Mes turime 366 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2190
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18391
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94421
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pasaulinės gyvūnijos dienos proga – nemokama gyvūnų vakcinacija

2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis Nr.71 (1314)

Spalio 4 d. minima Pasaulinė gyvūnijos ir gyvūnų globėjo Šv. Pranciškaus Asyžiečio diena. Dažnai pagal žmogaus elgesį su gyvūnais galima spręsti apie jo sąmoningumą. Juk ne veltui pasaulio bendrijoje vyrauja nuomonė, kad apie tautos sąmoningumą galima spręsti iš to, kaip tos tautos individai elgiasi su gyvūnais. Tai, kad gyvūnų gerovė svarbi ir Lietuvoje, galime spręsti iš žiniasklaidoje nuolat pasirodančių straipsnių apie žiauriai su gyvūnais besielgiančius žmones. Yra nemažai atvejų, kai už žiaurų elgesį su gyvūnu ne vienam piliečiui ir baudžiamosios bylos buvo iškeltos. Šie faktai akivaizdžiai byloja apie tai, kad nesame abejingi gyvūnų gerovei. O kokia situacija mūsų rajone? Apie tai ir kalbėjausi su Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąja veterinarijos gydytoja-inspektore Lilija Klimovič, kuri kaip tik ir yra atsakinga už gyvūnų gerovę ir jų globą mūsų rajone.

- Su kokiais klausimai dažniausiai kreipiasi į jus gyventojai?

- Gal pirmiausia pabandykime pakalbėti apie gyvūnų gerovę. Ši sąvoka apima gyvūnų laikymą, priežiūrą, maitinimą, veterinarines paslaugas ir t.t. Kaip tik apie šių sąlygų nebuvimą dažniausia mus ir informuoja žmonės. Ir nesvarbu, ar tai pranešimas apie blogai laikomas bites, ar blogai laikomą šunį ar katę, mes reaguojame į pranešimus ir juos tiriame. Skundų ir pranešimų gauname labai daug ir beveik visi jie pasitvirtina. Iš vienos pusės džiugu, kad žmonės neabejingi gyvūnų gerovei, iš kitos pusės liūdna, kad dar daug žmonių nejaučia atsakomybės už laikomus gyvūnus, - atsakydama į mano klausimą pasakoja gerb. Lilija Klimovič.

- O kokios baudos laukia už prastą arba blogą gyvūnų priežiūrą?

- Mes registruojame, surašome aktą, galim nubausti, duoti įspėjimą, mes bendradarbiaujame su savivaldybės institucijom, policija. Šiemet Pabradės pusėje kaip tik viena medžiaga ir buvo perduota policijai. Policija vykdė tyrimą. Iš tiesų džiugu, kad vis daugiau žmonių nelieka abejingi skriaudžiamų gyvūnų kančioms. Daug būna tokių atvejų, kai žmonėms dovanojami gyvūnai neįsitikinus, ar jie bus prižiūrimi, mylimi. Dažniausiai tie gyvūnai tampa nereikalingi, yra skriaudžiami arba išmetami į gatvę. Tad dovanoti gyvūnus reikia labai atsakingai, tik žinant, kad jais bus pasirūpinta ir jie bus mylimi. Supraskite, kad gyvūnas – ne žaisliukas ir jam reikia priežiūros. Labai dažnai nuvykus tirti skundo išgirsti, kad šuniuką ar kačiuką žmonėms padovanojo, o jo jie nenorėjo. Problema dar ir ta, kad mūsų rajone nėra gyvūnų globos namų, ir nėra kur skriaudžiamus gyvūnus priglausti. Žinoma, yra gerų žmonių, kurie gali dienai kitai priglausti skriaudžiamą gyvūną, o ką daryti toliau?

- Pakalbėjome apie šuniukus, kačiukus, o kaip situacija dėl stambesnių gyvūnų?

- Buvo ir tokių atvejų. Buvo skundų dėl karvių, arklių, o šiemet net ir dėl bičių buvo. Kaip matote, žmonės pastebi negerumus ir apie juos praneša, o mes turime reaguoti. Gyvūnų priežiūra – tai ne tik tinkamos laikymo sąlygos, maitinimas, bet ir veterinarinė priežiūra, vakcinacija. Galime pasidžiaugti, kad šiemet rajone neužfiksuota nė vieno pasiutligės atvejo, o jei prisimenate, prieš kurį laiką tokių atvejų buvo gana daug. Beje, jei kalbėsime apie skaičius, tai šiemet jau gavome 8 skundus dėl gyvūnų gerovės pažeidimų, ir, kaip jau minėjau, beveik visi skundai pasitvirtino.

- Spalio 4 d., t.y. po savaitės, bus minima Pasaulinė gyvūnijos ir gyvūnų globėjo Šv. Pranciškaus Asyžiečio diena. Ar bus kas nors daroma mūsų rajone šiai dienai paminėti?

- Taip, spalio 5 d. Švenčionių VMVT organizuoja akciją „Vakcinacija prieš pasiutligę“. Pasiutligės vakcina nemokama. Šunys ir katės bus vakcinuojami privačiose veterinarijos įmonėse nuo 8 iki 12 val., Švenčionėlių mieste, Vilniaus g., aikštėje prie buvusio kino teatro nuo 8 iki 12 val., Pabradės mieste, Malūno g. 18 nuo 9 iki 12 val., Švenčionių mieste, Užupio g. 23 nuo 8 iki 12 val.

- Dėkoju už pokalbį ir linkiu, kad sulauktumėte kuo mažiau pranešimų apie gyvūnų gerovės taisyklių pažeidimus.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis