Mes turime 386 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4403
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20604
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96634
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dalyvavome tarptautiniame seminare-konferencijoje Latvijoje „Senieji amatai šiandien“

2013 m. spalio 2 d., trečiadienis Nr.72 (1315)

Švenčionių rajono vietos veiklos grupė „Švenčionių partnerystė“ ir dvi Latvijos vietos veiklos grupės „Jūrkante“ ir „Cesu rajona lauku partneriba“, gavusios paramą iš programos „Leader“, įgyvendina projektą „Senieji amatai šiandien“. Pagrindinė projekto idėja – artimiau supažindinti kaimo gyventojus su vis dar gyvuojančiais senaisiais tradiciniais amatais, suteikti galimybę amatininkams perteikti žinias, įgūdžius ir patirtį kaimo jaunimui, dalyvaujant bendrose dviejų valstybių Latvijos ir Lietuvos projekto veiklose.

Tęstinė projekto veikla – tarptautinis seminaras – konferencija Latvijoje „Senieji amatai šiandien“ įvyko rugpjūčio 9-10 dienomis. Seminare dalyvavo 15 atstovų iš Lietuvos: Švenčionių VVG „Švenčionių partnerystė“ darbuotojai, Švenčionių rajono amatininkai.

Rugpjūčio 9 d. anksti ryte išvykome iš Švenčionių. Keliavome į Latviją. Tos pačios dienos ryte pasiekėme Latviją, Jaunpiebalga miestelyje pasitiko VVG „Cesu rajona lauku partneriba“ atstovai.

 

Seminaras – konferencija, paroda

Pristatyti amatai „Cesu rajona lauku partneriba“ krašte: Amatas Amatų namai, Lygantės Amatų namai, Amatų sodyba „Mazritini“. Savo amatų prezentacijas pateikė VVG „Švenčionių partnerystė“ ir VVG „Jūrkante“.

 

Kelionė į dirbtuves

Po atviru dangumi buvo pristatytos medžio ir popieriaus dirbtuvės. Demonstruota medžio dirbinių gamyba, šaukštų drožimas senovės būdais, supažindinta su medžiagų rūšimis. Pageidavusieji patys pasigamino medinių šaukštų, žaislų, papuošalų. Taip pat rodyta popieriaus liejimo, gaminimo technika, norintieji pasigamino po savo popieriaus lapą.

 

Kelionė į maisto gaminimo dirbtuves

Buvo rodomas tešlos gaminimo procesas, duonos kepimas krosnyje. Entuziastai išsikepė po savo duonos kepalą. Taip pat supažindinta su sūrio slėgimo technologija – sąvokos, veiksmai, kuriuos būtina žinoti gaminant sūrį. Namuose gamintus makaronus mėgsta ir latviai. Buvo rodoma kaip pasigaminti tešlą makaronams ir kaip suteikti jiems formą.

 

Kelionė į tekstilės dirbtuves

Buvo demonstruojamas audimas staklėmis, nupasakotos raštų reikšmės. Susipažinimas su vilnos keliu „Nuo avies iki kojinės“. Mokymas gaminti lėles. Parsivežėme savo rankomis pagamintų lėlių.

 

Metų mugė

Rugpjūčio 10 d.ryte prasidėjo metų mugės lankymas. Atidaryta mugė, iškilmingai pristatytas ženklas „Pasirink Piebalgą“. Mugės metu savo gaminius pardavinėjo ir mūsų amatininkai. Vyko muzikinis pasirodymas „Senieji amatai šiandien“. Čia didelio dėmesio sulaukė jaunoji atlikėja Šarūnė Dragūnaitė iš Cirkliškio.

 

Kelionė po Piebalgos kraštą

Projekto dalyviams vyko užsiėmimai muziejuose ir ūkininkų sodybose. Aplankyta unikali bažnyčia. Darbas grupėse – Senųjų amatų kelrodis. Latvijos muzikos mokyklų kūrybinės stovyklos „Plus“ auklėtinių koncertas „Mugė“. Užbaigė seminarą - konferenciją „Senieji amatai šiandien“ koncertas, žolynų šventė, šokiai. Vėlai vakare pasiekėme Švenčionis.

Darius VELIČKA

VVG pirmininkas

 
Reklaminis skydelis