Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1377
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26507
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73833
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Biologinės saugos priemonių taikymas – ūkio apsaugos užtikrinimas

2013 m. liepos 27 d., šeštadienis Nr.53 (1296)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, siekdama apsaugoti Lietuvos ekonomiką ir jos laukinę fauną nuo pavojingo afrikinio kiaulių maro patekimo į šalį, dar kartą akcentuoja, kad biologinės saugos priemonių taikymas kiaulių ūkiuose yra apsaugos užtikrinimas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena gyvūnų laikytojams, kad tik griežtai laikantis biologinės saugos reikalavimų galima apsaugoti savo gyvūnus nuo pavojingų ligų patekimo į gyvūnų laikymo vietas. Kiekvienas, laikantis kiaules, PRIVALO:

- Laikytis tinkamų biologinės saugos priemonių, reguliariai tikrinant ūkį juosiančią tvorą, taip užkertant kelią laukinių gyvūnų kontaktui su laikomomis kiaulėmis, ir nelaikyti kiaulių lauke!

- Neįrenginėti šernų šėryklų prie kiaulių laikymo vietų!

- Reguliariai tvarkyti kiaulių laikymo vietos teritoriją ir imtis priemonių graužikų naikinimui joje!

- Valyti ir dezinfekuoti drabužius, avalynę, įrangą ir transporto priemones, įvažiuojančias į fermą ir išvažiuojančias iš jos!

- Neleisti į kiaulių laikymo vietą pašalinių asmenų ar transporto priemonių!

- Apžiūrėti kiaules ne mažiau kaip du–tris kartus per dieną dėl neįprastų požymių ar elgesio!

- Stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę!

- Izoliuoti sergančias kiaules, nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, kol bus nustatyta ligos priežastis!

- Nešerti kiaulių virtuvės atliekomis, nenaudoti atliekų, kuriose gali būti gyvūninių produktų, kadangi tai pagrindinis galimo užkrato šaltinis!

- Įtarus ligą nedelsiant informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba tiesiogiai kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį, kurį galite rasti kiekviename rajone, ar pranešti jus aptarnaujančiam privačiam veterinarijos gydytojui.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja visus kiaulių laikytojus ir augintojus, kad nesilaikant biologinės saugos reikalavimų kiaulių ūkiuose, laiku neinformavus apie pirmuosius ligos požymius, neužkirtus kelio ligų plitimui, laikytojas ar augintojas praranda teisę į nuostolių kompensavimą už paskerstus / sunaikintus gyvūnus, šalutinių gyvūninių produktų naikinimą, laikymo vietos valymą ir dezinfekavimą ir privalo pats padengti visus su ligos likvidavimu kilusius kaštus!

Primename, kad šių metų birželio 21 d. Baltarusijoje, Gardino srityje, Ivjevsko rajone, Čiapun kaime (40 km nuo Lietuvos sienos) ir liepos 2 d. Vitebsko srityje, Kopti kaime esančiuose ūkiuose, kuriuose buvo laikoma daugiau kaip 19 tūkstančių kiaulių, nustatytas afrikinis kiaulių maras. Baltarusijos kompetentingos institucijos teigimu, afrikinio kiaulių maro virusas į jų šalį pateko su atvežtais iš Rusijos Federacijos pašarais. Šiuo metu oficialiai patvirtinti tik du afrikinio kiaulių maro protrūkiai Baltarusijoje. Nemažai neoficialios informacijos apie minėto maro epidemiologinę situaciją sužinoma iš Baltarusijos žiniasklaidos, kurios teigimu, šiuo metu Baltarusijoje likę tik du šalies regionai, neapimti šios pavojingos ligos.