Mes turime 321 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2642
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27772
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75098
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dzūkijos keliais

2011 m. liepos 13 d., trečiadienis Nr. 50 (1097)

Gražų birželio rytą išvykome į ekskursiją Dzūkijos keliais. Šią išvyką organizavo ir jai vadovavo Giedra Kaminskienė, dienos centro socialinė darbuotoja.
Važiuojant Dzūkijos keliais, stebino pakelėse daug kryžių, koplytstulpių, aptvertų gražiomis tvorelėmis, puoštomis gėlėmis.

Pirmiausia apsilankėme garsiojoje Merkinės piramidėje, esančioje Česukų kaime. Mus prie trijų dekoratyvių kryžių pasitiko šios piramidės įkūrėjas, organizatorius ir gidas Povilas Žėkas. Jis papasakojo apie stebuklingą piramidės atsiradimo ir įkūrimo pradžią. Kaip Povilas sako, piramidės atsiradimo šioje vietoje mintį jam įkvėpė balsas iš dangaus. Buvo jam girdimas šis paslaptingas balsas, nurodoma, kada ir kokius darbus atlikti. Tam reikėjo lėšų. Piramidės, kupolo aplinkos tvarkymui pinigų aukojo net visai nepažįstami žmonės. Aplinkiniai ir toliau gyvenantys žmonės pradėjo lankyti, kaip dzūkai sako, stebuklingąją piramidę. Taip ar ne, sunku pasakyti, bet buvo daug įvairių ligų išgijimo atvejų. Žinoma, vieni tiki Dievo galios veikimu, kiti abejoja ja.

Gražiai sutvarkyta piramidės aplinka. Kaip Povilas aiškino, kad žmonės neprašomi atneša gėlių, padeda tvarkyti aplinką.
Pabuvę, pasimeldę, dvasiškai apsivalę išvykome į Grūto parką.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, miestuose, miesteliuose buvo likę daug tarybinių paminklų, skirtų žymiems tarybiniams pareigūnams, buvusiems sovietiniams kariams, partizanams.

Dėl demontuotų sovietmečio skulptūrų likimo buvo įvairių nuomonių. Vieni teigė, kad šias skulptūras reikia sunaikinti kaip tarybinio laikotarpio propagandą, kiti – kad tai Lietuvos istorijos dalis. 2001 metais atidarytas Grūto parkas užima 20 ha plotą, jame yra 86 sovietmečio skulptūros. Parke yra tarybinių lagerių sargybos bokštai, tremties vagonai, spygliuotų vielų užtvaros ir kita, kas primena Sibiro tremtį, vykdytą lietuvių tautos genocidą.

Pavažinėjom gražiais Dzūkijos keliais, aplankėm įdomias vietas. Ekskursijos dalyvių vardu noriu padėkoti Giedrai už įdomią ir turiningą kelionę.

Algimantas ŠINKŪNAS