Mes turime 581 svečius ir 1 narį online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4894
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11304
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93053
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gyventojų skolos renovacijos nebestabdys, jas perima ir išieškos savivaldybė

2013 m. rugpjūčio 24 d., šeštadienis Nr.61 (1304)

 „Žeimenos krantų“ direktorius Igor Šaraj galimai įsiskolinęs beveik 17 tūkst. Lt?!

Daugiabučių renovacijos programos įgyvendinimas rajone, kaip ir šalyje, sparčiai juda į priekį. Programos esmė – didinti daugiabučių namų energinį efektyvumą, tad pirmoje eilėje atsidūrė daugiausiai energijos eikvojantys namai, paprasčiau sakant, tie, kurių gyventojai daugiausiai moka už šildymą.

Pirmajame etape iš mūsų savivaldybės pateikto maksimalaus 50 renovuotinų namų sąrašo buvo atrinkta 16 namų. Primename, kad Švenčionyse renovacijai atrinkti 8 daugiabučiai: Taikos g. 3, 12, 12 a, 20, Švenčionėlių g. 4 ir 6, Vilniaus g. 12, Strūnaičio g. 2 a., Švenčionėliuose – 4: Žilvičių g. 12 ir 16, Žemutinės g. 35 ir 35 a, Pabradėje – Vilniaus g. 108 a, 108 b, 110 ir 110 a. Šių namų investiciniai projektai jau parengti. 12 daugiabučių gyventojai pritarė investiciniams projektams, ir jų dokumentai pateikti vertinti bankui. Bankų sąlygos iš anksto buvo žinomos – su didesnėmis kaip 600 Lt skolomis namų bankai nekredituoja, tad ši problema nebuvo staigmena. Su tokia kliūtimi susidūrė daugelis namų – atsirado bent po kelis skolininkus. Kad tokie pavieniai butai nestabdytų proceso ir nepažeistų daugumos gyventojų interesų, problemos sprendimą prisiėmė savivaldybė. Rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą energetinio efektyvumo didinimo programoje dalyvaujančių daugiabučių namų skolas perimti ir išieškoti iš skolininkų. Skolos įvairios – nuo kelių šimtų iki keliolikos tūkstančių. Kaip tokios galėjo išaugti? UAB „Fortum Švenčionių energija“ direktorius Vaclovas Papinigis paaiškino, kad visos didesnės skolos priteistos, bet visi šie atvejai yra komplikuoti – antstoliai neturi iš ko išieškoti arba išieško labai mažomis sumomis.

Taryba priėmė nelengvą sprendimą bei didelius papildomus rūpesčius, bet tai yra vienintelė išeitis, norint tęsti renovaciją. Natūralu, kad tarybos nariams kilo ir pagrįstų klausimų dėl ypač didelių skolų. Pavyzdžiui, Švenčionėlių m. Žemutinės g. viename name vieno buto skola pribloškianti – 16405 Lt. Nepriklausomas tarybos narys Darius Velička kreipėsi į opoziciją su klausimu, ar tiesa, kad ši skola yra „Žeimenos krantų“ direktoriaus Igor Šaraj? „Taip žmonės kalba. Jeigu tai tiesa, tai sakykite, kodėl taip yra? Gal jam algos nemokate? Gal jis turi kokių bėdų, gal žmogui reikia pagalbos?“ - susirūpinęs klausė nepriklausomas tarybos narys (visą įrašą galite peržiūrėti rajono savivaldybės tinklapyje tarybos posėdžių archyve, - red.). Visai neatrodė, kad šis klausimas būtų nustebinęs opoziciją, taip pat niekas nieko neneigė, nesakė, kad nežino. Tarybos nariui R.Klipčiui, kurio automobilį vairuojant Igor Šaraj žmonės dažnai mato, svetimos skolos vargu ar begali rūpėti, kai teismų sprendimus vykdantis antstolis iš paties pradėjo dešimtis tūkstančių litų skolų išieškoti. Užtat Kęstutis Trapikas atrodė labai supykęs ir apkaltino nepriklausomą tarybos narį: atseit, kas jam leido atskleisti žmogaus asmens duomenis, skolos esą paslaptis. D.Velička prašė kolegos nusiraminti ir aiškino, kad jis nieko neatskleidė, o tik paklausė, o opozicija galėjo tiesiog pasakyti „ne“. Bet nepasakė. Todėl D.Velička išreiškė susirūpinimą dėl galimai rimtų problemų turinčio rajono gyventojo, rinkėjo: „Gal tikrai žmogui kažkas blogai“. Be to, Igor Šaraj juk ne šiaip sau koks bedarbis, o laikraščio direktorius ir, kaip rodo registro ir patentų biuro duomenys, jo savininkas. Beje, prieš beveik porą metų tas pats Igor Šaraj bandė pasisavinti „Švenčionių krašto“ vardą, užregistravęs jį patentų biure savo vardu, bet tai – jau kita istorija, „Švenčionių kraštui“ pasibaigusi laimingai, bet, patikėkite, verta detektyvo.

Grįžtant prie tarybos posėdyje iškelto klausimo apie galimai Igor Šaraj milžinišką skolą už šildymą, kuri dabar jau tapo savivaldybės bėda, teiravomės gyventojų nuomonės. Gyventojai teigia, kad UAB „Žeimenos krantai“ direktorius Igor Šaraj tame name esančiu butu naudojasi. Tą pavyko įrodyti ir teismui, kuris priteisė rekordinę skolą šilumininkams, bet antstolis kas mėnesį išieško vos apie 20 litų. Daugiabučio gyventojai ne juokais buvo sunerimę, kad namas gali likti nerenovuotas. Tarybai priėmus sprendimą perimti skolas, šis pavojus išnyko.

Besprendžiant renovacijos I etapo problemas, darbai veja darbus, ir jau prasidėjo antrasis etapas – iki rugsėjo 25 d. vėl priimamos paraiškos. Mūsų savivaldybė II etapui teikia dar 8 daugiabučius. Jeigu gyventojai suskubs ir pavyks įvykdyti visas sąlygas bei pasirašyti sutartis dar šiais metais, ir šie daugiabučiai dar gaus maksimalią paramą. Valstybė padengs visas išlaidas, skirtas daugiabučio namo modernizavimo projekto parengimui, statybos techninei priežiūrai ir projekto įgyvendinimo administravimui, o parama projektui įgyvendinti - 40 proc. Vėliau parama mažės.

Rajone jau renovuoti arba renovuojami 22 daugiabučiai. Jeigu tai būtų vykdoma viename mieste, kaip yra kituose rajonuose, galėtume taip pat girtis kaip ir kaimynai, kad beveik visas miestas renovuotas...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ