7 paras, pakarščiuos ir praeis, bet komplikacijų nelieka, be to, pasiskiepijus ir sirgimas gripu būna lengvesnis. Baisiausia, kad komplikacijos po sirgimo gripu pasireiškia kartais ir po kelių mėnesių, net po pusės metų gali išsivystyti širdies raumens pakenkimas ar kitos komplikacijos. Norėčiau priminti, kad dar ir dabar skiepytis nuo gripo nevėlu, nes pikčiausia gripo banga dažniausia būna vasario-kovo mėnesiais.

 

- Regina, ar visada ligą galima išgydyti tik vaistais?

- Tikrai ne. Labai daug kas priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo, nuo to, kaip ir ką valgome, ar sveikai gyvename. Dar Hipokratas, kuris laikomas medicinos tėvu, o gydytojai duoda Hipokrato priesaiką, yra pasakęs: „Prigimtinė gydomoji jėga, slypinti kiekviename iš mūsų, yra giliausias sveikatos šaltinis“. Tad neleiskime tam šaltiniui išsekti, o ir mes savo pacientams pasirengę padėti, kad jų sveikatos šaltinis kuo ilgiau neišsektų.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis