Mes turime 359 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4536
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29666
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76992
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Labanorinės atlaidai prasidėjo sakralinio muziejaus pašventinimu

2013 m. rugsėjo 11 d., trečiadienis Nr.66 (1309)

Rugsėjo 8-oji katalikų pasaulyje minima kaip Švč. Mergelės Marijos gimimo diena. Ši šventė ypač svarbi Švč. Mergelės Marijos gimimo vardą turinčioje Labanoro parapijoje ir bažnyčioje.

Labanorinės atlaidai žinomi ne tik visoje Lietuvoje, bet ir už jos ribų, šiemet prasidėjo dar vieno svarbaus sakralinio objekto Labanore pašventinimu. Čia turiu omenyje po 2009 m. gruodžio 21 d. gaisro išlikusiame varpinės bokšte įrengtą sakralinį muziejų, kuriame eksponuojamos gaisravietėje rastos relikvijos. Jau talkų metu tvarkant gaisravietę, kai žmonės kiekvieną rastą daiktą nešė parodyti parapijos klebonui Jurgiui Kazlauskui, pastarasis sakė, kad tai, ką pavyks rasti, bus išsaugota ateinančioms kartoms. Jau tada klebonas kalbėjo apie muziejaus įkūrimą. Ir štai, nepraėjus nė 4 metams, muziejus įkurtas. Jam įkurti buvo panaudotos Švenčionių VVG vykdomo LEADER projekto lėšos ir, žinoma, didžiulis parapijiečių indėlis tvarkant tiek būsimo muziejaus patalpas, tiek aplinką.

Ir nors pagrindiniai Švč. Mergelės Marijos gimimo dienos atlaidai vyko rugsėjo 8-ąją, bet melstis Labanore pradėta penktadienį, rugsėjo 6 dieną. Šv. Mišias aukojo Kaišiadorių vyskupijos vyskupas emeritas Juozas Matulaitis, Molėtų dekanas Kęstutis Kazlauskas ir Daugų parapijos klebonas Vidas Jelinskas.

- Švenčiausiosios Mergelės Marijos gimimo šventė – tai nuostabi šventė. Su Marijos gimimu į pasaulį ateina viltis, žinia, kad su ja ateis ir išganytojas. Kaip prieš saulės patekėjimą visada pateka Aušrinė žvaigždelė, kuri primena apie artėjantį saulės patekėjimą, taip prieš Kristaus atėjimą į žemę pasirodė nuostabi aušra – dangiškoji motina Marija ateina į pasaulį, - pradėdamas šv. Mišias pamokslo metu kalbėjo vyskupas Juozas Matulaitis.

Kiek kartų lankiausi Labanoro bažnyčioje, tiek kartų stebiuosi čia į pamaldas susirenkančių žmonių gausa. Ir penktadienį, rugsėjo 6 d. bažnyčia buvo pilna. Kartu su gausiu tikinčiųjų būriu meldėsi ir Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, Labanoro seniūnas Vincas Jusys, Kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė. Ypač gera tikinčiųjų būryje buvo matyti po sunkios ligos sveikstančią profesorę Kazimierą Danutę Prunskienę, kuri daug aukojo šios bažnyčios atstatymui. Tai, kad Labanoro bažnyčioje visada daug besimeldžiančių, tarsi atsakas skeptikams, kurie kalbėjo, kad statyti naują bažnyčią nėra tikslo, nes nedaug parapijoje žmonių, bet, pasirodo, tų žmonių yra, nemažai jų atvažiuoja pasimelsti į naują bažnyčią iš kitur.

Baigiantis mišioms Labanoro klebonas Jurgis Kazlauskas ir Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis už paramą atstatant bažnyčią simbolinį angelą ir medalį įteikė rajono merui Vytautui Vigeliui, dovaną gavo ir neseniai gražų jubiliejų atšventęs Labanoro seniūnas Vincas Jusys. Po mišių visi patraukė apžiūrėti naujojo muziejaus, kurį pašventinęs vyskupas Juozas Matulaitis viena iš muziejaus relikvijų – po gaisro išlikusiu varpeliu – pakvietė visus į muziejų. Tokia buvo 2013 metų Labanorinės – Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidų – pradžia.

Šeštadienį, kaip jau įprasta, du kartus buvo aukojamos šv. Mišios, o vakarop stadione jau rinkosi žiūrovai pasiklausyti Kauno „Božolė“ choro koncerto. Prieš koncertą susirinkusius pasveikino ir puikios nuotaikos palinkėjo rajono meras Vytautas Vigelis, LR Seimo nariai Loreta Graužinienė ir Valentinas Stundys. Pagrindiniai šventės organizatoriai – seniūnas Vincas Jusys, Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius Eminuelis Leškevičius ir parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

Prieš koncertą ir jo metu šurmuliavo prekyba, kvepėjo kepama duona, o svarbiausia buvo gera nuotaika, puikus rudeniškas oras, kurio nesugadino nei lietus, nei žvarba. „Božolė“ choro koncertas buvo išties puikus, o jam artėjant į pabaigą jau ir šokančių prie scenos susirinko. Taip baigėsi antroji Labanorinės diena. Didieji Labanorinės atlaidai vyko sekmadienį, rugsėjo 8-ąją. Vėl buvo visas būrys kunigų ir, žinoma, labai daug tikinčiųjų. Štai tokie buvo šių metų Švč. Mergelės Marijos gimimui skirti atlaidai, liaudyje paprastai vadinami Labanorine.

Algis JAKŠTAS