Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5659
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24203
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71529
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Trijų valstybių atstovai dalinosi „žaliosiomis“ idėjomis

2013 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis Nr.70 (1313)

Švenčionių rajono savivaldybėje vyko euroregiono „Ežerų kraštas“ forumas, kuriame euroregiono dalyviai – Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos savivaldybių atstovai dalinosi patirtimi ir generavo naujas „žaliąsias“ idėjas. Forumas pavadintas „3-iuoju žingsniu“, apimančiu aplinkos apsaugos ir žmogaus veiklos draugišką sąveiką.

Euroregionas „Ežerų kraštas“ įkurtas prieš 15 metų siekiant glaudesnio ir sisteminio pasienio regionų bendradarbiavimo. Euroregiono dalyvės – 30 Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos savivaldybių – aktyviai dalyvauja tarptautiniuose projektuose, sėkmingai susidoroja su viena svarbiausių jam keliamų užduočių – skatinti ES remiamų pasienio regionų bendradarbiavimą abipus sienos, kurio tikslas – sumažinti fizinių sienų poveikį pasienio teritorijoms, suartinti abipus sienų gyvenančius žmones, suburti juos bendriems darbams.

Praėjusią savaitę rajone vykęs šios organizacijos gamtosaugos forumas patvirtino, kad darbas vyksta puikiai. Lietuvai, Latvijai ir Baltarusijai atstovaujantys visas 100 forumo dalyvių dvi dienas intensyviai ieškojo sprendimų saugant gamtą šių artimų šalių kaimynių, kurias tarsi gyslos vieną organizmą jungia upės ir upeliai, plukdydami savo vandenis į bendrus baseinus. Simboliška, kad forumas vyko tikrai labai žaliame mūsų rajone, kur net trečdalis žemių – saugomos teritorijos. Forumo dalyvius pasveikino Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis.

Pranešimus skaitę mokslininkai akcentavo, kad aplinka, tarsi didelis namas, kuriame gyvename, sieja mus visus, todėl reikia dirbti išvien, kad gyventi jame taptų geriau. Tausojant gamtą vis dėlto neišvengiama ir žmogaus veikla, bet ji turi būti pamatuota, gamtos dovanos tausojamos, o ne švaistomos, kaip kad dabar elgiamasi su vandeniu – pastebėjo mokslininkai. Kitos valstybės už vandenį moka brangiai, o mes vis jį dar švaistome nesusimąstydami. Beje, tarp didelės žalos gamtai faktorių buvo minimos ir mažosios HE.

Forumo dalyviai įsitikinę – gamtos turtai guli po kojomis, reikia tik idėjų, o jos gali duoti milijonus ir nedaryti žalos gamtai. Tik su viena sąlyga – idėjomis reikia dalintis, juokavo forumo dalyviai, ir ne tik mokslinių pranešimų klausėsi, bet ir praktikų pasakojimų – žvejų kaimelio, sraigių augintojo ir etc.

Kitą dieną šeimininkų lydimi visi svečiai patyrė tikrą sąlytį su gamta – surengė grybavimo čempionatą ir grybienės degustaciją kaimo turizmo sodyboje „Prie Žeimenos“. Čia jais pasirūpino smagieji kultūros darbuotojai Algirdas ir Rasa Breidokai, kuriems forumo organizatoriai ypač dėkingi už tokią puikią visuomeninę pagalbą, arbatos stalą ir grybavimo pamoką. Algirdo Breidoko rago garsas palydėjo grybautojus ir sušaukė atgal visus, nė vienas nepasiklydo, o Rasos arbatos ne tik sušildė grybautojus, bet ir tapo prizais, iškeliavusiais į Latviją ir Baltarusiją.

Po kvapnios grybienės degustacijos forumo dalyviai dirbo grupėse.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ