Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2782
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21326
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68652
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vairuotojai, būkite budrūs ir dėmesingi rudens laikotarpiu

2013 m. spalio 12 d., šeštadienis Nr.75 (1318)

Ruduo – vienas sunkiausių metų laikotarpių eismo dalyviams, ypač vairuotojams, nes pėstieji ir dviratininkai dar nepersiorientavo į tai, kad jau anksčiau temsta, ir išeiti jau reikėtų su atšvaitu ar žibintuvėliu. Kaip tik nuo prasidedančio nelengvų eismo sąlygų laikotarpio ir prasidėjo mūsų pokalbis su Vilniaus apskr. VPK Švenčionių r. PK Kelių policijos poskyrio viršininku Igoriu ANISINU.

- Kas dieną vis anksčiau temsta, o vis ilgėjantis tamsus paros metas apsunkina eismo sąlygas. Kiek teko pastebėti, pėstieji kol kas dar vaikšto be atšvaitų ir žibintuvėlių, ne ką geriau elgiasi ir dviratininkai, kurie tamsiu paros metu privalo važiuoti ne tik su šviesą atspindinčia liemene, bet ir su degančiais žibintais: priekyje – baltos spalvos, o gale – raudonos. Ir nors policijos pareigūnai per 9 šių metų mėnesius yra nubaudę 90 pėsčiųjų, bet situacija negerėja. Norėčiau priminti, kad baudos dabar už ėjimą tamsiu paros metu be atšvaito siekia nuo 70 iki 140 litų, bet žmonės negalvoja apie savo saugumą ir sukuria problemų kitiems. Todėl norėčiau kreiptis į vairuotojus, kad jie būtų budresni ir atsargesni važiuodami tamsiu paros metu ir taip išvengti nelaimės, kuri gali nutikti, - pradėdamas mūsų pokalbį sako Igoris Anisinas.

 

- O kokia situacija rajone buvo per 9 šių metų mėnesius?

- Bendra situacija eismo srityje, manau, bent kol kas nebloga ir geresnė nei per pernai metų tą patį laikotarpį. Šiemet per 9 mėnesius įregistruota 13 įskaitinių eismo įvykių, kurių metu 1 žmogus žuvo ir 13 buvo sužeista. 2012 m. per tą patį laikotarpį užregistruota 12 įskaitinių įvykių, kuriuose 4 žmonės žuvo ir 16 buvo sužeista. Kaip matome iš pateiktų skaičių, nors pernai įvykių buvo 1 mažiau, tačiau juose nukentėjusiųjų buvo daugiau. Juk kartais vienas skaudus eismo įvykis gali apversti visą statistiką aukštyn kojom. Tikėkimės, kad tokių šiais metais rajone nebus.

 

- O kaip situacija dėl neblaivių eismo dalyvių?

- Manau, kad čia niekas nesikeičia. Yra nemažai žmonių, kurie ir išgėrę sėda prie transporto priemonės vairo. Pradėkime nuo dviratininkų. Per 9 šių metų mėnesius policijos pareigūnai sulaikė 91 neblaivų dviratininką, iš jų net 61 buvo nustatytas vidutinis ar sunkus girtumas. Pabandykite įsivaizduoti tokius piliečius važiuojančius dviračiu keliu ar gatve ir suprasite, kad iki nelaimės – vienas žingsnis. Visa bėda, kad dviratininkams rašome protokolus, skiriame baudas, bet labai mažai tų baudų pavyksta išieškoti. Gal jei susimokėtų kiekvienas, tai ir gerti nereikėtų... Mechaninių transporto priemonių vairuotojai taip pat neatsiliko nuo dviratininkų. Per 9 mėnesius sulaikyti 45 vairuotojai, pripūtę nuo 0,4 iki 1,5 promilės. Tai lengvas girtumas. 41 pilietis vairavo transporto priemonę būdamas vidutinio ar sunkaus girtumo. Užfiksuoti 7 atvejai, kai eismo įvykius sukėlė neblaivūs vairuotojai. 33 piliečiai vairavo neturėdami vairuotojo pažymėjimo ir neblaivūs. Pakartotinai per šių metų 9 mėnesius įkliuvo 15 neblaivių vairuotojų. Kaip matote, girtų už vairo važiuoja nemažai, tiek jų buvo sulaikyta, o kiek dar neįkliuvo. Tokių, manau, kur kas daugiau. Stebina žmonių neatsakingumas.

 

- O kaip dėl kitų KET pažeidimų?

- Per tris šių metų ketvirčius už KET pažeidimus nubausta 2590 mūsų rajono vairuotojų. Be galiojančios transporto priemonės apžiūros nubausti 204 vairuotojai, be draudimo – 185. Ypač stebina šį pažeidimą padarę vairuotojai. Juk įvykus eismo nelaimei tektų pakloti kur kas didesnes sumas nei apdrausti transporto priemonę. Daugiausia vairuotojų nubausta už greičio viršijimą – 1064, iš jų 459 greitį viršijo nuo 10 iki 20 km, 415 – nuo 20 iki 30 km, 150 – nuo 30 iki 40 km, 24 greitį viršijo nuo 40 iki 50 km, tarp jų 2 neturintys 2 metų vairavimo patirties, 9 vairuotojai greitį viršijo daugiau nei 50 km. 8 vairuotojai nubausti už tai, kad nesustojo prie pėsčiųjų perėjos ir nepraleido pėsčiųjų. 26 vairuotojai nepaisė šviesoforo signalų ir 84, kurie nepaisė ženklų galiojimo. Užfiksuoti 3 nesaugaus vairavimo atvejai. Vis dar važiuojama neprisisegus saugos diržų. Tokių pažeidimų šiemet užfiksuota 134, iš jų 24 pakartotinai per metus, o baudos čia taip pat nemažos: pakliuvus pirmą kartą bauda nuo 100 iki 200 litų, o už pakartotiną pažeidimą – nuo 200 iki 300 litų arba mėnesiui atimama teisė vairuoti. Štai tokie šiemet užfiksuoti pagrindiniai pažeidimai.

 

- Ar visada pavyksta nustatyti greitį viršijusius vairuotojus, jei juos užfiksuoja stacionarus greičio matuoklis?

- Būna tokių, kurie bando išvengti atsakomybės, bet tada, pagal galiojančius įstatymus, atsako transporto priemonės savininkas. Jei neįvardija vairavusio asmens, bauda pirmą kartą skiriama nuo 300 iki 800 litų, pakartotinai – nuo 1500 iki 2000 litų. Baigdamas šį mūsų pokalbį norėčiau dar kartą priminti vairuotojams, kad būtų atsargesni ir budresni važiuodami tamsiu paros metu, nes šis metų laikas eismo dalyviams sunkus, - baigdamas mūsų pokalbį sako Vilniaus apskr. VPK Švenčionių r. PK Kelių policijos poskyrio viršininkas Igoris Anisinas.

Algis JAKŠTAS