Mes turime 370 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4605
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20806
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96836
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Svečiuose draugai iš Lenkijos

2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis Nr.69 (1312)

Miriam Breard yra pasakęs: „Keliavimas - tai ne vien vaizdų matymas. Tai ilgalaikė pasaulėžiūros reforma“. Dagobert D.Runes pastebėjo, kad „Žmonės keliauja į tolimus kraštus su žavesiu stebėti tokių žmonių, kurių jie nepastebi būdami namuose“.

Štai ir mūsų gimnazijoje tapo gražia tradicija išvažiuoti į kitą šalį tam, kad susirastum daugiau draugų. Jau 14 metų mes palaikome ryšius su Vokietijos Oitino miesto bendruomene: vienais metais mūsų mokiniai vyksta pas juos, o kitais – priima draugus Lietuvoje. 2011 metais buvo pasirašyta dar viena bendradarbiavimo sutartis su Vesterplatės gynėjų I bendrojo lavinimo licėjumi iš Mrongovo miesto Lenkijoje. Džiugu, kad tai nebuvo vien tik „popierinis“ susitarimas - jau antrus metus mūsų gimnazijos mokiniai birželio pabaigoje išvažiuoja į Mrongovą, o rugsėjo mėnesį patys priima lenkų delegacijos atstovus. Tam, kad geriau pažintų naujus draugus, mokiniai gyvena šeimose.

Šiemet mes svečiuose sulaukėme 6 moksleivių ir dviejų suaugusiųjų. Susitikimui ruošėmės iš anksto, jau birželio mėnesį pradėjome rengti programą. Norėjome ne tik parodyti savo kraštą, kurio gamta panaši į Mrongovo Mazurų, bet ir supažindinti su mūsų krašto kultūra, nes Švenčionių rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos finansuojamo projekto „Draugaukime! Pažinkime! Džiaukimės!“ vienas iš pagrindinių uždavinių - susipažinti su kitų tautų žmonėmis, gerbiant jų tradicijas ir išskirtinumą, domėtis jų papročiais ir kitais jų etnokultūriniais ypatumais, ugdyti toleranciją, bendravimo ir bendradarbiavimo gebėjimus, propaguoti sveiką gyvenimo būdą. Šį projektą rašė mūsų gimnazija ir gavo finansavimą. Svečiams siekėme aprodyti Švenčionių apylinkes, taip pat supažindinti su sostine Vilniumi bei senaisiais Trakais. Taigi pirmą dieną mūsų svečiai lankėsi gimnazijoje, kur kartu su šeimininkais dalyvavo dailės ir rankdarbių pamokėlėse. Svečiams tai buvo įdomu, nes licėjuje šie dalykai nedėstomi. Vėliau apsilankėme Nalšios muziejuje, nuėjome iki Cirkliškio dvaro, kur mokytoja Janina Raslanienė papasakojo dvaro istoriją, pavedžiojo po senuosius kambarius, kur ligi šiol išlikusios autentiškos lubų puošmenos. Kitądien išvykome į Trakus, vaikščiojome po pilį, svečiams pristatėme Lietuvos istoriją, taip pat ragavome kibinų, na, o popietę skyrėme Vilniaus senamiesčiui.

Pavaduotojos Daivos Jasiulionienės parengta projekto programa suteikė galimybę įdomiai ir turiningai praleisti dvi dienas Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre, kur kartu su gimnazijos ansambliu „Aušrela“ (vadovas Kazimieras Pranskus) galėjome ir pasportuoti, ir pabendrauti. Plaukimas baidarėmis nuo Kaltanėnų iki Švenčionėlių tapo kai kam tikru valios tvirtumo išbandymu. Bet vakarienė prie laužo atpirko visus sunkumus. Kaip romantiška buvo klausytis „Aušrelas“ atliekamų dainų sėdint po žvaigždėtu dangumi ir žiūrint į laužo liepsnas. Vėliau, kaip kadaise mūsų protėviai, šokome prie laužo liaudies šokius. Užbaigėme vakaronę dainomis lenkų ir lietuvių kalbomis. Maloni staigmena mums buvo mergaičių iš Lenkijos lietuviškai atlikta daina „Plius minus“. Kitądien važiuodami dviračiais dar galėjome pasigėrėti Kaltanėnų apylinkėmis.

Keturios dienos prabėgo akimirksniu, palikdamos pėdsakus nuotraukose ir malonius prisiminimus. Išlydėjome svečius turėdami viltį, kad išliksime draugais, kad mūsų krašto gamta ir žmonių svetingumas palietė jų širdis ir kad dar ne kartą kartu sėdėsime prie laužo ir dainuosime dainas.

Dėkojame Švenčionių rajono savivaldybės merui, administracijos atstovams, Švenčionių rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybai, Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktoriui, padėjusiems įgyvendinti svečių iš Lenkijos viešnagės Lietuvoje programą.

Janina JARMOLOVSKAJA

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos rusų kalbos mokytoja metodininkė, bendradarbiavimo su Mrongovo Vesterplatės gynėjų I bendrojo lavinimo licėjumi koordinatorė

 
Reklaminis skydelis