Mes turime 456 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3737
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28867
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76193
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Baltosios lazdelės dieną edukacinė programa

2013 m. spalio 23 d., trečiadienis Nr.78 (1321)

Tradiciškai kiekvienais metais Baltosios lazdelės diena minima ir Švenčionėlių miesto kultūros centre, kuris glaudžiai bendradarbiauja su LASS Švenčionių rajono filialu (pirmininkė Stasė Mažuolienė) bei Švenčionių visuomenės sveikatos biuru (direktorė Daiva Vinogradova). Tad ir šiemet visi kartu surengė įsimintiną ir edukacinę šventę, į kurią su didžiausiu noru prigužėjo nemažas būrys mokinukų. Jiems labai įdomu buvo pačiupinėti aklųjų šaškes, šachmatus, pabandyti perskaityti Brailio raštu užrašytus užrašus, išgirsti kalbantį laikrodį ir t.t. Visas šias aklųjų gyvenimą palengvinančias priemones pademonstruoti atvežė S.Mažuolienė.

Kaip rūpintis akimis, išsamiai papasakojo D.Vinogradova, pamokiusi susirinkusius ir labai reikalingos akių mankštelės, kuri puikiai stiprina akių raumenis, todėl yra gera profilaktikos priemonė išsaugoti stiprų regėjimą kuo ilgiau.

Renginio vedėja Vida Vilutienė vaikams išdalino užduotis: iš raktinių žodžių sukurti eilėraščius, sulankstyti origami, o iš spalvotų rudeninių klevų lapų – gėles.

Choreografė Renata Grigianecienė dar pamokė visus smagios ir išjudinančios iš sąstingio mankštos, kurią skambant smagiai muzikai galima atlikti ir pertraukėlių metu net neatsikeliant nuo kėdžių. Pasitikrinti savo jutimus padėjo pasitikėjimo žaidimas, kai užsimerkęs turi visiškai pasitikėti draugu, kuris tave veda tamsoje...

Neatsitiktinai šiame renginyje daug dėmesio buvo skiriama švietimui. LASS centro taryba 2013 metus paskelbė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bendruomenės Aklųjų švietimo metais. Šiemet minima 85 metų sukaktis, kai duris atvėrė pirmoji Lietuvoje neregių mokymo įstaiga – Kauno aklųjų institutas. Nuo to laiko prasidėjo sistemingas aklųjų švietimas, turėjęs didžiulę reikšmę tolesnei aklųjų ir silpnaregių ugdymo raidai šalyje. LASS filialų ir regionų centrų ataskaitų statistiniais duomenimis, Lietuvoje 2013 metų sausio 1 d. buvo 450 neregių ir silpnaregių vaikų, iš jų – 360 mokyklinio amžiaus. Regėjimo negalią turintys vaikai mokosi specialiuose aklųjų ir silpnaregių ugdymo centruose Vilniuje ir Kaune, šalies bendrojo lavinimo mokyklose, kitose specialiose įstaigose bei namuose. Baigę mokyklas, nemaža dalis jaunimo pasirenka studijas įvairiuose Lietuvos universitetuose, kolegijose, kitose aukštosiose mokyklose. Apytiksliais duomenimis šiuo metu Lietuvoje yra apie 100 regėjimo negalią turinčių studentų.

Savo patirtį, susidūrus su regėjimo netekimu, bandymu prisitaikyti prie pasikeitusio gyvenimo ir žinių svarbą atskleidė LASS Švenčionių skyriaus narys Rimas, kuris daugeliui yra gerai pažįstamas dėl savarankiškumo ir komunikabilumo.

Į renginį atėję ir kiti regėjimo negalią turintys žmonės dėkojo visiems, kurie prisimena Baltosios lazdelės dieną, o S.Mažuolienei – už didžiulį ryžtą ir begalinį atsidavimą aklųjų bei silpnaregių organizacijos veiklai bei jos narių interesų gynimui. Tokių beveik vien tik entuziazmo vedamų žmonių pastangomis akluosius pasiekia kiek įmanoma naujausia gyvenimą palengvinanti įranga ir įvairūs jiems būtini prietaisai. Kai tuo tarpu, pasak S.Mažuolienės, ministerijos klerkai net nepasivargina užsakyti specialių antgalių (kurie laikui bėgant susidėvi) baltosioms lazdelėms, be kurių jos tampa tiesiog lazdomis, o ne neregio „akimis“. Ši problema labai aktuali jau minėtajam Rimui, gyvenančiam ir keliaujančiam savarankiškai. Vyras sakė mielai ir pats nusipirktų tokių antgalių – jam malonių iš valstybės nereikia, bet nėra kur gauti...

Irena POŽĖLIENĖ