Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5633
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24177
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71503
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Už apleistas žemes didesni mokesčiai jau šiemet

2013 m. birželio 5 d., trečiadienis Nr.40 (1283)

Iki liepos 1 d. galima teikti paaiškinimus dėl apleistų žemių ir jas sutvarkyti

Žemdirbiams aktualiu klausimu kalbamės su rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėju Albertu MARMA.

 

Nauji, gerokai didesni, žemės mokesčiai įsigalios nuo 2014 metų?

Praėjusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtinti žemės mokesčio tarifai, kuriuos žemės savininkai pradės mokėti 2014 metų rudenį už 2014-uosius metus. Šių metų žemės mokesčio tarifai patvirtinti praėjusiais metais. Apleistoms žemėms, kaip ir daugelis savivaldybių, Švenčionių r. savivaldybė ir šiems, ir ateinantiems 2014 m metams patvirtino maksimalų leistiną 4 proc. žemės mokesčio tarifą.

 

Ką apima apleistų žemių sąvoka?

Apleistų žemės ūkio paskirties žemių nustatymo tvarką reglamentuoja žemės ūkio ministro 2013 metų kovo 21 d. įsakymas 3D-212. Apleista laikoma žemė, kurioje auga sumedėję augalai, krūmai.

 

Kas nustato apleistas žemes?

Apleistas žemes pagal 2012 metų spektrinius žemės paviršiaus vaizdus iš dirbtinio žemės palydovo nustatys Nacionalinė žemės tarnyba ir pateiks duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai. VMI, formuodama pranešimus žemės savininkams apie mokėtinas žemės mokesčio sumas, nustatytoms apleistoms žemėms apskaičiuos 4 proc. žemės mokesčio tarifą.

 

Nuo 2012 metų daug kas gali būti pasikeitę?

Žinoma, taip. Todėl kiekvienas žemės savininkas, pasitikrinęs, ar jo sklype yra nustatyta apleistų žemių, iki liepos 1 d. gali kreiptis į Valstybinės žemės fondą su prašymu patikslinti duomenis apie jo sklype esančią apleistą žemę. Jeigu jinai jau sutvarkyta, apleistos nebeliko, duomenys bus patikslinti. Jeigu tokios žemės dar yra, o tai savininkai ir patys gali nesunkiai nuspėti, dar yra laiko skubiai ją sutvarkyti ir apie tai pranešti Valstybinės žemės fondui bei pateikti prašymą patikslinti duomenis. Tiesa, terminas – tik iki liepos 1 dienos.

 

Ar nebus palaikytas apleista žeme savaime augantis miškas?

Apleistos žemės sąvoka taikoma tik žemės ūkio paskirties žemei. Jeigu pasodintas miškas, viskas tvarkoje. Jeigu tai yra savaime užaugantis miškas, tai turi būti sutvarkyti dokumentai, žemės paskirtis pakeista į miško žemę, tada taip pat viskas gerai.

Kaip ir kiekviename darbe, žinoma, gali pasitaikyti klaidų. Visada geriau pasitikrinti ir ramiai laukti žemės mokesčio pranešimo, negu po to ieškoti teisybės, jeigu kažkas neatitinka. Todėl žemės savininkams ir suteikiama galimybė teikti patikslinimus ir prašymus patikslinti duomenis iki liepos 1 d. Visiems žemės savininkams vertėtų pasidomėti savo žemės duomenimis arba kreipiantis tiesiogiai į Valstybinės žemės fondą, arba internetu portaluose www.zis.lt,  www.geoprojekt. lt.

Valstybinio žemės fondo adresas: Konstitucijos prospektas 23 A, Vilnius.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ