Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3121
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19322
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95352
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Derinantiems neįgaliųjų artimųjų priežiūrą ir darbinę veiklą – seminaras lyčių lygybės tema

2011 m. liepos 23 d., šeštadienis Nr. 53 (1100)

Plečiasi socialinės paslaugos akliesiems

Vilniaus ir Alytaus regionuose yra didelė grupė darbingo amžiaus, ekonomiškai aktyvių žmonių bei asmenų ieškančių darbo, tačiau turinčių neišsprendžiamų problemų, derinant neįgaliųjų artimųjų priežiūrą ir savo darbinę veiklą. Regėjimo negalią turinčių asmenų socialinei priežiūrai reikalinga atitinkama socialinių darbuotojų kvalifikacija. Tokio pobūdžio priežiūros paslaugas teikia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) įkurti Alytaus, Lazdijų, Varėnos ir Druskininkų, Šalčininkų ir Švenčionių r. filialai, Alytaus dienos centras ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras, kurių visų veiklą koordinuoja viešoji įstaiga „Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centras“. Centre ir filialuose turimi 11 etatų gali patenkinti tik nedidelę dalį socialinių paslaugų poreikio. LASS filialuose ir dienos centruose suplanuota įkurti dar 11 socialinių darbuotojų etatų, kurie teiktų neįgaliųjų socialinės priežiūros namuose bei dienos centruose paslaugas. 2009 m. pateikę paraišką VšĮ Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centras ir jo partneriai laimėjo projektui ES paramą – 1 mln. 603 tūkst. Lt. ES dalis – 1 186 412,00 Lt.

 

ES parama – motyvavimui, mokymams ir įgūdžių tobulinimui

Įgyvendinus pagal Europos Sąjungos 2007-2013 m. Struktūrinių fondų Žmogiškųjų išteklių finansuojamą plėtros veiksmų programos prioriteto „Kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis“ priemonės „Šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimas“ projektą „Pagalba akluosius ir silpnaregius prižiūrintiems darbingiems asmenims“, socialinės priežiūros į namus paslaugos bus papildomai teikiamos 280 asmenų, priežiūros dienos centre paslaugos bus teikiamos 60 neįgaliųjų, iš viso 340 asmenų, tuo metu kai juos prižiūrintys vieniši artimieji dirbs.

Projekto metu vykdomas dėl šeimos įsipareigojimų nedirbančių asmenų motyvavimas, organizuojami mokymai, tobulinantys bendruosius įgūdžius. Tikslinei grupei organizuojami seminarai moterų ir vyrų lygių galimybių ir darbo ir šeimos pareigų derinimo temomis. Darbdavių atstovams, įmonių ir įstaigų vadovams, savivaldybių atstovams bus organizuojami seminarai apie šeimai palankių priemonių pasirinkimą ir taikymą, lanksčias darbo organizavimo formas ir jų taikymą, kolektyvinės darbo sutarties sudarymą, palankaus požiūrio į šeimą ir šeimos įsipareigojimus formavimą darbovietėje.

 

Ryškus startas

Jau 2010 m. projektas „Pagalba akluosius ir silpnaregius prižiūrintiems darbingiems asmenims“ tapo ryškiai matomas. Metų pradžioje startavo VšĮ Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centro organizuotas viešinimo renginys - konferencija, skirta šio projekto pristatymui. Joje dalyvavo 60 žmonių: LASS atstovai ir darbuotojai, projekto dalyviai iš rajonų, visi projekto partneriai. Įžanginį žodį tarė bei projektą pristatė VšĮ Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centro direktorius S.Bilevičius. ES paramos priemonę VP1-1.1-SADM-04-K „Šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimas“ apžvelgė ES paramos projektų administravimo agentūros atstovas G. Banaitis. Moterų informacijos centro direktorė J. Šeduikienė skaitė pranešimą „Šeimos ir darbo derinimo samprata ir darbo rinka“. Vėliau Vilniuje, Alytuje, Lazdijuose, Šalčininkuose, Švenčionyse ir Druskininkuose vyko šio projekto lėšomis finansuojami kompiuterinio raštingumo kursai, skirti ieškantiems darbo.

 

Socialiniame gyvenime vyrai ir moterys turi būti lygiaverčiai

Šiemet Švenčionyse pagal šį projektą VVG patalpose buvo surengtas seminaras lyčių lygybės ir lygių galimybių tematika. Tai – pirmasis seminaras iš trijų ciklo.

Šio projekto lektorė Vilniaus universiteto docentė Giedrė Purvaneckienė kalbėdama apie lyčių lygybę ir lygias galimybes pabrėžė, kad čia nekalbama apie biologinę lyčių lygybę, bet pabrėžiama, kad socialiniame gyvenime vyrai ir moterys turi būti lygiaverčiai ir skirtumų neturi būti. Docentė sakė, kad svarbu žinoti, iš kur atsirado tas nelygiavertiškumas ir skirtumai, kaip susiformavo. Europos lyčių lygybės institutas Vilniuje paskelbė 100 nelygybių ES. Seminaro dalyviai aptarė, kas aktualu Lietuvai, praktiniuose užsiėmimuose ieškojo, ar yra tokių gyvenimo sričių, kur vyrams yra blogiau.

 

Per dvidešimtmetį – pažangos beveik nepasiekta

Kadangi LASS rengia mokymus, kaip suderinti darbą ir šeimą, tiems žmonėms, kurie prižiūri akluosius, jiems svarbu pagausinti ir šios srities žinių bagažą. Juk akluosius dažniausiai prižiūri moterys, tad ši tema joms aktuali.

G.Purvaneckienė džiaugėsi projekto „Pagalba akluosius ir silpnaregius prižiūrintiems darbingiems asmenims“ rengėjų sumanymu lyčių lygybės klausimus įjungti į seminarų ciklą. Pasak jos, per visą nepriklausomos Lietuvos gyvavimo 20-metį vis dėlto nepasiekta tokios pažangos šioje srityje, kaip buvo tikėtasi. Teigiama tendencija, kad kai kuriose srityse kinta pačių žmonių nuostatos. Pavyzdžiui, atlikus tyrimus paaiškėjo, kad iškart po Nepriklausomybės atkūrimo žmonės norėjo, kad šeimos modelis būtų toks: moteris – namų šeimininkė, o vyras – šeimos aprūpintojas. Tačiau gana greitai ta nuostata pasikeitė, jau nuo 1994 m. dauguma žmonių manė, kad abu sutuoktiniai turėtų dirbti ir prisidėti prie šeimos gerovės kūrimo, abu rūpintųsi šeima ir vaikais. Pasak docentės G.Purvaneckienės, visuomenės nuostatos palengva modernėja, bet lyčių lygybės srityje jos dar išlieka pakankamai patriarchalinės. Tad seminarų lektoriai čia atlieka itin reikalingą moderniai visuomenei šviečiamąjį vaidmenį.

Irena POŽĖLIENĖ


 

 
Reklaminis skydelis