Mes turime 236 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:336
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18880
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66206
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smagu, kai esame kartu

2013 m. liepos 17 d., trečiadienis Nr.50 (1293)

„Gyvenimas yra gražus, ir jį reikia branginti“, - tokiais žodžiais Švenčionių rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkas Tadeuš Šimkovič liepos 2 dieną pradėjo savo darbo ataskaitą už 2012 metus Pabradės neįgaliųjų bendruomenei. Ataskaitinis draugijos susirinkimas vyko jaukioje Pabradės vaikų globos namų salėje. Pirmininkas pristatė nuveiktų darbų paletę, kuri išties yra spalvinga: daug dirbta, daug kas nuveikta, daug kur pabuvota. Gerbiamas Tadeuš akcentavo, jog daug lengviau, greičiau ir produktyviau nudirbami darbai, kai dirbama komandoje. O komanda – tikrai nemaža ir ganėtinai stipri – 6 aktyvūs tarybos nariai, būrelių vadovai, kasininkė-apskaitininkė, o kur dar visas būrys savanorių…

Išties buvo smagu girdėti ne tik pirmininko išsakytas mintis apie beveik iš esmės pasikeitusią draugijos veiklą, bet ir pačių susirinkusių teigiamą nuomonę. Draugijos nariams teikiamos bendruomeninės paslaugos, puikūs būrelių (amatų, sporto, saviveiklos) darbo rezultatai, užmegzti glaudūs bendradarbiavimo ryšiai ne tik su rajono, bet ir kitų rajonų bei miestų socialinėmis įstaigomis bei nevyriausybinėmis organizacijomis, glaudesni ryšiai palaikomi su rajono Socialinių paslaugų centro padaliniais, kultūros įstaigomis, visuomeninėmis organizacijomis. Vis dažniau draugijos nariai dalyvauja kartu su Dienos centru „Verdenė“ respublikinėse rankdarbių parodose, išvykose.

Po draugijos pirmininko ataskaitos nė vienam į susirinkimą atėjusiam nekilo nei vieno klausimo – viskas buvo ir taip aišku – draugija gyvuoja, dirba žmogui, o ne „popieriui“.

Po susirinkimo draugijos saviveikliniai kolektyvai: „Upelė“ iš Švenčionių ir „Praeities aidai“ (vad. Janina Demidova) iš Pabradės susirinkusius linksmino savo smagia, nuotaikinga koncertine programėle. Džiugu, kad neseniai startavęs Pabradės neįgalių moterų kolektyvas „Praeities aidai“ išties vertas pagyrų bei dėmesio. Tai aukštos sceninės kultūros moterų kolektyvas, suprantantis, kas yra scena, žiūrovas, kas yra sceninis įvaizdis. Malonu buvo ne tik girdėti šias linksmas moteris, bet ir į jas žiūrėti, nes nauji, ką tik įsigyti vienodi sceniniai drabužiai, moterų šypsenos ir puikūs balsai yra verti ne tik rajono scenos.

Pabradiškėms nenusileido ir Švenčionių neįgalių žmonių mišrus vokalinis ansamblis „Upelė“ (vad. Rimantas Ankėnas). Naujais sceniniais drabužiais pasipuošusios ansamblio moterys (keletas jų – garbaus amžiaus), smagi muzikantų Zbignev Semeniuk ir Boleslovo Budrio muzika vertė kilnoti kojas. Ansamblis „Upelė“ – daugiau nei 10 metų gyvuojantis kolektyvas yra neatskiriama Švenčionių miesto kultūros centro dalelė, dažnai pasirodanti kultūros centro scenoje.

Šio produktyvaus, nuotaikingo susitikimo pabaigoje neįgalieji dar neskubėjo skirstytis, nes po susirinkimo buvo surengta Šiaulių natūralios medicinos sveikatos centro VILCACORA gydytojo nutrinologo, natūropato ir šios įstaigos vadovo Tomo Vilūno paskaita „Onkologija. Jos priežastys ir pasekmės“. Žmonių susidomėjimas būtent šia tema buvo ypač aktyvus – jie domėjosi viskuo, apie ką kalbėjo gydytojas. Paskaitos metu buvo daug kalbėta apie mus supančius vaistinguosius augalus, kurie gali padėti išvengti onkologinių susirgimų. Daugiausiai dėmesio paskaitos metu gydytojas skyrė itin retam Lietuvoje augančiam grybui poniabudei, pasižyminčiai ypatingomis gydomosiomis savybėmis. Taip pat lektorius pristatė ir poniabudės preparatą, kuris, nors ir nepigus, bet po paskaitos buvo šluote iššluotas. Tuo labiau, jog žmonėms su negalia buvo pritaikyta 50 procentų nuolaida šiam preparatui įsigyti.

Po paskaitos visi buvo pakviesti į vakaronę, kuria pasirūpino rėmėjai. Neįgaliųjų draugijos bendruomenės vardu dėkoju LR Seimo nariui Petrui Čimbarui, UAB „Norfa“ labdaros ir paramos fondo direktoriui Jonui Dunduliui, Pabradės vaikų globos namų direktorei Jolitai Dubauskienei, Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro direktorei Rimai Rakitienei, Švenčionių vaistažolių fabriko vadovybei už galimybę pabūti kartu, išgirsti, sužinoti ir linksmai praleisti laiką.

Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro padalinys Dienos centras „Verdenė“ – ne tik likimo nuskriaustų ar senatvės palytėtų žmonių, bet ir rajono nevyriausybinių organizacijų konsolidacijos buveinė. Smagu, jog rajono nevyriausybinių organizacijų vadovai aktyviai bendradarbiauja su Dienos centru „Verdenė“, nes tik nuo gero ir produktyvaus bendradarbiavimo priklauso organizacijos veiklos rezultatai. Smagu, kad galime vieni kitus suprasti, vieni kitiems padėti, kartu aptarti tai, kas neramina negalios ištiktą ar pagyvenusį žmogų.

Giedra KAMINSKIENĖ

Dienos centro „Verdenė“ socialinė darbuotoja, Švenčionių rajono neįgaliųjų draugijos tarybos narė