Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2511
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12698
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88728
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajonas išlieka toje pačioje vietoje, kaimynai gerokai smuktelėjo

2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis Nr.71 (1314)

„Veido“ žurnalas paskelbė 2013 metų savivaldybių reitingą. Švenčionių rajono vieta jame nuo pernai metų nepakito – 27 iš 60 šalies savivaldybių, geresniojoje pusėje. Tai byloja apie stabilią padėtį. Tuo tarpu kaimyniniai rajonai dar smuktelėjo žemyn – Molėtai per 7 vietas (iš 25 į 32), Ignalina per 2 vietas (iš 55 į 57), Zarasai per 1 vietą pakilo, bet jie pačiame gale – iš 59 į 58 vietą. Reitingas atliktas pagal 25 parametrus.

 

Gyventojų Lietuvoje katastrofiškai mažėja

„Veido“ žurnalo verdiktas tiesus ir negailestingas – mūsų šalis – sparčiausia nykstanti gyventojų skaičiumi ne tik Europoje, bet jau ir pasaulyje. Net 4200 gyvenviečių išnyko – jose neliko nė vieno gyventojo. Iš savivaldybių per 10 metų (nuo 2001 iki 2011 metų) daugiausiai gyventojų neteko Visagino sav. - 25,3 proc., tik truputį mažiau netekusios Pagėgių, Akmenės, Ignalinos sav. Švenčionys – 19 vietoje, gyventojų sumažėjo 18 proc. Net Vilniaus miesto savivaldybėje sumažėjo gyventojų – 2,7 proc. Jeigu ir toliau taip, nepraeis nė 20 metų, kai šalyje liks vos 2 milijonai gyventojų. Tai labai dramatiškos prognozės, bet jų autoriai – Sociologijos institutas tikina, kad jie du dešimtmečius stebi situaciją, analizuoja tendencijas, pokyčius ir daro išvadą, kad per artimiausią dešimtmetį Lietuva gali netekti dar tiek pat gyventojų, kiek ir per pastarąjį dešimtmetį. Be to, pasak šių tyrėjų, jie mokslininkai, o ne politikai, tad nelinkę gražinti padėties.

Grėsmingai daugėja retai apgyvendintų teritorijų – jų jau vos ne pusė Lietuvos (45 proc.). 2000 m. tokių teritorijų buvo 41 seniūnija, 2006 m. - 70, o 2012 m. jau 183 seniūnijos. Jeigu panagrinėsime gyventojų sudėtį pagal amžių, taps dar baisiau – 43 seniūnijose pernai negimė nė vienas vaikas. Mažu vaikų skaičiumi išsiskiria Labanoro seniūnija, kur vaikai tesudaro 6,9 proc. gyventojų. Mokinių Lietuvoje per dešimtmetį (iki 2011 m.) sumažėjo 35 proc. Mokyklos natūraliai užsidaro, bet, kaip pastebi „Veidas“, daugelio mokyklų pastatai renovuoti, klasės tviska, o mokytis nėra kam...

 

Juodosios skylės

Taip savivaldybių reitingus paskelbęs „Veidas“ vadina 10 savivaldybių, kur padėtis blogiausia. Juodųjų skylių „lyderis“ - Anykščiai. Toliau nuo galo rikiuojasi Zarasai, Ignalina, Akmenė, Lazdijai, Kupiškis, Kelmė, Pasvalys, Alytus ir geriausias iš visų blogųjų – Skuodas. Šiose savivaldybėse daugiausia skurstančių gyventojų, kuriems tenka mokėti būsto šildymo kompensacijas, daugiausia skurstančių šeimų, kurių vaikams priklauso nemokamas maitinimas, daugiausia registruota ilgalaikių bedarbių, yra daigiausia pensininkų ir socialinės paramos gavėjų. Daugelyje šių savivaldybių didžiausios valdymo išlaidos, t. y. daugiausiai išleidžiama valdininkų išlaikymui. Didžiausios valdymo išlaidos Pagėgių, Neringos, Rietavo, Širvintų, Ignalinos, Elektrėnų, Palangos, Molėtų, Zarasų ir Vilniaus rajone.

„Veidas“ pastebi, kad labiausiai savivaldybes į reitingo dugną traukia tai, kad jose mažai tiesioginių užsienio investicijų, daug bedarbių, pensininkų, socialinių išmokų gavėjų. Nors išoriškai rajonų centrai ir tvarkomi, įvertinus 25 pasirinktus rodiklius, rezultatai prasti.

Pagal žurnalą „Veidas“ (Nr, 38, 2013 m. rugsėjo 16 d.). parengė Irena Pauliukevičienė

 
Reklaminis skydelis