Mes turime 202 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4329
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21671
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65654
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaip ES parama keičia rajoną?

2013 m. lapkričio 30 d. šeštadienis Nr.88 (1331)

Šalyje

ES parama Lietuvai per septynerius metus prilygsta metiniam šalies biudžetui. Šiuo metu Lietuvoje įgyvendinama 7310 projektų, iš dalies finansuojamų 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų. Jų bendra vertė - 28,2 mlrd. Lt, iš jų ES struktūrinių fondų skirtos lėšos sudaro 21,7 mlrd. Lt. Projektų vykdytojams jau išmokėta per 16,8 mlrd. Lt. Daugiau kaip 4100 projektų, finansuotų 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų lėšomis, jau įgyvendinta. Šių projektų vertė siekia beveik 10,5 mlrd. Lt.

 

Rajone

Rajono savivaldybėje vyko Finansų ministerijos inicijuotas renginys apie ES paramos naudą Švenčionių rajono savivaldybėje. Renginyje dalyvavo Finansų ministerijos ES Struktūrinės paramos valdymo departamento Veiksmų programos viešinimo skyriaus vedėja Akvilė Žirgulevičiūtė, CPVA Struktūrinės paramos departamento Vietinės ir urbanistinės plėtros projektų skyriaus viršininkas Vygandas Alekna, rajono verslininkai, projektų vykdytojai. Pranešimą apie 2007-2013 m. laikotarpio ES SF paramos naudą, naujas galimybes rajono gyventojams skaitė mero pavaduotoja Raja Krupenina.

Rajone ES paramos lėšomis finansuojami 47 projektai. Bendra jų vertė 217 mln. 400 tūkst. 570 Lt. ES lėšų suma – 125 mln. 857 tūkst. 817 Lt, likusi suma – projektų vykdytojų įnašas, kaip diskusijoje pastebėjo tarybos narys Vytautas Bulka, daugiausia - iš ilgalaikių paskolų, bet tai leido atlikti didelius ir rajono gyventojams reikšmingus darbus. Finansavimo laikotarpiui artėjant prie pabaigos, 40 projektų jau baigti įgyvendinti.

Vicemerė Raja Krupenina paminėjo stambiausius projektus, kurių dėka pagerinta gyvenamoji aplinka, išplėstos turizmo ir laisvalaikio galimybės, renovuoti viešieji objektai.

 

Laikas kurti viziją

Jau žinoma ateinančio laikotarpio 2014-2020 metų ES parama Lietuvai. Ji netgi šiek tiek didesnė, negu buvo dabartinio laikotarpio – 23 mlrd. Lt. Vicemerė R.Krupenina savo pranešime minėjo, kad atsakingi rajono ateities strateguotojai pasitarimuose nuolat svajoja – kuria ateities vizijas, ir jau numatę ilgą sąrašą darbų, kuriuos reikėtų atlikti, kad rajone žmonėms būtų patogiau, įdomiau, turiningiau gyventi. Daug vilčių dedama į ES paramą, su projektais mūsų žmonės dirbti moka, tą pripažino ir Finansų ministerijos svečiai. Juos taip pat maloniai nustebino aktyvi diskusija – moderatorė Violeta Čepukova rikiavo eilutę norinčių pasisakyti.

Po diskusijos svečiai apsilankė ES lėšomis renovuotame „Gandriuko“ lopšelyje-darželyje ir kompleksiškai tvarkomame renovuojamų daugiabučių Rymo g. kvartale (Švenčionyse).

Irena PAULIUKEVIČIENĖ