Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2349
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12536
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88566
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vykdoma oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

2013 m. liepos 5 d., penktadienis Nr.47 (1290)

Pasiutligė – tai ūminė virusinė šiltakraujų gyvūnų liga, pasireiškianti centrinės nervų sistemos pažeidimais, nervinės veiklos sutrikimais. Šia liga užsikrečiama pasiutusiam gyvūnui įkandus, įdrėskus arba apseilėjus sužeistą odą, gleivines. Pasiutligės viruso natūraliu rezervuaru gamtoje yra mėsėdžiai plėšrūnai, kurie apkrečia vieni kitus, taip pat kitus miško žinduolius bei apkandžioja naminius gyvūnus, o šie kontaktuoja su žmonėmis. Lietuvoje pagrindiniai pasiutligės rezervuarai laukinėje gamtoje yra lapės ir usūriniai šunys.

Gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės – pagrindinė pasiutligės prevencijos priemonė.

Šių metų birželio mėnesio 28 dieną, Lietuvoje prasidėjo laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės pirmas etapas. Kaip ir kasmet visoje Lietuvos teritorijoje iš lėktuvų bus išmėtyti jaukai su vakcina. Laukinių gyvūnų vakcinacija pradedama nuo vakarinio Lietuvos pakraščio, bus tęsiama visoje Lietuvos teritorijoje. Jeigu leis oro sąlygos, pirmojo etapo vakcinacija planuojama baigti rugpjūčio mėn. Švenčionių rajono teritorija planuojama liepos mėn. 02-18 d.

Vakcinacija Lietuvoje vykdoma sistemingai nuo 2006 metų. Atliekant du kartus vakcinaciją per metus pasiekti geri rezultatai. Susirgimų pasiutlige Lietuvoje kasmet mažėja, tai geriausias programos efektyvumo įrodymas. 2009 metais buvo nustatyta 63 pasiutligės atvejų protrūkiai Lietuvoje, iš jų – 12 Švenčionių rajone. 2011 metais nustatyta tik 14 atvejų, Švenčionių rajono teritorijoje vienas, o šiais metais Lietuvoje nustatytas tik vienas atvejis, o Švenčionių rajone nė vieno pavojingos ligos atvejo.

Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja gyventojus, kad radus jaukus su pasiutligės vakcina jų negalima liesti. Jeigu jaukai su vakcina aptinkami prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai nedelsiant pranešti Švenčionių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai tel. 5-19-71, 5-17-91. Jaukai su vakcina nėra pavojingi naminiams gyvūnams, tačiau perdozavus jauko, galimos komplikacijos.

Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, jog norint likviduoti šį pavojingą susirgimą būtina ir naminių gyvūnų – šunų ir kačių kasmetinė vakcinacija nuo pasiutligės. Todėl kiekvienas rajono gyventojas, laikantis šunis ir kates, privalo pasirūpinti kasmetine jų vakcinacija nuo šios pavojingos ligos. Už nevakcinuotus šunis ir kates jų šeimininkai yra baudžiami pagal galiojančius teisės aktus. Taip pat rekomenduojame susivakcinuoti tuos gyvulius, kurie vasarą yra laikomi ganyklose, ypač prie miškų.

Vytas JAZGEVIČIUS

Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius

 
Reklaminis skydelis