Mes turime 535 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3317
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28447
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75773
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prasidėjus šildymo sezonui butus atakuoja tarakonai

2013 m. lapkričio 20 d. trečiadienis Nr.85 (1328)

Daugiabučius administruojančios bendrovės susirūpinusios teigia gaunančios nusiskundimų dėl butus puolančių tarakonų. Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa” komentuoja, jog ūsuotųjų kenkėjų antplūdį lemia atvėsęs drėgnas oras ir prasidėjęs šildymo sezonas.

 

Kad tarakonai naktį nepatektų į ausis – kepurės

Pasak “Dezinfa” eksperto R. Paškevičiaus, būna šiurpių atvejų, kai gyventojai savo kūdikiams ir vaikams mauna kepurytes, kad naktį į ausis neprilįstų šių ūsuotųjų vabzdžių. „Kartą nuvykome į vieną daugiabutį naikinti tarakonų. Buvo vėlyvas ruduo, jau tamsu. Užėjome į butą, o ten per šimtą tarakonų visur lakstančių: ant sienų, lovelės, spintelių, lentynų, – ne itin maloniais įspūdžiais dalinasi kenkėjų kontrolės ekspertas.

 

Tarakonai – žmogaus gyvybei pavojingų ligų nešėjai

 

Tarakonai, misdami atliekomis, gali pernešti žmogaus sveikatai itin pavojingas ligas: tuberkuliozę, salmoneliozę, dizenteriją, vidurių šiltinę, šių vabzdžių išmatos, išnaros ir kiaušinėliai gali sukelti alergiją, egzemą.

Nenaikinami ūsuotieji vabzdžiai gali platinti ir žmogui mirtinas ligas, kuriomis susirgus žmogaus organizme pasėjamos kaspinuočių lervos, kurios pažeidžia virškinimo sistemą, smegenis ir kitus gyvybiškai svarbius organus.

 

Tarakonus bando naikinti net pūvančiais kiaušiniais

Jeigu patalpose pastebėtas pavienis tarakonas – tai jau ženklas, kad laikas imtis naikinimo priemonių, kadangi radę naujus namus, tarakonai žaibiškai išplinta net į kaimyninius butus.

Gyventojai griebiasi įvairiausių priemonių: vieni boro miltelius maišo su virtomis bulvėmis, kiti – tris valandas verda kiaušinius, juos pūdo ir barsto patalpų kampučiuose, kęsdami klaikią smarvę, treti – ūsuotuosius siaubūnus bando nuodyti dichlofosu. Dažniausiai kenkėjai dingsta tik kuriam laikui.

 

Efektyvumą lemia švara ir sveikatai nepavojingos priemonės

“Dezinfa” specialistai pirmiausia siūlo pasirūpinti švara – ji yra tarakonų priešas. Bute negali likti nė menkiausio maisto gabaliuko ar šiukšlės atraižėlės, vadinasi, reikia atitraukti visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus, nuvalyti sienas ir kitus paviršius. Aplinka turi būti švarinama nuolat.

Labai svarbu net šaldytuve maistą laikyti sandariuose induose arba plastikiniuose maišeliuose, negalima palikti per naktį gyvūnų ėdalo, vandens, smėlio dėžučių.

Jei jau ryžotės patys stoti į kovą su tarakonais, “Dezinfa” specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį, kokias naikinimo priemones renkatės. Priemonės turi būti nepavojingos žmogaus sveikatai, nekeliančios toksinio poveikio, ypač jei namuose yra vaikų ar augintinių. Šiais laikais galima rasti tokių priemonių, kurios yra ir efektyvios, ir naikinimo metu gyventojams nereikia palikti būsto. Siekiant geriausio rezultato, labai svarbu įsigilinti ir į kenkėjų įpročius, biologines savybes.

Kenkėjų kontrolės ekspertai taip pat akcentuoja, jog tarakonams skirti lipnūs kartoniniai nameliai yra tik prevencinė priemonė – ji parodo užkrėstumo lygį ir identifikuoja problemą, tačiau visų tarakonų neišnaikina.

 

Po naikinimo  – dezinfekcija ir prevencinės priemonės

Išnaikinus tarakonus, būtina dezinfekuoti paviršius ir imtis prevencinių priemonių. Rekomenduojama užsandarinti visus sienų, grindų, prie elektros lizdų, po durimis esančius plyšius. Ant ventiliacijos angų patariama pritvirtinti tinklelius. Prie sienų galima pastatyti lipnius kartoninius namelius, kurie signalizuos, ar į namus vėl neužklydo kenkėjai.