Mes turime 575 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6985
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25406
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:107155
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Projektą vainikavo Antaninių šventė

2013 m. liepos 13 d., šeštadienis Nr.49 (1292)

Kaltanėnų kaimo bendruomenė įgyvendino įdomų projektą „Iš senolių skrynios į kiekvieno širdį“. Ir nors projekto pavadinimas yra simbolinis, bet pabandykime įsivaizduoti, ką rastume atidarę laike nepakitusią senolių skrynią. Pirmiausia – įvairias juostas, lovatieses, staltieses. Ir nors dabar iš senolių skrynios ištraukti daiktai daugiausia atliktų tik simbolinę paskirtį, bet prisiliesti prie praeities visada buvo ir bus šventas dalykas, nes be praeities mes lyg medis be šaknų.

Didžiausias krūvis vykdant šį projektą teko Kaltanėnų kaimo bendruomenės pirmininkui Algirdui Breidokui ir vietos projekto vadovei Gitanai Lamėnienei. Ir nors projekto suma nėra didelė – 10 tūkstančių litų, iš jų remiama suma 8 tūkstančiai, o likę 8 tūkstančiai – bendruomenės įnašas savo darbu, padaryta labai daug. 2013 m. kovo mėnesį surengti mokymai „Senųjų amatų atgaivinimas“. 25 žmonės bandė prisiliesti prie senųjų amatų paslapčių, o pagrindinė tema buvo juostų pynimas, vijimas ir audimas. Mokymų dalyviai buvo supažindinti su Kaltanėnų kraštui būdingomis pintinėm, vytinėm ir rinktinėm austinėm juostom, spalvų ir raštų įvairove.

Žinoma, darbas darbu, bet ir pokalbiams, bendravimui užteko laiko. Visa tai gerokai suartino bendruomenės narius. Ir ne tik šie mokymai padėjo pamatus glaudesniam Kaltanėnų bendruomenės narių bendravimui. Ne ką mažiau reikšmingas įvykis buvo dalykinė kelionė, kuri vadinosi kaip ir pats projektas: „Iš senolių skrynios į kiekvieno širdį“. Šiauliuose buvo aplankytas senas tradicijas turinčio šokolado fabriko „Rūta“ muziejus ir pats fabrikas. Net prie šokolado gaminių gaminimo buvo galima prisiliesti. Gerą įspūdį paliko kaltanėniškiams ir ekskursija po Šiaulių miestą, o baigėsi bendra kelionė bendra malda Šiaulių katedroje. Kelionės metu buvo aplankytas Pakruojo dvaras, pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su vietine bendruomene. Aplankė kaltanėniškiai ir Šeduvos malūną, kuris yra gyvas praeities liudininkas. Įspūdžių iš kelionės parsivežta daug. Juolab, kad ir žmonių ekskursijoje dalyvavo daug – 44.

Žinoma, gera keliauti, bet švęsti, ko gero, maloniausia savo krašte su bendraminčiais ir kaimynais bei visais palaikančiais. Tokią šventę Kaltanėnai turi nuo senų laikų, tai – Antaninės. Ir nors ilgą laiką graži tradicija buvo primiršta, bet jau antrus metus iš eilės Antaninių šventė šurmuliavo Kaltanėnuose. Ir čia galėjai ne tik akis paganyti po prekybos paviljonus, bet ir pamatyti, o gal ir įsigyti su liaudies tradicijomis susijusių daiktų. Antaninių šventę bandoma atgaivinti bendromis Kaltanėnų kaimo bendruomenės ir seniūno Tomo Rokickio pastangomis. Neliko nuošaly ir Kaltanėnų parapijos klebonas Jeronimas Petrikas, kuris aukojo šv. Mišias. Jomis ir prasidėjo Antaninių šventė Kaltanėnuose. Yra toks posakis: „Vienas lauke ne karys“, todėl kai suvienijamos ir valdžios, ir bendruomenės jėgos, rezultatas išeina visai geras. Ir Antaninių šventės atgaivinimas laibai tinka prie kaimo vykdomo vietos projekto „Iš senolių skrynios į kiekvieno širdį“. Juk šventės metu galima buvo pamatyti liaudies tradicijas atitinkančių gaminių, o kaip smagiai skambėjo liaudiškos dainos, muzika, kaip gražiai į šventės pynę lyg į tradicinę lietuvišką juostą įsipynė šokiai.

Į Antaninių šventę gausiai susirinkusius žmones pasveikino Švenčionių rajono vicemerė Raja Krupenina, Kaltanėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Algirdas Breidokas, o projekto „Iš senolių skrynios į kiekvieno širdį“ vadovė Gitana Lamėnienė iškepė nuostabų tortą, į kurį vien pažiūrėjus seilės ėmė tįsti.

Šventėje koncertavo ne tik neseniai Kaltanėnuose įsikūręs ansambliukas, bet ir svečiai iš Švenčionėlių, Adutiškio ir net iš Utenos.

Baigdamas šį trumpą pasakojimą galiu pasakyti, kad projektas suvienijo Kaltanėnų bendruomenę ir pakylėjo naujiems darbams. Beje, neseniai teko lankytis Austrijoje ir pamatyti, kiek daug gali nuveikti bendruomenės, o kas gali paneigti mintį, kad netolimoje ateityje ir Kaltanėnų bendruomenė, palaikoma seniūno, dar labiau sustiprės ir subręs naujiems darbams, kurie padės kurti miestelio ir žmonių gerovę. Juk iniciatyvių žmonių Kaltanėnuose yra, tą akivaizdžiai buvo galima pamatyti ir įgyvendinant projektą „Iš senolių skrynios į kiekvieno širdį“.

Algis JAKŠTAS