Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5793
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19653
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92010
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sirvėtos regioninio parko lankytojų centras atvėrė duris

2013 m. birželio 5 d., trečiadienis Nr.40 (1283)

Sirvėtos regioninis parkasyra Rytų Lietuvoje, nusidriekęs Švenčionių ir Ignalinos rajonuose. Parko internetiniame puslapyje rašoma: „Sirvėtos regioninis parkas įsteigtas 1992 metais, siekiant išsaugoti Švenčionių krašto Dauguvos ir Žeimenos upių moreninės takoskyros kraštovaizdį, jo gamtinę ekosistemą bei kultūros paveldo vertybes. Saugomos teritorijos upės ir upeliai priklauso Dauguvos baseinui ir Nemuno baseino Žeimenos pabaseiniui – jų vandenskyroje yra iškilusi Švenčionių aukštuma.

Sirvėtos regioninis parkas reprezentuoja Švenčionių aukštumą, kuri yra ryškus, labai įvairus, didžiulis paskutiniojo (Nemuno) ledynmečio suformuotas kompleksas. Sirvėtos regioninis parkas yra Daugėliškio ir Stoniūnų didžiulio kalvotojo masyvo, sudarančio iškiliausią Švenčionių aukštumos keterą, pietvakarinėje dalyje. Vakarinė parko riba sutampa su Strūnaičio ir Švenčionėlių plynaukštės pakraščiu. Aukščiausia regioninio parko vieta – 288,9 m virš jūros lygio iškilusi Nevaišių kalva. Tai penkta pagal aukštį Lietuvos vieta. Žemiausia – 154,0 m virš jūros lygio, netoli Didžiasalio kaimo esanti vietovė, ties šiaurvakarine parko riba.

Regioninio parko plotas – 8754,66 ha. 86 proc. parko teritorijos yra Švenčionių rajone, 14 proc. – Ignalinos rajone.

Parko teritorijoje yra nemažai gamtos ir kultūros paveldo vertybių. Vieniši, praeities paslaptis menantys, stūkso Kačėniškės, Rakštelių, Stuglių, Aučynų piliakalniai, Garnių ir Rakštelių alkai, Šventos ir Juodeliškės pilkapynai. Gamtos apsuptyje iki mūsų dienų išlikusios ir kviečiančios aplankyti Adamavo, Bielionių, Gaspariškės, Stanislavavo ir Šventos dvarvietės, istorinės vietos ir senosios kapinaitės“.

Pamatyti daug paminėtųjų gamtos ir kultūros paveldo vertybių, išgirsti apie šias vietas sukurtų legendų, sakmių ir padavimų, kurių daugumą remdamasis įvairiais šaltiniais surinko ir užrašė Šarūnas Laužadis, galima buvo gegužės 31 d., kai vyko Sirvėtos regioninio parko lankytojų centro (Šventos k.) pristatymas visuomenei. Renginio metu veikė amatininkų kiemelis, kur savo produkciją siūlė krepšių pynėjai, bitininai, žolininkai ir natūralaus gyvenimo būdo propaguotojai. Nemažai interesantų būriavosi prie Virginijos ir Arūno Šekštelių iš Antasarės kaimo stalelio, žiūrinėjo sveikatinančius antpilus ir sirupus iš šeimininkės pačios surinktų žolelių, natūralios fermentacijos kelerius metus išlaikytą midų, namuose virtą muilą. Paklausios buvo ir Karvelio įmonės vaistažolių arbatos, ne vienas svečias domėjosi ir amatininkų siūlomomis pintinėmis bei šviežiu medumi.

Švenčionių klebonui Vidui Smagurauskui pašventinus naująjį statinį ir palaiminus visus susirinkusius, Sirvėtos regioninio parko direktorė Romualda Baranauskienė pakvietė gausiai susirinkusius svečius iš kitų regioninių parkų, Saugomų teritorijų departamento, Švenčionių ir Ignalinos rajonų savivaldybių, Švenčionėlių miškų urėdijos, lankytojų centrą stačiusių, projektavusių ir įrengusių firmų, aplinkinių kaimų bendruomenių atstovus pasižvalgyti po lankytojų centrą, kur visus iškart pasitinka gyvybės medis, kurį „išaugino“ firma „Expobalta“.Remdamiesi gyvybės medžiu mūsų protėviai aiškino pasaulio atsiradimą, gyvenimo ratą. Itin įdomi ir moderni ekspozicija apie parko gamtos ir kultūros vertybes. Pagrindinė tema – „Mitologija“, kadangi šis kraštas garsėja legendomis, beveik apie kiekvieną įdomesnį medį, kalvą ar ežerą yra sukurta mitų. Visas ekspozicijos erdves sujungia elementai, susiję su baltų tikėjimu ir mitologija – stebuklingi ženklai, rašmenys. Visa informacija pateikta moderniomis vizualinėmis ir garsinėmis priemonėmis, tai labiausiai vilioja jauniausius centro lankytojus.

Susipažinus su gausia ir įdomiai pateikta medžiaga lankytojų centre, įdomu visa tai pamatyti natūroje. Svečiams buvo suteikta proga pakeliauti po legendomis apipintas Sirvėtos regioninio parko vietas, vedant į kompaktinę plokštelę įrašytam vedlių balsui. Gamtos pažintiniais takais galima keliauti ir pėsčiomis ar dviračiu. Automobilių kortežo kelionė baigėsi prie visada almančio Lino verdenės šaltinio, įtekančio į Sėtikio ežerą. Abu šie gamtos stebuklai apipinti legendomis, kaip ir daugelis slėpiningųjų Sirvėtos regioninio parko vietų.

Susirinkusiems į Sirvėtos regioninio parko lankytojų centro atidarymo šventę dainavo Nalšios muziejaus senosios muzikos ansamblis „Dobile“, grojo Švenčionių kultūros centro liaudies muzikantai, ratelius šoko, daineles dainavo ir žaidimus žaidė Švenčionių pradinės mokyklos ansamblis, vadovaujamas Rasos Štuikienės. Mažieji piemenėliai, kaip vaikučius gražiai pavadino šventės organizatoriai, ypač papuošė renginį, o į savo žaidimų ratelius įtraukė ir svečius.

Lietuvos saugomose teritorijose jau įrengta 12 naujų vidaus ekspozicijų: Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, Anykščių, Aukštadvario, Biržų, Kauno marių, Krekenavos, Pajūrio, Rambyno, Sartų, Tytuvėnų ir Varnių regioniniuose parkuose. Dar 4 lankytojų centrų ekspozicijos bus įrengtos šiais metais. Džiugu, kad vienas iš tokių – Sirvėtos regioniniame parke. Bene iš visų Lietuvos kampelių, kuriuose tik yra įsikūrę regioniniai parkai, su dovanomis suvažiavę svečiai linkėjo Sirvėtos parkui gyvuoti, saugoti šiuos turtus ir kuo įdomiau bei patraukliau parodyti juos lankytojams.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis